Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин СНИМКА: Ройтерс
Ким Чен-ун и Мун Дже-ин СНИМКА: Ройтерс

Британският "Гардиън", коментирайки случващото се на Корейския полуостров, набляга на позицията на САЩ, които предупредиха, че Северна Корея трябва да предприеме необратими стъпки към премахване на ядрените оръжия. Изданието акцентира на вчерашното интервю на съветника по национална сигурност на президента Тръмп Джон Болтън.

Вестникът отбелязва, че Болтън, смятан за ястреб в политиката, заяви, че преди да бъдат предприети каквито и да било действия за облекчаване на натиска върху режима на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Северна Корея трябва да даде конкретни доказателства, че е взела стратегическо решение да премахне ядрените оръжия. "Искаме да видим доказателства, че е истина", заявява Болтън пред телевизия "Фокс нюз".

"Гардиън" коментира, че този път в интервюто съветникът на президента е подходил не толкова твърдолинейно в сравнение с многото си пренебрежителни според вестника изказвания по адрес на Северна Корея в миналото, от времето преди да влезе в Белия дом по-рано този месец, предава БТА. 

"Индипендънт" акцентира на друго интервю от вчера - на новия държавен секретар на САЩ Майк Помпейо за телевизия Ей Би Си. Изданието извежда в заглавие изказването на Помпейо, че има "реална възможност" за споразумение по ядрения въпрос със Северна Корея. Вестникът изтъква също, че Помпейо е обнадежден от шанса, който са дали поставените на КНДР от президента Тръмп условия.

"Индипендънт" отбелязва, че в интервюто си новият държавен секретар е направил и най-пространното си досега изявление за посещението си около Великден в Пхенян, където разговаря с Ким. Изданието цитира думите му, че севернокорейският лидер е изразил готовност да обсъди исканията на президента Тръмп и да излезе с предложения за уреждане на севернокорейския проблем.

"Телеграф" извежда като акцент вчерашното обещание на Ким Чен-ун да бъде закрит основният ядрен полигон на КНДР Пунгери и това да стане под наблюдението на южнокорейски и американски експерти и журналисти. Вестникът отбелязва, че анализатори са изразили съмнение във важността на това обещание. Цитиран е британски експерт, който заявява, че Ким не се нуждае от Пунгери и може да премести "големите ядрени изпитания в близките планини".

"Вашингтон пост" коментира по същата тема, че в САЩ са се отнесли скептично към това обещание, но въпреки това продължават с подготовката за среща на върха Ким-Тръмп. Изданието отбелязва, че не за пръв път Северна Корея кани външни експерти да наблюдават закриването на обект от ядрената си програма. Припомня се 2008 г., когато Пхенян покани чуждестранни журналисти да заснемат разрушаването на охладителната кула на реактора в Йонбьон, използван за добиване на плутоний за първите атомни бомби на КНДР. "Вашингтон пост" коментира, че след това се е оказало, че КНДР строи друг обект за обогатяване на уран, така че да може да се снабдява с необходимите за ядрената програма материали и без Йонбьон.

Ким е готов да се откаже от ядрените оръжия, ако САЩ обещаят да не нахлуват, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът определя предложението на Ким да бъдат поканени експерти и журналисти в Пунгери като жест за изграждане на доверие преди срещата с Тръмп. Изданието коментира също, че севернокорейският лидер изведнъж е станал сговорчив и настроен за помирение.

Тези очевидни отстъпки от младия лидер, пише "Ню Йорк таймс", бяха посрещнати от мнозина като обещаващи признаци за слагане край на конфликта на Корейския полуостров, който е замразен от края на Корейската война преди 65 години.

Вестникът отбелязва, че миролюбивите изказвания на Ким доста се различават от изявленията и действията му, които миналата година са довели Корейския полуостров до ръба на войната след поредица предприети от него ракетно-ядрени изпитания.