Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още едно археологическо откритие потвърждава написаното в Библията.

Седем глинени почки бяха намерени в дворец скрит под гробницата на Йона (пророк от Стария завет) в Мосул. Те описват управлението на цар на име Асархадон, който е известен с това, че по време на царуването си е възстановил древните градове Вавилон и Есагил.

Всъщност самото откритие е свързано с древна гробница, която бе намерена преди няколко години и доказва съществуването на библейската Йона. Днес обаче тя не съществува, защото беше унищожена от Ислямска държава през 2017 г. Въпреки това под нея археолозите са открили седемте скъпоценни глинени плочки, датиращи от 2700 години.

Текстовете по тях са подобни надпис, който се намира в древен дворец в Ниневея, Ирак. Там пише: "Ашурбанавският дворец, великият цар, могъщият цар, царят на света, асирийският цар, асирийският цар Асархадон, син на асирийския цар Сенахирим".

На плочките още пише, че Асархадон е син на Сенахериб, който царува над Асирия от 704-681 г.пр.Хр., и потомък на Саргон II, който също е бил "цар на света, асирийски цар", царуващ на 721-705 г. пр. Хр.

Друга плочка гласи, че цар Есархадон искал да върне поклонението на асирийския бог Ашур. За да постигне целта си, той реконструира "храма на бог Ашур и възстановява древните градове Вавилон и Есагил". Цар Асархадон също каза, че е "подновил статуите на великите богове".

Това кара археолозите да смятат, че мястото под гробницата на Йона е бил дворецът на Есархадон, който е разрушен по време на битката при Ниневия през 612 г. пр. Хр.

Четете още:

Учени след прецизен 3D-модел на Торинската плащаница: Исус е бил човек с необикновена красота. Имал е 370 рани по тялото

Исус разкрива тайнствата пред брат си