Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пет семейства ще останат на улицата, защото строителят е ипотекирал имотите, които им е продал на зелено, без тяхно знание.
Пет семейства ще останат на улицата, защото строителят е ипотекирал имотите, които им е продал на зелено, без тяхно знание.

Варненци, купили на зелено имотите си, сега са принудени да ги платят отново, за да не ги загубят

Пет семейства може да останат на улицата, защото апартаментите, които са си платили, са ипотекирани от строителя. Всички собственици на имоти на ул. "Мадара" 20 във Варна са принудени да платят повторно собствеността си, за да не я загубят. Причината – строителната фирма е ипотекирала на няколко пъти земята и строежа, а след това не е покривала задълженията си към банката. Ако собствениците не погасят ипотеката, изнесените на публична продан имоти може да бъдат купени от други.

За това алармираха потърпевши от сделката с фирма “Матико 2000” ООД, сред които и уважаваният доктор Димитър Корновски.

Сагата започва през 2009 г. когато той и неговият колега Уалид търсят помещения за лекарската си практика. Те се спират на започнат строеж на ул. “Мадара”. Преговарят с фирмата предприемач – “Матико 2000” ООД и

купуват на зелено части от кооперацията

“Ето ви сканирани двата превода, с които сме платили апартамента - показва доскорошният домоуправител Емилия Димитрова. - Ние проверявахме. До 2011 г. на имота не е имало вписана ипотека.

След това се оказа, че фирмата не си покрива ипотеката и чака ние да го направим. Това е повече от възмутително. В сградата има жилища на чужденци. Тях никой не ги ангажира с проблема, не се търсят пари, въпреки че и тяхната собственост е ипотекирана. Всичко е избирателно!”

Ето банковите преводи, с които сме си платили апартамента, показва бившият домоуправител Емилия Димитрова.
Ето банковите преводи, с които сме си платили апартамента, показва бившият домоуправител Емилия Димитрова.

В началото на 2015 г. петнадесетте собственици на сградата разбират, че

продавачът е ипотекирал на 3 пъти терена и строежа

Ипотеките са за по 100 000 лв. Получени са от предприемача за материали и строителни дейности.

“Отидохме при фирмата и питахме какво става. Те ни успокоиха, че всичко си плащат. Че така ще продължи, докато се изплати цялата ипотека”, спомня си докторът.

През миналата година става ясно, че през последните 3 г. вноските по ипотеката са незначителни, и банката 6 пъти прави анекси към длъжника, с които отлага плащането. През 2012 г. излизат първите изпълнителни листове, с които предявява претенции за вземанията си, разказа за “168 часа” д-р Корновски.

В разплитането на казуса част от апартаментите

и офисите сменят собствениците си, някои от тях се издължават пропорционално към банката, независимо че имотите вече са платени добросъвестно на фирмата предприемач.

Тъй като дългът към банката не е напълно покрит, частен съдебен изпълнител се разпорежда с останалите 5 апартамента, офис и всички 6 паркоместа.

“В края на миналата година се появи трети частен съдебен изпълнител. На въпрос защо фирмата, която не е фалирала, не си е погасила ипотеката, той отговаря, че с техните имоти по-лесно ще се погасят задълженията. Служителят изчисли, че всъщност задълженията са много по-високи от тези, които знаехме към момента и ги разпредели по “по-атрактивните” според него имоти.

Сградата, в която ЧСИ продава апартаменти и офиси, е обхваната от мухъл, мазилката на много места е паднала, а плочките са потрошени.
Сградата, в която ЧСИ продава апартаменти и офиси, е обхваната от мухъл, мазилката на много места е паднала, а плочките са потрошени.

Сред тях е и нашият офис, в който има частен зъболекарски кабинет и зъботехническа лаборатория, както и паркомястото към тях. Двете помещения са напълно оборудвани с надлежната техника.

Всички са предложени за публична продан”,

споделя д-р Корновски.

“Мислихме, съпоставяхме факти и предположихме, че някой от банката е в комбина със строителя - категоричен е Павлов, купил апартамент на името на дъщеря си Христина. - Те заедно са организирана престъпна група.

Как ще се дава три пъти кредит на фирма без история,

просто ей така? След това на три пъти има реверанс към “Матико 2000” и отсрочване на събирането по кредита. Чакат с години, за да може да се трупат лихви и така крайната сума да стане огромна. Още от самото начало е било организирано да мамят хората. Като се почне от уреждането на общинския парцел за строителството до изнасянето на публична продан на нашите имоти.”

“Елате да ви покажа гаражите, които са на публична продан. В тях тече вода. Не установихме откъде. Вътре винаги има по 10 см вода”, възмутено споделя Симеон, собственик на апартамент и гараж в сградата.

“Всички, включително и фирмата продавач, знаят, че сме платили до стотинка каквото са поискали - категоричен е потърпевшият. - Че сме били коректни. Когато за първи път разбрахме за проблема, от дружеството ни казаха да не се безпокоим, да не предприемаме нищо, защото те щели да си покрият ипотеката. Във времето обаче разбрахме, че нещата са останали на думи. Много и различни хора ни казаха:

“Те са мафия! Ако не си платите

втори път, ще загубите каквото сте купили”. Той допълва, че неслучайно две частни съдебни изпълнителки са се отказали от казуса.

Фирма “Матико 2000” АД е свързана и с друга, вече приключила съдебна сага. През 2010 г. руският гражданин от чеченски произход Яхия Хашиев, снабдителят на фирмата Красен Александров и управителят й Стефан Караиванов са признати за виновни в изнудване на Цанко Дочев. “Матико 2000” АД купувала строителни материали от търговеца.

След като задлъжнели, Хашиев предложил на търговеца да му прехвърлят апартамент. И двете жилища – първото от които в кооперацията на „Мадара”, се оказали с проблем и до прехвърляне не се стигнало. Дочев наложил възбрана върху имот на фирмата. Снабдителят

Александров го набил, като му счупил 3 ребра

Според Дочев бил наказан за своеволието” да си иска парите. Според Александров – защото Дочев се държал нагло и газел върху прясно налепената теракота на приземния етаж на кооперацията на ул. “Мадара”. По-късно Дочев се видял с Хашиев и бил принуден да подпише документ, че дължи 100 000 лв. на управителя на “Матико 2000” АД. Същият бил депозиран като граждански иск. За да се спаси от него, Дочев разказал всичко в полицията.

По казуса “Мадара” потърпевшите са получили и отговор от омбудсмана Мая Манолова заради изнесено на публична продан единствено жилище на възрастна жена. Тя припомня, че по закон такова не може да бъде конфискувано, продавано или изземвано.

Казусът с ипотекираните части в кооперацията на ул. “Мадара” може да се реши само по два законови начина, коментираха пред “168 часа” юристи. Тъй като ипотеката върви след недвижимата собственост, които и да са собствениците, трябва да я платят на банката. Другата възможност е те самите да участват в публичното наддаване на търга, организиран от частния съдебен изпълнител, да дадат най-висока оферта и да придобият отново собствеността си. И в двата случая ще платят повторно.