Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антимафиоти извеждаха един по един 20-ината служители на агенцията, обвинени във вземане на подкуп.
Антимафиоти извеждаха един по един 20-ината служители на агенцията, обвинени във вземане на подкуп.

B Благоевград години преди акцията от миналата седмица имаше и друга подобна, но само срещу двама инспектори от ДАИ. На 4 юли 2013 г. на работното им място, на главен път Е-79 край Благоевград, бяха арестувани Димитър Миленков-Миче и Георги Костадинов.

Те спирали за проверки

най-вече чужди тирове

Взимали им по около 10 евро. Миче бе обвинен за 30 евро подкуп, а колегата му - за 85 евро. Делото срещу двамата продължава в окръжния съд в Благоевград, като магистратите постановиха да бъдат разпитани двама тираджии от Молдова и Полша чрез видеоконферентна връзка.

Сериозна акция "Спокойствие"срещу служители на ДАИ в Ст. Загора имаше през юли 2011 г. 4 години. по-късно Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу петима служители от ДАИ за организирана престъпна група за подкупи. Те са искали парите от транспортни фирми, превозващи строителни материали за изграждането на лот 2 на АМ "Тракия".

Като ръководител на групата бе обвинен Ангел Димитров, началник на Областния отдел "Контролна дейност" на ДАИ в Стара Загора.

Срещу 100 лв. месечно на камион контрольорите пропускали да проверяват

претоварените автомобили. По този начин превозвачите са реализирали хиляди левове печалба на ден от намален брой курсове и от избегнати проверки и глоби (от 1000 до 5000 лв. при установено нарушение).

Обвинения за приемане и за предаване на подкупи са предявени и на двама служители на АПИ, както и на двама от фирмите изпълнители на обекта.

И група от ДАИ-Велико Търново е хваната да събира такса "спокойствие", водена от Петър Петров, директор на регионалния отдел. Четирима служители бяха обвинени през август 2014 г. за получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение.

Според Спецпрокуратурата четиримата са организирали събирането на подкупи по определена тарифа от автомобилни школи, пунктове за годишни технически прегледи, транспортни фирми, от контрола по пътищата.

Пак през 2014 г. шефът на ДАИ-Плевен Николай Николов, заместникът му, както и собственик на транспортна фирма бяха обвинени за получаване на подкупи. Николов е обвинен, че чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение е поискал и приел подкуп от 4000 лв. и втори - от 1000 лв. Заместникът му и собственикът на транспортна фирма са обвинени като помагач и посредник.

ДАИ-Хасково също бе под прицела на разследващите. През ноември 2015 г. четирима инспектори бяха задържани за взети от тях подкупи от турски тираджии между 30 и 80 евро.

Най-сериозното разследване бе през 2016 г. срещу директора на ИА "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов и още 7 служители. В Специализирания съд вече тече делото за искане и получаване на подкупи. Цветанов е обвинен за два подкупа преди създаването на групата, взети още когато е началник на Областния отдел "Автомобилна администрация" в Плевен. На 30 март бе задържана групата.

Прокуратурата твърди, че Цветанов е организирал групата през февруари 2015 г. Събирали такса "спокойствие" от автопревозвачи. Целенасочено извършвали проверки на определени пунктове, на учебни центрове и фирми за превоз на товари и пътници, чрез покровителстване или формално извършване на проверки.

Те са обвинени още

в натиск на превозвачи да плащат на инспектори

от ведомството, за да не им се извършват проверки, манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, за професионална компетентност, нерегламентирано издаване на свидетелства, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници, назначаване на служители в агенцията срещу подкупи.

Веднага след ареста бяха обискирани жилища на обвинените. При операцията

бяха иззети около 400 000 лв.,

като у дома на тъщата на самия Цветанов бяха намерени 175 000 лева.

Една от малкото присъди на даяджия е на бившия зам.-директор на инспекцията в Пазарджик Тодор Грочев. Той бе задържан на 23 май 2014 г. с 500 белязани лева, които получил от курсисти,за да вземат при него изпита по кормуване. Грочев получи ефективна присъда от 2 години и 8 месеца.

Същата присъда, но условна, бе дадена и на инспекторката от ДАИ-Разград Десислава Трифонова. Тя отклонявала такси, които ведомството събирало от шофьори и фирми за превоз на опасни товари.