Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Михайлов, опасни ли са Е-тата?

- В края на XIX век находчиви химици открили синтетични багрила - азо-багрилата. С тях може да се оцветява по-ефективно и по-малко забележимо, отколкото с естествените оцветители, използвани до тогава. Синтетичните цветове включват също така, особено светлоустойчивите, стабилни и лесно смесващи се азо-багрила. Назовават се един или повече азо-мостове между два азотни атома (-N = N-). Те са изработени от анилин, който се извличал от каменовъглен катран. Днес анилинът се извлича от петрол. Какво причинява катранът в тютюна и този натрупан в комините? Рак. Това можем да очакваме и от изкуствено оцветените храни Много показателно в това отношение е изследването, публикувано от Би Би Си през 2008 г., че 6 оцветителя - E110, Е122, Е102, Е124, Е104 и Е129, предизвикват нарастваща хиперактивност при децата. Имаше и материал за забраната им във Великобритания. Предполагам, че авторите на проучването са наясно и с канцерогенността на оцветителите. Най-малкото защото имаше няколко изследвания, че азо-пигментите са свързани с рака на клетките. Проучването бе публикувано от университета “Туксон“ през 2009 г. и е дело на Ева Енгел, Хейди Улрих, Рудолф Васолд и още няколко техни колеги.

- Какво мислите за най-популярните консерванти като бензоатите?

- Доста съм впечатлен, че бензоатите, масово използвани от бабите в туршиите, се срещат в най-популярните напитки, в лимонтузуто и др. Доскоро считани за невинни, те се оказват канцерогенни.

- Какво може да се направи?

- Хората трябва да бъдат предупредени за тези опасности. Виждам майки с едва проходили деца, на които им дават кутия с изкуствен сок. А на 100 м продават истински, прясно изцеден. Тези жени изобщо не си дават сметка за боята и за бензоата в изкуствения сок с аромати и оцветители. Парадокс е, че когато им обърна внимание за фрешове, те ми отговарят: "Не желая да пие сок от моркови, ябълки и т.н." Но защо същите деца пият сок от вода, боя, фруктозоглюкозен сироп и изкуствени (“натурално идентични” аромати). - Явно така са ги научили. Опираме до информираността, ролята на семейството, здравословните традиции.

Още за опасните Е-та четете тук. 

Кои са най-опасните Е-та? 

Битката с опасните Е-та и двойните стандарти при храните