Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колата на Людмила Живкова катастрофира на път за летището.
Колата на Людмила Живкова катастрофира на път за летището.

Проф. Иван Янакиев лично се грижел за нея в реанимацията на “Пирогов” след тежката черепно-мозъчна травма

Той и екипът му отказали на най-страховития Черен ангел Митка Гръбчева здравното досие на сина й

На 86-годишна възраст почина едно от светилата на "Пирогов" - проф. Иван Янакиев. Той издъхна на 9 април в болницата, на която посвети 30 години от живота си.

Д-р Янакиев започва работа там през 1964 г. по времето на Тодор Живков, като дълго е шеф на Централната реанимация на "Пирогов".

Именно там той спасява живота на знакови личности от комунистическия режим, но и на редица други хора.

На него се пада и тежката задача

да приеме дъщерята на бившия Първи Людмила Живкова,

когато автомобилът й катастрофира на път за летището, където трябва да изпрати баща си за Полша.

проф. Иван Янакиев
проф. Иван Янакиев

"Докараха я с черепно-мозъчна травма - спомня си Венета Попова, сестра от реанимацията. - Веднага я настаниха в интензивното отделение, а д-р Янакиев беше един от хората, които й спасиха живота заедно с черепния хирург ген. Симеонов, лично ангажиран с лечението на Людмила."

По думите й през 70-те години реанимацията на "Пирогов" се водела ВИП отделение за всички политически големци. Правителствената все още нямала интензивно.

"Настаниха Людмила Живкова в самостоятелна стая и дори бяха монтирали специален червен телефон за директна връзка - разказва Попова. - Заедно с тези мерки д-р Янакиев не я изпускаше от поглед и

направи всичко възможно, за да я възстанови по-бързо

Постоянно й сменяше превръзките."

Според медицинската сестра, когато червената принцеса се стабилизирала, близките й настояли тя да бъде преместена в Правителствена болница.

"Специалистите прецениха, че тя вече не се нуждае от дихателна апаратура - спомня си Попова. - Тогава д-р Янакиев лично я придружи до Лозенец в тяхното отделение, защото там вече можеха да я поемат."

Людмила Живкова
Людмила Живкова

Постъпването на дъщерята на бившия Първи в "Пирогов" носи няколко положителни промени за болничното заведение.

"Когато Тодор Живков трябваше да дойде да види дъщеря си, директорът на техническата част асфалтира една огромна дупка пред входа на отделението, за да минат лимузините - разказва Попова. - Освен това една група сестри бяха преместени да работят в Правителствена болница."

По думите й и тя е била в списъка с медиците за местене, но д-р Янакиев не й позволил.

"Отнесох му документите за подпис, но той ми каза:

"Какво ще правиш там, ще си вържеш ръцете."

- смее се Попова. - Не ме пусна."

Остават заедно в "Пирогов", а животът им в реанимацията е белязан от различни тежки случаи. През ВИП отделението им минали и други политически личности като Борис Велчев, синът на ген. Димитър Гръбчев - Сокол, и др.

В "Пирогов" помнят историята с Гръбчеви, защото в нея е замесена съпругата на генерала - най-известният Черен ангел - партизанката Митка. След 9 септември тя лично убива десетки хора. Вероятно от нея се страхувал дори бившият Първи. Изглежда медиците в "Пирогов"

не са били наясно с тази част от биографията й и много смело й отказали документацията по лечението на сина й. Дори заключили кабинета, защото тя се опитала тайно да присвои здравното досие на сина си. Ако докторите са знаели, че тази жена без да й мигне окото вади пистолет от чантата и стреля,

едва ли са щели да бъдат толкова безразсъдно смели,

смеят се сега лекари.

"Наистина сме спасили животите на много важни хора за това време, но главната заслуга е на д-р Янакиев - категорична е Попова. - Той бе прекрасен човек и се грижеше за пациентите си. Нека почива в мир."

Всеотдайната работа обаче си има цена

През 2012 г. той претърпява операция, която постепенно го обездвижва.

"Оплакваше се много от силни болки в гръбначния стълб и се наложи интервенция - споделя пред "168 часа" д-р Дилян Янакиев, син на професора. - Сложиха му 4 импланта на 4 прешлена. Оттогава започна да ходи наведен, беше му трудно. След това през 2016 г. падна и счупи тазобедрена става. Поставиха му изкуствена. Взех няколко човека да го обгрижват и той още повече се деактивира. Една сутрин ми каза, че си отива.

Реших, че последните си мигове трябва да прекара в дома си

- реанимацията на "Пирогов". Лекарите в болницата винаги му обръщаха специално внимание и дори му казваха шефе."

Вероятно защото освен всичко друго са се учили от него и на подхода му към близките на пациентите.

"Имаше усет да ги предразполага в най-трудните им моменти - споделя д-р Янакиев. -Например много е трудно да се каже на един родител, че детето му е починало. Когато изгубиха един малчуган в реанимацията, баща ми поканил майката в кабинета, съобщил й за смъртта на отрочето й и двамата плакали заедно."

Четете още:

Замесват Людмила Живкова в убийството на Георги Марков. Писателят не е имал връзка с дъщерята на Първия