Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иванчева и заместничката и? в стъклената клетка
Иванчева и заместничката и? в стъклената клетка

Иванчева: Ръцете ми не светнаха!

Оставиха я в ареста заедно със заместничката ѝ и посредника

Предприемачът, подал сигнал за подкуп срещу кметицата на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, е Александър Ваклин. От него чрез посредник кметицата е прибрала 70 хил. евро, за да му издаде съобщение за уведомление за строеж, стана ясно в спецсъда.

В 13 ч в петък кметицата Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха доведени под конвой в зала №5 на спецсъда. Двете обаче останаха за минути в стъклената клетка за опасни арестанти, преди заседанието да започне. Третият обвиняем Петко Дюлгеров бе доведен в залата непосредствено преди заседанието. Двама прокурори поискаха те да останат в ареста, а съдия Пламен Панайотов след неколкочасово дело уважи искането им.

“Казват, че сигналът е подаден от “Ваклин груп”, извика Иванчева през стъклото. Тя допълни, че ръцете ѝ не са светнали, т.е., че не е пипала белязаните пари.

“Ваклин груп” има сайт, на който се представя като строително-инвестиционна компания, в която има и британски инвеститори. Строят жилищни сгради и предлагат апартаменти.

“Искам да говоря

с пресата”,

викаше кметицата на “Младост”. По думите на заместничката ѝ даренията, които са правени в “Младост”, като строежи на пейки и детски площадки, били доброволни.

“Пили сме кафе с Дюлгеров в “Кристал”, пари не сме искали и не сме вземали. Не бих държала пари в отворен кашон зад мен. Всичко е подхвърлено! Жабките на колата бяха пълни с боклуци”, каза за обвиненията Иванчева.

На листчето, което кметицата показа на журналистите, пишеше: “Ще се иска голяма гаранция, невъзможна да внеса.

Петко Дюлгеров, Десислава Иванчева и Биляна Петрова седнаха на първия ред по време на заседанието.  СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Петко Дюлгеров, Десислава Иванчева и Биляна Петрова седнаха на първия ред по време на заседанието. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Няма намерени официални доказателства у нас... (не се чете). Дюлгеров и Ваклин се познават. Той е... (не се чете) и тогава, че са намерени пари в Дюлгеров, няма общо с нас. Може да са пари, за това, че ни е подхвърлил парите. Има достатъчно инвеститори, които могат да потвърдят, че

не сме им

искали никога

пари, а само

дарения за

площадки”

Друга бележка, която Иванчева показа по време на заседанието, гласеше: “Това, че на Гешев... (не се чете). Не сме били в “София Ринг Мол” и не сме взимали пари при... (не се чете), нито никъде. Едната ми ръка свети на меко - отстрани при кутрето”.

На трети лист Иванчева написа, че според нея зам.-кметът по строителството Румен Русев и третият обвиняем Петко Дюлгеров били в заговор срещу нея, защото Русев искал да стане кмет на “Младост”.

“Ако съм искал да заема поста ѝ, щях да се явя на избори. Това за мен е шок. Какво да организирам? Така и не разбрах. Това е много неприятно. Не съм го очаквал. Аз съм част от нейния екип, ако тя ме е подозирала за нещо, най-лесното е да ме уволни”, заяви пред “24 часа” Русев.

В съда стана ясно, че предприемачът Ваклин смятал да строи в местността Камбаните в “Младост 4”.

Той получил разрешение за промяна на подробния устройствен план от главния архитект на София Здравко Здравков на 14 юни 2017 г.

Преписката му била изпратена в община Младост още на 16 юни 2017 г., но до 17 април 2018 г. по нея не е имало никакво движение. Тогава в 12,55 ч Иванчева наредила на секретарката си Маргарита Стоянова да я придвижи. Това обаче се оказало невъзможно, защото не е имало подпис на кмета, казаха от спецпрокуратурата.

Обвинителите Илиян Рангелов и Богдана Тончева посочиха още, че следи от веществото, с което са белязани банкнотите, имало и на задната седалка в колата на кметицата. Част от веществото попаднало и по сенника в колата, и по предната лява седалка, което според прокуратурата показвало, че Иванчева е пипала парите.

Ваклин имал две срещи с нея. Тя била уредена от Петко Дюлгеров. 

