Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е ясно дали младият лидер ще стане корейският Горбачов - светът не познава дипломатическите му умения и не се знае дали ще прекрати ядрените изпитания

В Китай заведе трима - шефа на разузнаването, външния министър и съученик на баща си, управлявал сметките му в Швейцария

Севернокорейският филм "Страната, която видях" показва през 2012 г. как президентът на САЩ отива на крака при Ким Чен Ун, "уплашен от мощта му" след два ядрени теста.

В една от сцените японски дипломат обяснява, че "американският държавен глава се страхува от смелостта и независимия дух на Ким". А

Южна Корея буквално

е “изрязана” от

картата на света.

На финала звучи триумфална музика.

"В лентата Северна Корея е изцяло функция на ракетите и ядрените възможности", пише Джефри Люис от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в своя пост за сайта 38 North. Вождът знае, че оцеляването му зависи от военните способности на държавата му.

Пхенян живее с фикс-идеята за преговори

с американски държавен глава. Още от времето на Бил Клинтън династията се опитва да проведе среща с американски президент. Азиатската държава се надява да се утвърди по този начин като ядрена сила, равна на Вашингтон, обясни пред Си Ен Ен Джефри Люис, професор в Института за международни изследвания "Мидълбъри".

Независимо от политическите внушения лентата предрича историческата среща между младия маршал и Доналд Тръмп, която се очаква да се проведе през май, след като първо Ким разговаря с южнокорейския президент Мун Дже Ин на 27 април.

Пророческият филм е в 5 серии, първата от които е прожектирана през 1987 г., а последната – през 2012 г.

Сюжетът отпреди 31 г. разказва за японски журналист, който пътува из Северна Корея, за да разследва дали наистина положението е толкова зле, колкото се говори. И

попада "случайно" на среща на тогавашния лидер Ким Ир Сен със земеделци

Установява, че всичко е прекрасно, и през целия филм у него узрява идеята, че трябва да говори с Великия вожд. Междувременно вижда артист, живял в ужасна бедност, преди да изгради успешна кариера. Натъква се на добри хора, които даряват кръв за нуждаещите се. Среща се и с група сираци, осиновени след Втората световна война от Ким Ир Сен. Журналистът си тръгва с положително отношение към държавата и описва впечатленията си.

Журналистът има проблеми със зъбите и в собствената си страна не може да си позволи да ги смени с протези. Но

севернокорейците му поставят

дървени зъби

и той е повече от доволен.

Следващите филми от поредицата се фокусират върху враговете на Северна Корея, които са покорени от успеха и мощта й. Основните чужди играчи са САЩ и Япония, които постоянно подценяват управляваната еднолично държава и установяват, че не са прави.

Филмът не дава пълна представа какво очаква Ким от срещата с Тръмп. Но фактът, че е

отделил между $1 и 3 млрд. за ядрената си програма

при общ бюджет за отбрана 10 милиарда долара, е показателен сам по себе си.

От няколко месеца обаче младият севернокорейски лидер дава сигнали, че има намерение да направи реформи и да промени имиджа на страната си.

Маршалът изпрати спортисти да участват на олимпиадата в Пьонгчанг. Това беше първият сигнал за промяна в Пхенян. После той се съгласи да участва в преговори с южнокорейския президент Мун Дже Ин. Разговорът ще се проведе в селището Панмунджъм в т.нар. Пийс хаус, която се намира южно от демаркационната линия в демилитаризираната зона между двете корейски държави. Така за първи път от 1950 г. има вероятност лидер на Северна Корея да прекрачи границата.

Нито бащата, нито дядото на Ким са минавали оттам

Предстои и посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Пхенян.

Освен това Ким е предприел обновяване на ръководните дейци на партията си, колкото и те да нямат значение в онази страна.

Най-важният знак за поколенческа промяна беше участието на сестрата на лидера Ким Йо Чен на зимните олимпийски игри. Познавайки патриархалните порядки в Северна Корея, появата на жена, при това 30-годишна, на такава важна мисия е равносилна на революция.

Образована в Швейцария като брат си, Ким Йо Чен е най-довереното му лице. Смята се, че има голямо влияние върху него. Казват, че тя посъветвала вожда да се сприятели с Денис Родман, за да промени имиджа на Северна Корея.

И докато младата дама е типичният апаратчик, облечена в удобен черен тоалет и винаги си води записки на нотбук около брат си,

видът на съпругата на Ким - Ри Сол Джу, е на модна икона,

любителка на "Шанел" и "Диор". Тя напоследък е все по-често с мъжа си. Има привилегията невинаги да носи значка на Ким Чен Ир и Ким Ир Сен.

Маршалът има нужда и от двете – те са скритото му оръжие. Всяка от тях помага по различен начин на вожда. Съпругата му трябва да бъде блестяща и вдъхновяваща, а по-малката му сестра – да показва колко е важно да се работи много.

Освен двете млади жени Ким започна промяна и при генералите с издигането на 37-годишния генерал Но Куонг Чол.

След 6 г. на върха и липса на каквито и да е визити в чужбина върховният главнокомандващ затопли отношенията с Китай, замразени заради неговите ядрени изпитания.

Именно те са били предмет на разговорите със Си Дзинпин, ако се съди по хората, които Ким заведе в Пекин. На срещата са присъствали Ри Сю Йонг, Ким Йонг Чол и Ри Йонг Хо, членове на Политбюро на севернокорейската компартия.

Първият е съученик на починалия вожд Ким Чен Ир, бил е външен министър и посланик в Швейцария, когато Ким Чен Ун и сестра му са учили там. Тогава той се е грижел за сигурността на децата на партийния ръководител, бил им е нещо като надзорник и същевременно е

наглеждал сметките му в швейцарските банки,

пишат чуждите медии. Сега отговаря за международните връзки на единствената формация в изолираната страна.

Ким Йонг Чол пък е шефът на националното разузнаване в Пхенян - ключов пост за затворената държава. Той зае поста преди 2 г. след смъртта на предшественика си в автомобилна катастрофа.

На 23 септември 2017 г. Ри участва в заседание на Генералната асамблея на ООН и в изказването си отбелязва, че Доналд Тръмп е "тъжният командир" и "президентът дявол". Веднага след това нападките му срещу капиталистическия Запад са оценени високо и той е издигнат като член на Политбюро на комунистическата партия.

"Няма да сбъркаме, ако кажем, че

Ри е една от влиятелните фигури,

които формират политиката в Северна Корея. Дори при неофициалните си срещи всички може да са сигурни, че предложението им стига директно до върха", казва Майкъл Мейдън от университета "Джонс Хопкинс".

Дали Ким ще стане корейският Михаил Горбачов и ще отвори страната си към Запада, още не е ясно. Има много неизвестни. Той е млад и все още

светът не познава преговорните му умения,

неопитен е на дипломатическата арена. Не може да се прецени дали има намерение да прекрати трайно ядрените изпитания, или търси дивиденти. Трудно е да се прецени доколко е гъвкав, склонен на отстъпки и на последващи предложения.

А каква е разликата в богатството на Ким Чен Ун и Доналд Тръмп, четете тук.

За секретния зелен влак на севернокороейския лидер и за ексцентричностите на баща му четете тук.

Как се държал Ким Чен Ир, когато не му сервирали това, което очаква, четете тук.