Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-важното е да са пресни

Морската храна е много полезна, стига да не се яде много от нея. Най-важното й качество е, че предоставя на организма изобилие от белтъчини при съвсем малко количество мазнини и пълна липса на въглехидрати. Тя лесно се усвоява, но в големи количества може да предизвика алергия или да разстрои стомаха.

Тази храна много бързо се разваля. Ето защо няма кой знае какво значение коя избирате - най-важното е да е прясна. Ако е замразена, проверете след размразяването за някаква особена миризма. Ако ще я ядете сурова, трябва да мирише хубаво. Яжте със специлен сос, който снижава риска от натравяне. Порцията не бива да е повече от 120-150 грама.

Скариди

В месото им има голямо количество белтъчини - до 20% според вида. От тях най-много е тауринът - аминокиселина, която поддържа еластичността на мускулите и кръвоносните съдове. Мазнините са малко - 2,5%, и това им е ценното на скаридите. В тях има и много йод, а също калций, магнезий, фосфор, желязо, мед и др.

Миди

Мекотели с нежно и нискокалорично месо с високо съдържание на белтъчини, аминокиселини и полиненаситени мастни киселини.

Мидите са деликатес. Но те филтрират водата, тоест пропускат я през себе си, задържайки всички токсини, тежки метали и вредни микроорганизми в нея. Те ще ви влязат в чинията, ако мидите не са отглеждани в чиста вода. За това обаче никой производител или търговец не ви дава гаранции.

Калмари

Белтъчините в месото им са 19-20%. В него има и витамини С, Е, В, фосфор, селен и йод. Това е диетична храна, която се усвоява напълно, без да повишава нивото на холестерола.

Октоподи

Много подобни са на калмарите и също толкова полезни, но в месото им има и някои разлики. Ако октоподът е голям, той е по-мазен (до 10%) и неговият специфичен вкус и мирис е по-изразен. Месото му съдържа повече омега-3 мастни киселини, които са много полезни за сърцето и за здравето като цяло.

Раци

Също като месото на скаридите и месото на рака е богато на белтъчини и таурин, но бедно на мазнини. Съдържа и омега-3 и омега-6 мастни киселини. От всички морски храни месото на рака се усвоява най-бързо.

Стриди

Освен другите достойнства на морските храни - много белтъчини и полезни мазнини, стридата има и едно уникално. В нея има мъничък джоб с хайвер, който е богат на рибофлавин. Съдържанието на цинк и йод в стридата е внушително. Има месо с нежен и приятен вкус и се слави като най-големия морски деликатес. Но все пак не бива да се ядат повече от 6 стриди наведнъж.