Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТРАШНИ ТАЙНИ: Без да подозират, български граждани все още са регистрирани в архива на МВР в категория “Хомосексуалист”.
СТРАШНИ ТАЙНИ: Без да подозират, български граждани все още са регистрирани в архива на МВР в категория “Хомосексуалист”.

 

Почти две десетилетия след началото на демократичните промени у нас в МВР все още се е съхранявал и ползвал архив на регистрирани като хомосексуалисти българи!
Това установи "168 часа" на базата на документ от архива на вътрешното ведомство.
Документът ни бе предоставен от разследващи, тъй като е бил използван в съдебно дело срещу бивш български депутат - въпреки че съществуването му нарушава конституцията! "168 часа" разполага и с копие на същия документ от Автоматизираната информационна система, с печат "Вярно с оригинала" от Софийски градски съд.
Източниците ни разкриха още, че в списъците с обратни в архива на МВР има много бивши и настоящи български политици.
Депутати, включително и такива, които в момента са в парламента,

също били в списъка


- разказват запознати. По думите им сред водещите се на отчет като хомосексуалисти са настоящи депутати от всички парламентарни групи, заемащи ръководни партийни и парламентарни позиции. Някои от тях са в списъците още от 70-те години, други са попаднали там в началото на демократичните промени, допълват запознати с досиетата.
"Тези досиета са създадени по време на

комунистическия режим


и се ползват до ден днешен. Според правилата в досието на всеки от регистрираните като хомосексуалист трябва да се записва кога и кой оперативен работник го ползва - разказват източници от МВР. И допълват: - Част от присъстващите в списъците изобщо не подозират, че са там. Никога не са били уведомени, че някой е сметнал, че са обратни, и им е направил досие."
"168 часа" потърси за коментар български политици, адвокати и неправителствени организации. След като бяха запознати със съдържанието на споменатия документ, до един те бяха категорични, че наличието и ползването на такива документи е незаконно и противоконституционно. "По време на комунистическия режим хомосексуализмът е бил

криминализиран


от Наказателния кодекс. С днешна дата това, че някой е гей или лесбийка, не е престъпление и такъв списък не трябва да съществува. Докато оглавявах МВР, никога не съм знаел за съществуването му и не съм го ползвал. Лицата, които са записани в него - ако срещу тях няма други обвинения и са в този списък само заради

сексуалната си ориентация


трябва да подадат жалба в прокуратурата. МВР трябва да унищожи този архив, а не да го пази", категоричен бе Емануил Йорданов, шеф на МВР в кабинета "Костов" в периода 1999-2001 г. На същото мнение бе и Николай Свинаров, бивш военен министър в кабинета "Сакскобургготски" и ексдепутат от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-ото Народно събрание. "Очевидно наличието на подобен списък е остатък от миналото, когато хомосексуализмът е бил криминализиран и са се събирали подобни данни. След 1989 г. този архив е трябвало до бъде унищожен, защото е противоконституционен.

Не може и не трябва


да се събират данни за сексуалната ориентация на гражданите. Няма никакви доказателства, че хомосексуалистите са повече склонни на престъпления, затова МВР трябва да бъде принудено по съдебен ред да ликвидира тези списъци. Единият вариант това да се случи е гражданин, който притежава безспорно доказателство, че е в такъв списък, да заведе дело. Другият начин е

да се сезира


министър-председателят и Министерският съвет. Има и трети вариант - самият шеф на МВР да предприеме такава инициатива", разясни подробно пред "168 часа" Свинаров.
Поне към момента нито премиерът Бойко Борисов, нито шефът на МВР Цветан Цветановне не предприемат такава стъпка, въпреки че са били сезирани с писмо за наличието на подобни списъци, твърди импресариото Ицо Петрофф, който е и шеф на сдружението "Гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални - ИДЕЯ БГ". Петрофф споделя, че отдавна е наясно с факта, че МВР има регистър на хомосексуалистите в България. По този повод предприел инициатива "Не на регистъра на гейове в МВР!" "През лятото изпратих писмо на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и до президента Георги Първанов, с молба този архив да бъде унищожен. Тази база данни не само се ползва, но

