Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУСКИ учени "отгледаха" уникалния естествен антибиотик лактоферин в... козе мляко, съобщиха московските медии. Човешкият лактоферин е белтък и се съдържа в кърмата на майката.
Той предпазва новородените от инфекции, докато имунната им система не се изгради напълно. Активен е срещу вируси, паразити, гъби и бактерии. Противораковите, противовъзпалителните, антиалергичните и имуностимулиращите му свойства го правят идеален за създаване на биологично безопасни лекарства от ново поколение. Досега са правени опити за получаване на лактоферин от бактерии, краве мляко и даже от ориз. Извличането на лактоферин от майчина кърма е опасно, а в Русия и забранено, заради риска от предаване на СПИН и хепатит. Според руснаците тяхната методика е най-сигурна и за предпочитане. Природният антибиотик е многоспектърен и не води до привикване. Не крие рискове за най-малките деца и за бременните, и е абсолютно необходим на бебета
които са на изкуствено хранене.
"Проектът "БелРосТрансген" е обсъден за пръв път преди 10 години. Оттогава изминахме дълъг и тежък път. Първоначално в Института по биология на гена отгледахме 6000 трансгенни мишки, даващи мляко с човешки лактоферин в безпрецедентно високи концентрации. След това доказахме, че генът на лактоферина се наследява и нивата му не падат със следващите поколения. Съвместно с колегите ни от Беларус започнахме работа и с кози. Първите трансгенни кози родиха козленца, които изчакахме да пораснат. Млякото им бе с лактоферин в по-големи количества дори от тези при току-що родили жени. Белтъкът от трансгенните бозайници е абсолютно идентичен с човешкия в женската кърма!" - разказва Елена Садчикова, ръководител на лабораторията по
трансгенеза
към института.
Тепърва руските генетици ще търсят начини да осигурят масово производство на новото мляко. Учредили са и своя асоциация "Златната коза", която отглежда стада, произвеждащи лактоферин за бебета. Единственият недостатък на технологията е, че е генноинженерна. Тоест в нея участват трансгенни кози с човешки гени, чието мляко е с човешки лактоферин.
"В случая опонентите на генномодифицираните организми могат да бъдат по-спокойни. Тук става въпрос за козе мляко, което не е храна, а лекарство. Иначе аз самият не съм привърженик на трансгенните продукти. Никога не знаете как ще засегнат тялото ви, с кои гени ще взаимодействат и какви ще са крайните последици. Когато търсим начин за създаване на лекарства, е вече друго. Няма как изкуствено да синтезираме протеина лактоферин. Твърде скъпо е да се извлича от човешки клетки и невъзможно да се произвежда лабораторно в
индустриални мащаби
А той е може би най-силното естествено лекарство, сътворено от Бог. Приложим е в гастроентерологията, хепатологията, за терапия на ракови и имунни заболявания. Тъй като присъства в тялото ви от самото раждане, няма как да направите алергия към него или да се проявят странични ефекти. Трансгенното мляко би могло да се пие не само от деца, но и от възрастни с конкретни заболявания" - убеден е Игор Голдман, директор на "Трансгенбанк" към същия институт.
Освен новите кози руснаците създават и трансгенни овце, които дават мляко със сирищния ензим химозин - фермент, използван за производството на сирене.
"Получаването на химозин от генномодифицирано животно е далеч по-хуманно и по-изгодно от обичайния способ, при който се убиват стотици млечни телета. Друг пример за полезност е трансгенната ни крава, отделяща с млякото си лекарството еритропоетин за терапия на левкози. Убедени сме, че множество медикаменти от нов тип могат да се произвеждат във вид на "лечебно мляко" - твърди професор Лев Ернст от Института за животновъдство в Подолск, Московска област. Ернст е академик от Руската академия на селскостопанските науки и е известен с
експериментите
си по извличане на белтъци от млякото на трансгенни крави и кози.
Химозинът е съставката, която оскъпява сиренето и вдига крайната му цена. Ферментът се извлича от стомасите на специално убити, млади теленца. Организации, защитаващи правата на животните, от години се обявяват против нехуманните практики в кланици и лаборатории, но пазарът диктува свои правила. От друга страна, противниците на генното инженерство искат тотална забрана за отглеждане на генномодифицирани животни и растения. Най-малкият им аргумент е, че са канцерогенни и мутагенни, способни да натрупват хербициди, пестициди и токсини, и често "въоръжени" с гени на антибиотична резистентност
" Ние отгледахме първата в света овца, чието мляко е с безценния фермент. Няколко години подред вкарвахме ген на химозина с прикачен към него "регулировчик" - т. нар. промотор. Промоторът "заповядва" ферментът да се възпроизвежда не където и да е в тялото, а само на едно място - в млечните жлези. Така получихме по 300 милиграма химозин на 1 литър! За тон сирене ви трябва само 1 грам и една овца, която никой не убива! Чрез тази методика можем да произвеждаме мляко с най-различни лечебни субстанции и медикаменти - инсулин, еритропоетин, антитрипсин и други. Липсват обаче пари за окончателното завършване на проектите" - обяснява генетикът Лев Ернст.
В природата животни с мляко, съдържащо сирищен фермент, не съществуват. Засега овцете на Ернст са няколко десетки, а сиренето, изработено с техния ензим излиза 10 пъти по-евтино от традиционното кравешко. Въпреки това някои имунолози и алерголози в Русия не приемат плюсовете на трансгенното мляко и предупреждават за неговите негативни ефекти. "Животинското мляко не може да замени майчината кърма. Максимално допустимото е да приготвяме нови бебешки храни на основата на вече съществуващите и да добавяме в тях лактоферин. Такъв, който е създаден не в клетъчни култури, а в козе мляко. Но не и да го продаваме като абсолютен заместител на кърмата!" - категоричен е Юрий Смолкин, директор на научноклиничен консултативен център по алергология и имунология, вицепрезидент на асоциацията на детските алерголози и имунолози в Русия.

