Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Западът трябва да положи усилия да разбере Източна Европа и да не спира приема в ЕС на останалите балкански държави, колкото и това да е трудно, защото без тях ще е още по-трудно. Това заявява Симеон Сакскобургготски в голямо интервю за швейцарския в. „Нойе Цюрхер цайтунг“, озаглавено „ЕС си вкарва автоголове“.

„Като посредник между Запада и Изтока, той пледира за повече разбиране към Източна Европа, защото „Ние сме различни от вас“, пише вестникът. Още първият въпрос в интервюто е провокативен – вярно ли е, че Източна Европа никога няма да се научи на демокрация, питат журналистите. Симеон предупреждава да не се слагат шаблони върху отделните държави, без да се анализира колко големи промени са се случили в тях.

„Ако хората, например в Унгария, са щастливи с една система, не бива да ги осъждаме, а да потърсим по-дълбоко причините, за да разберем защо“, отговаря той. Бившият премиер не си спестява обаче критики към някои феномени и посочва Орбан, казвайки, че той използва моментната ситуация за политиката си. Критикува, че говори против бежанците, това според него е твърде опростенческо. „Звучи добре да кажеш, че защитаваш християнството, но ако погледнеш по-навътре, ще видиш, че това си е десен популизъм“, убеден е той.

Царят сам припомня, че е бил дълги години бежанец и затова е чувствителен по тази тема. Запитан дали България е изпълнила критериите за членство в ЕС, той посочва, че да се върне обратно в европейското семейство е било най-важната национална задача и тя остава напълно безалтернативна. Това се вижда и по факта, че на балканските страни, които не са членки, в момента им е изключително трудно. Но дори и те трябва да бъдат приети, колкото и да е трудно това за ЕС, смята Сакскобургготски. „Обединена Европа е най-доброто решение“, заявява той.

Царят е критичен и към начина, по който се възприемат страните от региона. Те трябва да се борят с много клишета и предразсъдъци. „Това е така на първо място заради религията. Ние сме православни, не сме имали католическо минало. Също така дълго време сме живели под османско владичество. Езикът ни прилича на руския, а в двете световни войни бяхме съюзници на Германия. Това са ужасни недостатъци, когато другите страни си съставят мнение за нас“, казва той.

Царят посочва и че най-честото обвинение за България, че е корумпирана, може да бъде отправяно навсякъде, тъй като няма страна без проблеми с корупцията. В България има случаи, които трябва да се решат, но има и много трудолюбиви, честни граждани, затова не бива да се обобщава така, категоричен е той.

Според него комунистическото минало е тежък товар за всички страни от бившия соцблок, защото за една нощ от планирана икономика да преминеш към капитализъм до този момент не бе ставало никъде.

„Някои от по-умните сред комунистите видяха потенциала и рано започнаха с приватизацията, без тя да е подсигурена с нужните етични принципи. Това съсипа имиджа на цялата концепция за пазарната икономика“, отбелязва той. Като пример дава и съдебната система. По време на комунизма повечето в нея изповядват марксистки убеждения. След промяната ги уволняват и демократите назначават свои хора. Така съдебната система се политизира, а това не бива да е така, казва още той.

Според Сакскобургготски най-умния път е избрал Китай, който е избегнал колапса като в Съветския съюз, запазил е контрола и същевременно е отворил икономиката. „За убеден демократ това звучи вероятно ужасно, но понякога човек трябва да прави нещата, които му диктуват обстоятелствата“, подчертава царят.

Той обаче вижда промяна при младите хора в България, които са осъзнали колко е важно уважението към правовата държава.

Симеон споделя и колко му е било трудно да се напасне към българската реалност след толкова години изгнаничество. „Левите изпитваха съмнения в мен като към „монархо-фашист“, а монархистите ми се разсърдиха, че съм се заклел в републиката. Имаше много лоши неща тогава, но ако гледам само назад, ще катастрофирам в стената“, казва той. Според съпругата му имиджът му вече се е подобрил и той вече не бил лошият премиер, а отново е добрият стар цар.

В интервюто Сакскобургготски призовава и към по-внимателна политика с Русия, тъй като трябва да се живее в мир с нея. Това е най-важно за страните близо до нея, обяснява той. Според него от наложените санкции страдат предимно европейците и заключава: „ЕС си вкарва автоголове“.