постоянно се обогатява


с нови имена, като хората с хомосексуална ориентация се третират едва ли не като престъпници. Това, че си хомосексуалист или травестит, не те прави престъпник", обяви Петрофф.
Неприятно изненадани
от новината останаха в българския Хелзинкски комитет.
"Отдавна се говори, че МВР ползва архив на комунистическите служби за сексуалната ориентация на гражданите, но сега за пръв път това се доказва чрез документ. Недопустимо е! Всички засегнати трябва да си потърсят правата в българския, а и в международния съд. Хелзинкският комитет също ще се ангажира с тази кауза", категорична бе пред "168 часа" Десислава Петрова от споменатия комитет.
ГОДИНАТА е 1991 г. Демокрацията току-що е започнала да си пробива път в страните от

бившия соцлагер


Трийсетинагодишен светлоок мъж влиза в някогашното кафе "Фламинго" на ул. "6-ти септември" в София. Мястото си е спечелило славата на гей бар. Криминализиран по времето на социализма, хомосексуализмът вече е защитен от новата демократична конституция на България. Затова и сексуалната революция у нас преживява пълен ренесанс. По вестниците и списанията се появяват актови снимки.
Затова и посетителите на кафе "Фламинго" в София през 1991 г. не се притесняват от нищо. Чувстват се свободни и защитени. Споменатият трийсетинагодишен светлоок мъж е редовен посетител. Официално се води женен, но вече не живее със съпругата си. Задява спокойно младите момчета в бара, припомнят си днес свидетели на онези времена. Мъжът изобщо не подозира, че точно в този момент е станал "оперативно интересен" на уж "демократизиращата се" полиция на новата демократична България.
Днес този мъж е един от най-известните български политици, но вече 20 години се води в списък с български хомосексуалисти на МВР. Не е изключено той да не знае това, но достатъчно е други да знаят. Следят днешните му изяви и изказвания под лупа. Все още си мълчат. Говори се, че чакат края на мандата на това правителство, за да му

 

"скроят мека шапка"


Доста преди това, през 70-те години, в списъка с хомосексуалистите попадат и още няколко имена, емблематични за българската политика, разказват запознати с досиетата и дават конкретни примери с имена, които "168 часа" предпочете да не оповестява. Единият от тях - популярно за десницата име, е регистриран от Народната милиция след "инцидент" в тоалетна в градинката зад Халите. Другите, влезли в регистъра през онези далечни времена, са известни имена на политици от БСП, ДСБ и СДС, ДПС, НДСВ. Представител на "Атака" е бил вписан в хомосексуалния регистър в първите години на демокрацията. Малко преди това досие е направено и на бивш член на НДСВ, както и на настоящ представител на центристка партия, допреди десетина години свързван и с левицата, и с десницата. Единият от фигуриращите в списъка, освен с името си, е записан и с прякор - "Дългото бедро". Другият има две ЕГН-та. На отчет като хомосексуалисти в МВР се водят млади и не толкова млади политици, работещи активно по линия на евроинтеграцията. Срещу името на представител на левицата е записано "активен".
Някои от днешните политици открито обвиняват други в хомосексуализъм. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров набеди публично за хомосексуалисти бившият премиер от СДС и настоящ посланик Филип Димитров, както и лидерът на РСЗ Яне Янев.

ДС инжектирала мъжки хормони на сбърканите

ХОМОСЕКСУАЛИЗМЪТ е бил достатъчно основание, за да бъде пратен някой в лагер по време на комунизма, сочат архивите. През 1951 г. е приет Наказателен кодекс, а на следващата година хомосексуализмът е официално криминализиран. В член 176 се казва: "За полово сношение или полово удовлетворение между лица от еднакъв пол наказанието е лишаване от свобода до 3 години." Срещу набедени за "меки китки" (сред които актьори, писатели и най-вече културни дейци) се провеждат четири групови съдебни процеса: през 1961, 1964, 1974 и последният - през 1981 г. През цялото време с тези хора "мероприятия" провежда Държавна сигурност. С осъдените са извършвани експерименти за "оправянето" им чрез инжектиране на мъжки хормони.

