Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Доналд Тръмп разруши ядреното споразумение, Техеран планира да се върне към обогатяването на уран, борбата за Сирия и Йемен нараства

На 14 май стотици видни фигури, сред които Иванка Тръмп и Джаред Кушнър, бяха поканени на церемонията за откриването на американското посолство в Източен Ерусалим. "Със символичното преместване на мисията на САЩ от Тел Авив президентът Доналд Тръмп въпреки неотдавнашния международен консенсус ще върне американската политика седем десетилетия назад и ще унищожи надеждата за мирно регулиране на основата на създаването на две държави – поне в очите на палестинците" - пише Мехул Сривастава във "Файненшъл таймс".

Но за израелския премиер Бенямин Нетаняху откриването на посолството в Източен Ерусалим и признаването му за столица на Израел е

втори дипломатически триумф

след обявеното от Тръмп излизане на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

"Преди две години щеше да е невъзможно тези две събития да се случат. Те са изключителен успех за целите на Нетаняху" - коментира Юджин Конторович от политическия форум "Кохелет". "Днес Израел е в авангарда на международните събития, в пълна солидарност с арабските си съседи, особено със Саудитска Арабия, с която се опитват да удържат експанзията на Иран в региона.

Той става жизненоважен играч в центъра на близкоизточната дипломация"- смята Конторович. Преместването на посолството на САЩ в Ерусалим в допълнение към излизането на САЩ от

ядрената сделка с Иран

показва, че Белият дом позволява на Израел да очертае новите "червени линии" в Близкия изток, коментира и в. "Ню Йорк таймс".

Непосредствено след решението на Тръмп Израел мобилизира резервистите и отвори достъпа на гражданското население до бункерите на Голанските възвишения. Преди това, на 9 май, Нетаняху присъства на парада в Москва по случай Деня на победата и прекара 10 часа в компанията на Владимир Путин, време, което според редица медии той е използвал, за да гарантира търпимостта на Владимир Путин за последвалите интензивни ракетни удари срещу ирански военни обекти в Сирия.

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заяви, че

израелските военни самолети са унищожили

"почти напълно" военната инфраструктура на Иран в Сирия. И че атаката е отговор на изстреляни 20 ракети от Иран по територия под контрола на Израел, нито една от които не е стигнала своята цел.

"Ние не искаме да завладяваме Сирия и да се намесваме в гражданската война. Надяваме се, че те ще престанат да говорят за унижожаването на държавата Израел" – каза още Либерман. И допълни: - "Те (Иран) трябва да знаят, че ако при нас завали дъжд, от другата страна ще има потоп."

Пред в. "Хаарец" военният експерт Амос Харел коментира, че отговорът на Израел на ракетната атака на Иран е върнал иранската република месеци назад в нейните опити да разшири военното си присъствие в Сирия. Ситуацията остава напрегната,

пише "Тагесшпигел".

"Всичко зависи от Иран, дали той ще тръгне към ескалация на военното противоборство и например дали ще реши да включи "Хизбула" - казва бившият съветник на Нетаняху по борбата с тероризма Ницан Нуриел.

Ще прерасне ли конфликтът между Иран и Израел във война?

Според някои анализатори напрегнатата "сенчеста война" между Иран и Израел бързо прераства в открита. Еврейската държава чувства морална подкрепа от решението на Доналд Тръмп за излизане от ядрената сделка с Иран и показва, че няма да търпи никакво иранско присъствие в Сирия, смята кореспондентът на "Либерасион" Гийом Жандрон.

"Първоначално ние се стремяхме за спрем предаването на технологии на "Хизбула" – споделя Яков Амидрор, бивш съветник по национална сигурност на Нетаняху. – Но тъй като Иран

разгърна военната си машина

на 15 км от нашата граница и нарушава нашия суверенитет чрез безпилотни самолети, правилата на играта се промениха".

Според други анализатори нанесените удари между двете страни не трябва да се смятат за опасна ескалация, защото Иран е ограничил атаката си до Голанските възвишения, а Израел – до територията на Сирия, без да атакува ракетните бази на Иран и "Хизбула" в Ливан.

Иранските медии минимизираха щетите от израелския удар, за да избегнат ескалация. Израел съобщи за свръхмерки и общественото мнение е удоволетворено.

Всичко напомня за финален рунд,

завършване на цикъл, коментират анализатори. Според тях Израел си дава сметка за последствията, ако бъде атакуван от Иран през територията на Сирия.

Остават две неизвестни. Министърът на енергетиката на Израел, близък до Нетаняху, лансира идеята за "ликвидиране" на Асад и "оръдието с голям калибър" на Техеран, което на изралски военен жаргон означава ливанската "Хизбула".

Според не малко анализатори администрацията на Тръмп е пожертвала "ядрената сделка" с Техеран, постигната от Обама, без да има алтернативен вариант за отношенията си с Иран.

"Отказът от

ядреното споразумение

с Иран е основано на желанието на САЩ да държат Иран "на подсъдимата скамейка" и да не му позволят да установи нормални отношения с външния свят – коментира Стивън Уолт, професор по международни отношения в Харвардския университет. - В основата на тези планове стои благозвучната песен за смяната на режима, която американските "ястреби" и други сили срещу режима в Иран следват вече десетилетия."

Най-прякото последствие от последните действия в Близкия изток и подкрепата на САЩ за Израел и Саудитска Арабия е активизирането на "ястребите" в Иран. Едновременно с ракетните удари

проиранските въстаници хути в Йемен отново изстреляха ракети

срещу столицата на Саудитска Арабия. И в този конфликт назрява ескалация, подобна на това, което вече се случи в Сирия.

Тръмп де факто освобождава Техеран от ангажимента да се придържа към условията на ядрените договорености, коментира в. "Тагесшпигел". В близките седмици Техеран планира да се върне към обогатяването на уран, ако дотогава не бъде постигната договореност с Германия, Франция и Великобритания относно новите условия, отбелязват журналисти пред изданието. Според тях вероятността да се постигне консенсус не е голяма.

Въпреки че Министерството на финансите на САЩ обедини усилията си с ОАЕ, за да прекрати работата на иранската мрежа за валутен обмен, чрез която Централната банка на Иран превежда милиони долари на Корпуса на стражите на Ислямската революция, те се съмняват, че Тръмп ще успее да свали режима в Иран.

"Почти 40 години САЩ

неуспешно се опитват да свалят от власт

теократичния режим. Новите санкции едва ли ще доведат до колапс на режима. По-скоро "ястребите" в Техеран ще получат потвърждение за своите твърдения, според които споразумението е било "фатална грешка", "Сатана" в лицето на САЩ, което има една цел – унищожението на Иран", пише "Тагесшпигел". За крайните консерватори в Иран сега няма смисъл да подкрепят ядрените договорености, а освен това Техеран ще се бори да разширява влиянието си в Близкия изток.