Една от бележките до медиите на кметицата
Една от бележките до медиите на кметицата

На една от тях

Иванчева се

държала

отвратително

Това казал самият Ваклин на Дюлгеров, разказа защитникът на Иванчева Марин Марковски. По негови думи ръцете ѝ не светнали, тя имала съвсем малко от веществото, с което са белязани банкнотите - по кутрето и по носа. “С носа ли е броила парите?”, попита Марковски.

“Нямам намерение да се укривам, разпознаваема съм. Пуснала съм си и отпуск, така че няма да навредя на разследването”, каза Иванчева.

От разпитите на Ваклин ставало ясно, че той многократно е търсил контакти с бившия кмет на община Младост Петко Дюлгеров, за да му се решат преписките.

По делото била разпитана и съпругата му Полина Ваклин - юристка по образование, и тяхната служителка Галя Димитрова. В показанията си те никъде не говорели за искани пари. Полина коментирала главно, че се бавят сигналите срещу преписките. Защо тя, след като е юристка, не е обжалвала забавянето в административния съд в София, коментира адвокат Марковски.

Проектът на “Ваклин груп” е един от 14-те, за които район “Младост” не е провел процедура по съобщаване и така пречи на инвестиционната инициатива. За тези случаи главният архитект на София изпраща писмо до шефа на СОС Елен Герджиков и комисията по архитектура. Сред другите фирми, чиито обекти са забавени, са “Гаранти Коза България”, “Контрол инженеринг”, “Нур-инт-л.т.д.” и “Булстар София”. Подобна информация бе огласена и в съда. Според съдия Панайотов срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров има много на брой доказателства, които ги уличават в подкуп. Според него на свобода те могат да повлияят на свидетели.

Адвокати: Белязаните пари са върнати на Ваклин. Прокуратурата: Не е вярно!

Има протокол, че белязаните 70 000 евро, които бяха открити в багажника на автомобила, управляван от кметицата Десислава Иванчева, са върнати на предприемача Александър Ваклин. Това твърдят адвокатите на обвиняемите Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на район “Младост” Петко Дюлгеров.

Протоколът бил подписан от служителя на антикорупционната комисия Деню Денев, който е свидетел по делото.

“Не е вярно, че парите са върнати. Парите са там, където трябва да бъдат”, каза прокурор Рангелов. По-късно се разбра, че след като са белязани, банкнотите са върнати на Ваклин, за да може да ги даде на посредника Дюлгеров. После друг протокол сочи, че парите са открити в колата на кметицата.

Банкнотите се съхраняват като веществени доказателства. Предстоят експертизи. Една от задачите на вещите лица е да установят дали всички банкноти са истински.

Според друг протокол парите били предоставени от Ваклин на разследващите на 2 април. Защитниците твърдят, че за 1-и път за пари между Дюлгеров и Ваклин се говори на 13 април.

Очаква се парите да бъдат върнати до 2 месеца. Магистрати уверяват, че няма да се повтори случаят с храбрия архитект Георги Янев, който през 2008 г. даде от джоба си 10 000 лв., за да бъдат белязани. Последва акция, при която 2-ма чиновници бяха уличени в подкуп, но парите не бяха върнати на Янев с години. Делото за корупцият приключи с една осъдителна и една оправдателна присъда.

Защо бяха в стъклена клетка

Кметицата Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова престояха няколко минути в стъклената клетка в спецсъда, която е предвидена за особено опасни престъпници. Това изненада репортерите.

Причината да бъдат зад бронираните стъкла била, че те нямали нищо против да бъдат снимани за разлика от третия обвиняем Петко Дюлгеров, който категорично не желаел да бъде показван в медиите.

С влизането в залата, което става през бронираната клетка, те започнаха да викат към репортерите. Дюлгеров бе вкаран в залата, след като напуснаха фотографите и операторите. По време на делото тримата вече бяха на първата банка в залата и без белезници. 

Иванчева имала тумор в мозъка

Десислава Иванчева има тумор в мозъка, пише в. “България днес”, като се позовава на нейни близки.

Те разказали пред изданието, че образуванието на кметицата на район “Младост” е открито преди няколко години. След намесата на лекарите състоянието ѝ било стабилизирано.

Близки на Иванчева обаче смятат, че ако лечението спре, туморът може отново да прогресира.

Освен онкологичното заболяване кметицата има и проблеми с щитовидната жлеза. Заради тях Иванчева няколко пъти през последната година влиза в болница заради получени кризи, допълват нейните близки и се молят състоянието ѝ да не се влоши в ареста.