Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 - Вие и колегите ви създадохте изключително прецизен 3D анатомичен атлас на мозъка с между 80 и 100 милиарда взаимно свързани неврони с по 10 хил. връзки всеки.

- В проекта "Човешки мозък" правим най-всеобхватния атлас на човешкия мозък, създаван някога. Искаме да превърнем този атлас в мултимодален, което означава, че той отразява много аспекти на организацията на мозъка в контекста им на един с друг.

BigBrain,

който е много подробен клетъчен атлас, е централният елемент на мозъчният атлас на "Човешки мозък" - той служи като референтно пространство, в което ще се интегрира различен вид информация - от генетично и молекулярно ниво, връзки и клетъчни мрежи, функционална информация от невроизобразяващи изследвания относно ролята, която дадена специфична област на мозъка може да има за определена когнитивна функция.

Разработването на нови микроструктурни мозъчни модели с още по-висока резолюция изисква суперкомпютри от следващо поколение и модулни суперкомпютри.

- Половината от застаряващото население на Европа страда от дегенеративни заболявания. Новите знания и изкуствения интелект ще помогнат ли за лечение на паркинсон, алцхаймер, амнезия, множествена склероза и др.?

- Всъщност бремето за обществото, наложено от мозъчните заболявания, е огромно и нарастващо. Те засягат седем от десетте водещи болести, изброени в DAILY (Disability Adjusted Life Years).

Необходими са

огромни усилия

в областта на базисната и клиничната наука за борба със заболявания като алцхаймер, но за да се разбере в дълбочина развитието на тези заболявания и да се свържат с разнообразието от клинични симптоми, е огромно предизвикателство.

Много терапевтични подходи досега са се провалили и една от причините е, че все още не разбираме напълно системата, на която се опитваме да повлияем, т.е. мозъка.

Поради това за постигането на напредък е задължително да се продължи базисното изследване, насочено към основните механизми на тези заболявания.

Смятаме, че съществуват редица начини, при които използването на усъвършенствана компютърна и медицинска информатика би било от полза. Поради тази причина е задължително обединяването на различни големи и малки изследователски общности и болници. Когато се интегрират големи количества данни за пациентите,

могат да се намерят нови

белези на заболяването

и критерии за класификация, които са много по-фини от днешните и поддържат персонализирана медицина. Изкуственият интелект (AI) ще играе решаваща роля в това.

- Системите с изкуствен интелект и все повече знания в тях ще доведат до радикални промени. Вие като учен и жена какво мислите? Има ли възможност малка група хора с достъп до тези технологии да контролират живота на обикновените хора, да създават интелигентни оръжия и да се опитват да доминират в човечеството. Според вас предимствата повече ли ще са от недостатъците?

- Всяка голяма стъпка в технологичното развитие идва с рискове и това не бива да ни кара да се обръщаме срещу технологичния прогрес. Ако мощният инструмент на AI се използва отговорно и в интерес на човечеството,

очакваните предимства са огромни

Но като общество трябва да сме наясно с тези рискове и да започнем от самото начало дискусия и диалог за етичните последици и нормативните регулаторни въпроси около изкуствения интелект. Мисля, че Европа играе водеща роля в това отношение и с HBP ние възнамеряваме да допринесем и за това. Един от подпроектите на HBP - Етиката и обществото, се занимава с тези въпроси.

- В интервю за нашия вестник проф. Томас Липерт каза, че личната му мечта е да разбере как мозъкът събира, съхранява и обработва информация и как стига до заключения. В бъдеще би искал да знае къде е мястото, на което се заражда съзнанието. В този аспект каква е вашата персонална мечта с проекта "Човешки мозък"?

- Аз бих подкрепила интереса му към съзнанието. Със сигурност е мечта да разберем как изключително сложни явления като съзнание и интелигентност могат да се появят от сравнително прости елементи като firing nerve cells (сигнали между невроните - бел. ред.). От друга страна, аз също се интересувам от това как принципите за изграждане на мозъчната организация ограничават разбирането ни - включително на себе си или начина, по който възприемаме природата, пространството и времето, как изграждаме теории. Много вълнуващо е да се следи напредъкът около тези изследователски въпроси, особено по отношение на съзнанието, където проектът провежда много изследвания. Те ще имат директни приложения и в медицината. Освен факта, че това е един от най-завладяващите въпроси на човешкото същество.