Управници на отчет като "меки китки"



ГОДИНАТА е 1991 г. Демокрацията току-що е започнала да си пробива път в страните от бившия соцлагер.
Трийсетинагодишен светлоок мъж влиза в някогашното кафе "Фламинго" на ул. "6-ти септември" в София. Мястото си е спечелило славата на гей бар. Криминализиран по времето на социализма, хомосексуализмът вече е защитен от новата демократична конституция на България. Затова и сексуалната революция у нас преживява пълен ренесанс. По вестниците и списанията се появяват актови снимки.
Затова и посетителите на кафе "Фламинго" в София през 1991 г. не се притесняват от нищо. Чувстват се свободни и защитени. Споменатият трийсетинагодишен светлоок мъж е редовен посетител. Официално се води женен, но вече не живее със съпругата си. Задява спокойно младите момчета в бара, припомнят си днес свидетели на онези времена. Мъжът изобщо не подозира, че точно в този момент е станал "оперативно интересен" на уж "демократизиращата се" полиция на новата демократична България.
Днес този мъж е един от най-известните български политици, но вече 20 години се води в списък с български хомосексуалисти на МВР. Не е изключено той да не знае това, но достатъчно е други да знаят. Следят днешните му изяви и изказвания под лупа. Все още си мълчат. Говори се, че чакат края на мандата на това правителство, за да му "скроят мека шапка".
Доста преди това, през 70-те години, в списъка с хомосексуалистите попадат и още няколко имена, емблематични за българската политика, разказват запознати с досиетата и дават конкретни примери с имена, които "168 часа" предпочете да не оповестява. Единият от тях - популярно за десницата име, е регистриран от Народната милиция след "инцидент" в тоалетна в градинката зад Халите. Другите, влезли в регистъра през онези далечни времена, са известни имена на политици от БСП, ДСБ и СДС, ДПС, НДСВ. Представител на "Атака" е бил вписан в хомосексуалния регистър в първите години на демокрацията. Малко преди това досие е направено и на бивш член на НДСВ, както и на настоящ представител на центристка партия, допреди десетина години свързван и с левицата, и с десницата. Единият от фигуриращите в списъка, освен с името си, е записан и с прякор - "Дългото бедро". Другият има две ЕГН-та. На отчет като хомосексуалисти в МВР се водят млади и не толкова млади политици, работещи активно по линия на евроинтеграцията. Срещу името на представител на левицата е записано "активен".
Някои от днешните политици открито обвиняват други в хомосексуализъм. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров набеди публично за хомосексуалисти бившият премиер от СДС и настоящ посланик Филип Димитров, както и лидерът на РСЗ Яне Янев.

Клеймо за цял живот върху депутат



ОТ ГОДИНИ много хора се питат как бившият депутат от "Атака" Владимир Кузов попадна в полезрението на полицията по обвинение в педофилия - въпреки че дори обявените за негови жертви заявиха, че го знаят само от телевизионното му предаване.
Покрай новината за съществуващ и ползван архив на МВР с регистрирани като хомосексуалисти граждани тази мистерия е на път да се разплете. Именно на Владимир Кузов е било обяснено, че името му е вписано в регистър на МВР като хомосексуалист, а документът от архива на вътрешното ведомство е бил приложен като доказателство по делото срещу него, установи "168 часа".


Това потвърди и самият депутат

 

въпреки че тези подробности не бяха огласявани по време на самото дело. Документът, потвърждаващ, че Кузов се води на отчет в полицията като хомосексуалист, до ден днешен е приложен към съдебното производство в Софийски градски съд. От него е видно, че на 7 май 1987 г. лицето Владимир Първанов Кузов (тогава на 21 години) е било регистрирано в старото 10 РПУ на СДВР в категория "Хомосексуалист", "Архивен контингент - "Т". В същото досие срещу графата "Характер" е записано "Потенциален терорист". Графите "Псих. отклонения" и "Криминални престъпления" са празни.
Дотук информацията не е толкова изненадваща - ясно е, че става въпрос за архива на социалистическата милиция. Стряскащото е за самия Кузов, който категорично заяви, че никога не е знаел, че е бил регистриран в този списък. Научил го едва през 2006 г., когато започна разследването срещу него.
"Да, по време на

 

разследването срещу мен

 

