Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев направи работна среща с ръководството на МВР и СДВР след инцидента с полицайката.  СНИМКА: ММС
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев направи работна среща с ръководството на МВР и СДВР след инцидента с полицайката. СНИМКА: ММС

Над 60 проверени, още не се знае кой е метнал бомбичката, ранила 24-годишната жена

Двучасова операция в нощта срещу четвъртък в ИСУЛ спаси окото на ранената от бомбичка по време на мача ЦСКА-“Левски” (2:2) полицайка Гергана Зашева.

24-годишната служителка на жандармерията била в един от входовете за сектор “Б” на Националния стадион “Васил Левски”. Тя била от т. нар. резерв и задачата ѝ била да влезе само при проблем между феновете. При първия гол на “Левски” обаче агитката на “сините” хвърля бомбичката. Тя се удря във врата, а от стъклопакета изхвърча парче от около 4 мм, което се забива в окото на Гергана. Преди близо 15 г. отново на футболен мач друга млада жена със същото име бе сериозно ранена от бомбичка. 

Знае се, че

бомбичката при

инцидента от

сряда е

самоделна,

но още не е ясно как е вкарана на стадиона. Според основната версия човек от агитката на “сините” я е внесъл на части и я е смесил по време на мача. Не се изключва обаче стюард да е вкарал взривното вещество и срещу дребен подкуп.

Преди да влязат на стадиона, феновете са минали през проверка за забранени вещества, но нищо съмнително не е открито. Вътре имало втори тараш, който се правел от стюардите. Затова не е изключено именно някой от тях да е вкарал опасните материали предварително.

До четвъртък вечерта над 60 души бяха разпитани, каза за “24 часа” главният секретар на МВР Младен Маринов. Въпреки проверките не бе ясно кой точно е метнал бомбичката, макар че има записи от камери. На тях повечето фенове са с качулки и шапки, някои дори са сложили шаловете си през лицето. Затова още с последния съдийски сигнал полицията започнала да води по районните фенове на сините, които отговарят на описанието.

Проверявали и

ръцете им за

следи от

взривното

вещество,

но до редакционното приключване на броя нямаше задържан. Според неофициална информация през полицията минали и стюардите.

Междувременно Зашева била закарана бързо в ИСУЛ.

Вижте снимките на ранената полицайка в специалната ни рубрика 18+

“Операцията протече много гладко за този тип тежки травми”, каза пред Нова тв доц. Борислав Кючуков, началник на Очната клиника в ИСУЛ. Той е водил операцията. “Възстановихме целостта на окото и зашихме роговицата”, каза медикът и поясни, че стъклото е извадено.

Отстранихме и наранената леща, която беше почнала да помътнява, тоест имахме процес на травматична катаракта. Важното е, че в своята цялост задната капсула е запазена, така че на втори етап бихме могли да мислим за имплантиране на вътреочна леща. Приключихме операцията с частична предна витрактомия. Окото няма да бъде загубено, а точна оценка на зрението можем да дадем след 3 до 6 месеца”, каза медикът. Предстоят допълнителни операции.

Шефът на софийската жандармерия Борис Танев обясни, че на мача е имало около 1000 полицаи.

“Всички служители си знаеха работата. Разследването ще установи как е вкарана бомбичката. Според мен тя е била направена на място”, каза Танев, но отказа подробности.

“Много хора, предполагам, са на мнение, че жените нямат място там (на мач - б.р.), но колежката ще ги опровергае”, каза Анелия Христова, която също е в жандарменията отскоро.

Не изпитваме страх, твърдят Анелия и Румяна Христова. Двете и в бъдеще са готови да охраняват мачове.

Омъжена е за колега, той пази посолства

Ранената полицайка Гергана Зашева е почнала работа в жандармерията преди около 6 месеца и е част от сектора по патрулно-постова дейност и масови мероприятия. Преди да излезе на терен, е минала задължителното обучение в школата в Пазарджик.

24-годишната служителка на реда е омъжена за своя колега Юли, който е с няколко години по-голям от нея. Той също работи в жандармерията, но охранява дипломатически обекти. Според познати на полицейското семейство не Юли е повлиял на съпругата си в избора на професия, а момичето само се е насочило към нея.

След жестокия инцидент мъжът е прекарал деня в болницата при Гергана.

Ученик откъсна ухото на друга Гергана преди 15 г.

Бомбичка, метната от непълнолетен, откъсна ухото на Гергана Орлова на 27 август 2003 г. Тогава на стадион “Българска армия” ЦСКА играе срещу “Галатасарай” в квалификационен мач за Шампионската лига.

Орлова е на 21 г. и е на мача с приятели. В годините след инцидента е казвала пред медиите, че последното, което помни, е как отива на срещата.

В 28-ата минута в сектор “Г”, където са феновете на ЦСКА, е хвърлена бомба, която откъсва ухото на младото момиче.

То претърпява близо 20 операции, около половин месец е в кома.

Тогава обаче извършителят - непълнолетният Евгени Илиев, бе хванат веднага. Заради самопризнания и това, че е бил на 16 г., беше осъден на 2,5 условно. За лечението на Орлова помогнаха от спортното министерство. В редките си медийни изяви жената казва, че не знае от ЦСКА да са се включили.

Идеите на Кралев: Персонални билети за дербита, нови камери на “Васил Левски”

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев събира в петък полиция, клубове, БФС и депутати от комисиите по въпросите за децата, младежта и спорта и за вътрешен ред и сигурност. Те ще обсъждат изготвянето на обща стратегия срещу вандализма по време на футболни мачове след свирепия инцидент на вечното дерби, при който пострада полицайката.

В четвъртък Кралев се срещна с главния секретар на МВР Младен Маринов, директора на СДВР Ивайло Иванов и заместника му Антон Златанов. 

Първата стъпка, около която се обединиха Министерството на младежта и спорта (ММС) и МВР, е Националният стадион “Васил Левски” да бъде оборудван изцяло със система за контрол на достъпа, за да може да поеме основните рискови футболни срещи. Може да се въведат и персонални билети, като на хартията ще се изписват трите имена на притежателя, а в компютър ще се пазят личните му данни.

Ще се подобри и системата за видеонаблюдение, за да има по-ясни снимки на евентуалните хулигани.

Спортният министър и представителите на МВР бяха категорични, че затварянето на стадиони и лишаването от домакинства на футболни клубове не е решението на проблема с хулиганството.

Първата крачка, която ще бъде предприета, е че МВР да изготви препоръки към ММС, които ще осигурят засилване на контрола на достъпа и персонализация на лицата, които имат достъп до футболните събития.

Следващата стъпка, която цели да осигури спокойствието на стадионите, ще бъде организирането на работна група между представители на МВР, ММС, БФС и двете парламентарни комисии - комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Целта на работната група ще бъде изработване на ефективни законодателни промени, които да доведат до засилване на личната отговорност. Ще бъдат изготвени промени в Наредбата за лицензиране на стадионите и спортните съоръжения и в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Първата среща на работната група е днес в 14 часа на националния стадион.

Още идната сряда има нов мач между вечните съперници. Началният час е 18,30, но може да бъде променен отново, защото, ако се стигне до продължения или дузпи, ще завърши отново в тъмната част на деня, когато стават побоища по улиците на София. Последният мач е на 16 май, като тогава всички двубои трябва да са с еднакъв начален час, но денят пак е работен.