Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свинската мас е по-полезна от маслото, защото съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола, казва английска диетоложка пред в. “Дейли мейл”. Маста обаче е здравословна само ако е фермерска и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито се добавят в предлаганите в супермаркета стоки. Затова е добре купувачите да четат етикета, препоръча Джо Травърс от Британската асоциация на диетолозите.

В много сладкарски рецепти тестото става по-пръхкаво, ако е месено с мас. Маслото обаче осигурява по-добър вкус и цвят.

Маста изпадна в немилост през 50-те години на ХХ век. Тогава изследвания свързаха наситените мазнини в нея със сърдечните болести. Освен това тя е с 20% по-калорична от маслото. Но е от най-богатите източници на витамин D - с 50% повече от маслото.