Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Петимата най-издирвани лидери на ДАЕШ са заловени." Това написа в Туитър държавният глава на САЩ Доналд Тръмп, но не разкри подробности.

"Ройтерс" отбелязва, че американският лидер има предвид залавянето на петима командири на групировката. По-рано Ирак обяви, че заловените командири на групировката са "едни от най-издирваните".

Сред тях не е лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Иракски агенти хванаха топ съветник на Багдади и използваха приложение на мобилния му телефон, за да спипат четирима командири на групировката. Исмаил ал Еитхави, използвал името Абу Заид ал Ираки, е задържан през февруари в Турция и впоследствие е предаден на иракските власти.

Той е бил съветник на Багдади, като е отговарял за прехвърлянето на средства в банковите сметки на групировката в различни държави. Иракски агенти използвали приложението Telegram на мобилния му телефон, за да хванат командирите на границата на Сирия с Ирак. Сред задържаните е Саддам Джамал, сириец, който е бил управител на регион в източната част на Сирия. Двамата са най-високопоставените членове на групировката, които са задържани живи.

Операцията по арестуването им е проведена в сътрудничество с американските сили. Останалите трима са полеви командири: сириецът Мохамед ал Кадир и двамата иракчани Омар ал Карбули и Есам ал Завбай.