Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фактът, че инцидентът на магистрала "Тракия" стана точно в петък на 13 април, отново напомни за лошия късмет, който носи фаталното съчетание на датите. Още повече че открай време суеверни хора дори избягват шофирането в петък, 13-и.

Но има ли някакви статистически доказателства в подкрепа на тези страхове?

Обикновено учените успокояват, че ако фаталната дата има някакво влияние, то е по-скоро заради психологическия ефект у хората, които се притесняват от подобни "неблагоприятни" съвпадения. В същото време някои от знаковите нещастия, случили се в такъв ден напоследък, сякаш трудно могат да се свържат с

невидимия ефект върху човешкото съзнание,

който оказва суеверието.

Например терористичните атаки в Париж от 13 ноември 2015 г. също бяха в петъчен ден и трудно могат да се обяснят със страховете на 128-те невинни жертви, които взеха.

А специално за пътните инциденти има едно любопитно изследване, публикувано през 1993 г. в "Бритиш Медикъл Джърнъл", което като че ли потвърждава мрачната слава на фаталната дата. В него изследователите анализират трафика и броя на нараняванията при пътнотранспортни произшествия в южната част на магистрала М25 в Лондон. Периодът на статистическата извадка обхваща петте месеца между 1990 и 1992 г., когато 13-и се пада в петък. Те сравняват тези цифри с данните, събрани в петък, 6-о число от същите месеци, и установяват, че въпреки че на 13-и винаги

се движат по-малко превозни средства

по пътя - вероятно заради суеверни хора, избрали да не карат в този ден, "рискът от постъпване в болница в резултат на транспортна катастрофа може да се увеличи с 52%" на 13-и петък.

Макар данните да са автентични, авторите не са имали предвид, че заключенията им ще бъдат взети на сериозно.

Впоследствие се появиха коментари, че статията е написана за коледния брой на британското медицинско списание, който обикновено съдържа статии за забавление и на него не може да се вярва 100%. Въпреки това прословутото проучване продължава да се цитира като доказателство за струпването на нещастия на определен ден.

Но то не е единственото. Например през 2005 г. британския "Телеграф" анализира печелившите топки за Националната лотария на Обединеното кралство от началото на 1994 г. Вестникът установил, че номер 13 е най-неудачната топка, тъй като за този период тя се е падала общо 120 пъти.

За сравнение най-щастливата топка - с номер 38 за същото време е излизала общо 182 пъти.

Според учените, дори да не вярвате в нея, стигмата около номера все пак влияе на вземаните решения. Да не говорим за хората, които са подвластни на тази фобия, като бившия президент Франклин Рузвелт или писателя Стивън Кинг - те дори нямат нужда от статистически данни и факти, потвърждаващи убеждението им за проклятието на фаталните дати.

Суеверие или не,

преданието за нещастията,

които се случват на 13-о число в петък, присъстват в културата на много народи, още от древността. Изглежда лошата слава се дължи на това, че числото 12 е било израз на завършеност и цялост. То се приемало за "пълно" число, а следващото в редицата нарушавало тази хармония. Така например неслучайно в годината има 12 месеца и 12 знака на зодиака.

Още по-силно е присъствието му в религиите. 12 са боговете на Олимп, 12 са синовете на Один, 12 са подвизите на Херкулес, 12 са хиндуистките храмове, където се почита Шива, 12 са наследниците на Мохамед в шиитския ислям и 12 са израелските племена. В християнството Исус бил предаден от един от неговите 12 апостоли - Юда - който бил 13-и гост, пристигнал за Тайната вечеря.

В скандинавската митология Локи измамил Ход (Ходер), слепия бог на зимата и син на Один, убивайки брат си Балдур, благосклонния бог на лятото, който също бил син на Один с магическо копие от имел. Локи бил 13-ият гост на трапезата на боговете и затова се смята, че донесъл нещастие.

А денят петък се присъединява към съчетанието най-вече защото всички ранни разкази за разпъването на Исус са единодушни, че то се е състояло в петък - стандартния ден за разпятие в Рим. В САЩ от края на ХIХ век също има традиция

всички екзекуции

да се изпълняват

в петък

Въздействието на тези фобии отеква в американската култура и през ХХ век. Ненапразно на повечето небостъргачи и хотели липсва 13-ия етаж. За първи път в началото на 1900 г. в Ню Йорк започват да пропускат нещастния брой. Отвъд океана на места улични адреси също прескачат от 12 на 14, а летищата нямат писта с номер 13.