изненадващо разбрах, че има списък на МВР с хомосексуалисти и аз се водя регистриран в него! Беше ми съобщено от следователя, който събираше материалите по делото, малко преди документите да бъдат внесени в съда. Когато отидох да говоря със следователя и му обясних, че обвиненията в педофилия към мен са глупости, той каза: "Да де, ама виж какво излиза за теб в архива на МВР, ти си регистриран като хомосексуалист." После тази справка от полицията беше приложена от прокуратурата и в съда - разказа Кузов и допълни: - Хората, особено политиците, ги е срам да говорят за тези неща и да си признаят, че присъстват в такива списъци - въпреки че самите списъци нарушават закона и за тях трябва да се знае! И мен тогава ме беше срам, затова си мълчах досега. Много пъти съм казвал, че делото срещу мен е политическа поръчка, сега всеки да реши дали имам основание да го твърдя."
Най-шокиращото от всичко е, че вместо след 1989 г. тази справка да бъде унищожена, тя е ползвана доста редовно!

 

В досието има графа

 

"Проявен интерес". От нея става ясно, че то е било отваряно 7 пъти в периода 1993 - 2005 г. Както са изискванията, срещу всяка дата стоят името и вътрешният телефонен номер на служителя на МВР, който е влизал в данните. Влизания са регистрирани на 3 декември 1993 г., 4 септември 1995 г., 2 февруари 1996 г., 21 януари 1998 г., 10 февруари 2000 г., 30 май 2005 г. и 22 юни 2005 г.
Защо? С какво певецът Владо Кузов е бил толкова интересен на службите?
Според него самата част от датите не са случайни. "През 1995-1996 г. бях основен певец в кампаниите на БСП. Участвах в митинги, агитирах. Пред 2000 г. станах главен секретар на една несъществуваща вече формация - "Партия на социалната справедливост". През 2005 г. се разделих с БСП. Социалистите дойдоха на власт, а аз станах депутат от "Атака" и постоянно ги критикувах", разяснява Владо Кузов. Само като факт припомня, че когато започва разследването срещу него, шеф на МВР е Румен Петков от БСП, с когото Кузов имал пререкания за неизплатени хонорари от предизборни кампании. Не знае какво означава "архивен контингент - "Т", но приема със смях фразата от досието, че е "потенциален терорист".

Следователи и бивши служители

на службите пък обясниха, че е много вероятно именно това хомосексуално досие да е причината Владимир Кузов в един момент да се окаже разследван по педофилско дело - и то когато е депутат от опозиционна на управляващата по това време тройна коалиция партия.
"Кузов е регистриран като хомосексуалист в МВР много, много отдавна и по някакви причини тази незаконна информация се е проверявала доста често. При случай като този от гара Подуяне на жертвите се показват снимки на хора от списъците, за които е записано, че имат склонност към педофилски прояви. Владо Кузов не е регистриран като педофил, но явно на някого фигурирането му дори само като хомосексуалист е било добре дошло, за да се използва като удар и срещу "Атака", която той представляваше тогава. В обвинението срещу Кузов не трябва да се изключва политическа поръчка", смятат бивши служители на МВР.

ВЕРИГА: От подчиненото на Цветан Цветанов ведомство обясниха, че архива с хомосексуални, създаден от Държавна сигурност, вече е предаден на Комисията по досиетата.
ВЕРИГА: От подчиненото на Цветан Цветанов ведомство обясниха, че архива с хомосексуални, създаден от Държавна сигурност, вече е предаден на Комисията по досиетата.
ОБВИНЕНИЯ: Сидеров обвини Яне, че е гей, но не каза защо е толкова категоричен.
ОБВИНЕНИЯ: Сидеров обвини Яне, че е гей, но не каза защо е толкова категоричен.
ПРОСВЕТЛЕНИЕ: В съдебната зала депутатът Кузов се чудеше как името и снимката му са попаднали в делото за педофилия. Днес вижда черно на бяло, че е фигурирал в списък на МВР, като "хомосексуалист".
ПРОСВЕТЛЕНИЕ: В съдебната зала депутатът Кузов се чудеше как името и снимката му са попаднали в делото за педофилия. Днес вижда черно на бяло, че е фигурирал в списък на МВР, като "хомосексуалист".