Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алпинистката Калина Дамянова, която преди седмица заедно със съпруга си - италианеца Марио Кастильони, загина в снежна буря в Швейцарските Алпи, била преподавател в Минно-геоложкия университет. Близки на жената споделят, че тя била геолог, а интересът към науката, изучаваща състава, строежа, произхода и развитието на Земята и процесите, които формират скалите и минералите, бил голям. Имала и научната степен "доктор по геология" от Софийския университет.

"Любовта на Калина към планините се появява още от детска възраст - разказват познати на жената. - Тя я наследява от родителите си, които също имат такава страст. Цялото семейство са изключително организирани и отдадени на това, което правят. Тя беше истински професионалист. Като човек беше цяла вселена, толкова силна и същевременно толкова нежна. Сега приятелите й, които са по цял свят, ще трябва да се научат да живеят с тази празнота, с нейната липса."

По думите им жената възприемала алпинизма не като работа, а като начин на живот. Именно тази нейна страст я свързала и с Марио, който още от 1991 г. се занимавал професионално с планинско водачество. За да предадат опита си и на други хора, те създали агенцията MLG Mountain Guide, чийто офис бил в град Киасо. Дейността на фирмата се изразявала в организирането на планински туризъм. За себе си казвала, че любовта към планините й помогнала да предприеме пътувания до много дестинации в търсене на приключения. Откривала ги както в планинската разходка, така и в карането на ски и катеренето на много стръмни и опасни места.

Драмата, в която попадна българката, започна на 29 април. 14 скиори, водени от Марио и Калина, тръгват по дългия 180 километра и проходим за няколко дни царски маршрут от френския град Шамони до швейцарския Цермат. Той е известен със стръмните си изкачвания над 3000 м, които се редуват с дълги спускания. През цялото време скиорите се радват на уникално красиви гледки към най-високия връх в Европа Монблан.

Въпреки че Марио и Калина имат богат опит като планински водачи, лошото време в района на Пин Дарола в планината хваща в капана си групата. Бурята е придружена от плътна мъгла и скорост на вятъра до 100 км/ч. Заради нея водачите на скиорите губят ориентация и решават да прекарат нощта на открито, въпреки че били на около 150 м от планинска хижа. Именно това решение е причина за смъртта на 8 души от групата, която иначе била добре екипирана. Пръв загинал Марио, който тръгнал да търси подслон, но пропаднал в пропаст между скали. Калина умира ден по-късно в болница от хипотермия.

Четете още:

В Алпите Калина загива заедно със съпруга си Марио Кастильони. Българката и италианецът били водачи на групата

Българка е сред осемте жертви на бурята в швейцарските Алпи! 52-годишната Калина издъхва днес в болницата вследствие на хипотермия