Ориз като кърма

ПРЕЗ март 2007 г. Американското министерство на земеделието разрешава засяване на генномодифициран ориз с човешки гени върху 3200 акра земя в окръг Гийри, Канзас. Оризът e с два човешки протеина, съдържащи се също в човешката кърма.
"Технологията крие огромни рискове за здравето и всички ние трябва да сме наясно с тях. Да се използват растения и животни като фабрики за лекарства, е опасна игра с природата. Ако те или продукти от тях завършат в чинията ни, последиците ще са катастрофални! Биотехнологичната индустрия не успя да предотврати навлизането на експериментален трансгенен ориз в хранителната верига. Същото ще се повтори и с други култури. Ето защо правителството ни трябва да забрани производството на медикаменти в живи генномодифицирани организми!" - предупреждават Беки Прайс от британската изследователска организация "Джийн уотч" и Клеър Оксбъроу от международната екоорганизация "Приятели на Земята".

"Живите реактори"

ГЕНЕТИЦИТЕ се опитват да произвеждат не само многофункционалния лактоферин, но и други лекарствени белтъци. Наричат лабораторните си трансгенни животни с бездушното "живи реактори".
"През последните години американците отгледаха трансгенни кози, овце, прасета, зайци и крави, от които получиха 17 протеина, активни срещу различни инфекции! Десет от тях бяха изолирани от млякото в прилични концентрации - около 1 грам на литър мляко. Това е достатъчно количество, тъй като за един терапевтичен курс ще са ви нужни само няколко милиграма. У нас в момента преминават последните си клинични изпитания минимум три медикамента, получени от трансгенни животни" - разкрива Михаил Прокофиев от Руската академия на селскостопанските науки.
Според д-р Майкъл Антонио, молекулярен генетик от лондонския колеж "Кинг", постигнатото не е успех, а началото на безкрайна поредица от екологични катастрофи. "Генната игра вече доведе до неочаквана поява на токсични субстанции в генетичномодифицирани животни, растения и бактерии. При този процес се стига до стотици изменения в ДНК на клетките и до напълно непредвидими последици. И тъй като създаването на трансгенни хибриди се стимулира и захранва от капитала, а не от здравия разум, проблемите и рисковете остават в сянка. Дори и бегъл поглед върху изследвания за вече доказаните им негативни ефекти ще даде ясна представа защо трябва да обявим глобален мораториум върху отглеждането на трансгенни животни и растения!" - категоричен е Антонио.
ДОРОТЕЯ ВАЛЕНТИНОВА

ПРОЕКТ: Ръководителите на "БелРосТрансген" Игор Голдман, Елена Садчикова и Александър Будевич
ПРОЕКТ: Ръководителите на "БелРосТрансген" Игор Голдман, Елена Садчикова и Александър Будевич
Лев Ернст
Лев Ернст