Някои изследователи на Библията също смятат, че Ева изкушава Адам със забранения плод в петък и че Авел е бил убит от брат си Каин на 13-и петък. По този начин се комбинират две различни суеверия в едно.

В историята обаче се приема, че тази комбинация е забелязана от петък, 13 октомври 1307 г., когато известният орден на рицарите тамплиери е унищожен от френския крал Филип. Оттогава любителите на мистицизма са натрупали сериозно количество данни за злополучия, случили се на такава дата. Такива съвпадения не липсват и в съвременността. Известният рапър Тупак Шакур умира на 13 септември 1996 г. - петък,

На 13 октомври 1307 г. Жак дьо Мюле и хиляди рицари от ордена на тамплиерите са изгорени на клади.
На 13 октомври 1307 г. Жак дьо Мюле и хиляди рицари от ордена на тамплиерите са изгорени на клади.

принцеса Даяна катастрофира точно в тринайсетия стълб на Пон дел Алма в Париж и совалката "Колумбия" се взриви на 113-ия си полет. “Аполо 13” е единствената неуспешна мисия от американската космическа програма. На петък, 13-и през 1972 г. има две ужасяващи катастрофи - едната отнема живота на 174 пътници от полет край Москва, а другата е прочутият самолетен инцидент в Андите, при който оцелелите са принудени да прибягнат до канибализъм за да оцелят при екстремалните условия.

Оцелели пътници от самолетната катастрофа в Андите през 1972 г.
Оцелели пътници от самолетната катастрофа в Андите през 1972 г.
На един петък, 13-и през 1972 г. мощен циклон убива повече от 500 000 души в Бангладеш. А засега най-скорошният пример е с гениалния кинорежисьор Милош Форман, който си отиде от този свят миналата седмица в нощта на 13 април.

Такива неблагоприятни съвпадения се забелязват и в икономиката. Един от най-силните дневни спадове в историята на индекса S&P 500 например е регистриран на 13 октомври 1989 г., който също се пада в петък. Тогава е обявен провалът на сделката за придобиването на UAL Corporation (компанията майка на United Airlines), в резултат на което пазарите реагират с масови разпродажби, а широкият индекс S&P 500 пада с цели 6,1%.

Друг подобен случай е регистриран на 13 октомври 1933 г. (отново в петък), когато

борсовият индекс губи 3,8% от стойността си

Сякаш в потвърждение на тези данни, задълбочен анализ показва, че широкият борсов индикатор S&P 500 е донесъл средна доходност от 0,02% за 158-те петъка, които са се падали на 13-а дата от 1928 г. насам. За сравнение, в останалите петъци (близо 4500 на брой) средното му повишение е с 0,05 на сто.

Факт е, че независимо дали има нещо вярно в преданието за фатализма, датата безспорно влияе на човешките дейности. Причината е, че много хора могат да откажат да пътуват или да купят имот или някаква стока, а тези бездействия могат значително да забавят икономическата активност. Определено имат ефект, защото загубите са реални и могат да се изчислят.

"Смята се, че само в САЩ между 800 и 900 милиона долара са загубени за бизнеса в този ден, защото хората няма да летят или ще се откажат да извършат сделки, които обичайно биха направили", казва по този повод Доналд Доси, историк и основател на Центъра за управление на стреса "Фобия" пред "Нешънъл Джиографик" през 2013 г.

Все пак по ирония на съдбата, хората, които се вслушват в суеверните си страхове, може да се окажат в ситуация да прекарат деня в по-опасна обстановка. Изследване от 2008 г. на холандския център за статистика на застраховането разкри, че

по-малко пътнотранспортни произшествия

се случват на 13-и петък, отколкото в други петъци. При това сигналите за пожар и кражба също са намалели, установи проучването.

Но по всичко изглежда, че без значение колко много такива изследвания се правят, ужасният ден ще продължава да вдъхва безпокойство и страхове от нещастие.

През 2017 г. имаше два нещастни петъка: на 13 януари и на 13 октомври. През тази година също има два - следващият се пада на 13 юли.

Четете още:

Участъци на смъртта. За 2 години на АМ "Тракия" има 2158 катастрофи, 75 убити, 527 ранени

Бордюр спаси от смърт зрителите на ралито в Шумен

Най-жестоките катастрофи на АМ “Тракия”