Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1854 г. вождът Сиатъл предава земите на своя народ във властта на американския президент. Така възниква щатът Вашингтон - най-богатият щат с най-чистата природа. Вождът държи реч, която днес вдъхновява всички екодвижения по света. На белите заселници той казва:

“Учете децата си на това, на което ние учим нашите - че

Земята е

нашата майка

Каквото сполетява Земята, сполетява и синовете на Земята. Ако хората плюят по Земята, те плюят по себе си. Това знаем ние - Земята не принадлежи на човека, човекът принадлежи на Земята. Това знаем ние. Всичко на Земята е свързано като кръвта, която обединява едно семейство. Всичко е свързано.”

Хората още не са прозрели думите на вожда, какво остава за белите мечки, които в скоро време ще изчезнат. Имунната им система и способността им за възпроизводство са крайно застрашени. От цялата земна фауна

белите мечки се

оказват най-заразени

с отровни химикали,

въпреки че живеят възможно най-далече от цивилизацията.

Всички замърсители, които човекът изхвърля в природата, се изливат в реките и после в океана. Много от тях не се разграждат, нито се асимилират от биомасата. Шестват с десетилетия и се отлагат на океанското дъно или в живите организми.

Белите мечки се хранят с тюлени и с големи риби, които пък се хранят с дребни риби, а те - с водорасли и планктон.

Отлаганите в

биомасата отрови

имат голям афининет към мазнините, тъй като са разтворими в мазнини и следователно се натрупват в животинската мас - първо в малките рибки, после в по-едрите, които ги изяждат, и така стигат до белите мечки. Колкото по-нагоре се върви по хранителната верига, толкова повече замърсители се откриват в животинската мас.

Белите мечки са толкова високо във веригата, че натрупването на замърсители в телата им е най-голямо. Над тях обаче

на върха на

веригата е човекът,

а неговият хабитат изобщо не е защитен и чист като мечешкия. Близо до ума е, че хората са интоксикирани много повече от белите мечки. Но колко повече?

През 2004 г. е направено едно чудновато изследване. Предложено е на 39 евродепутати и на 14 министри от ЕС да се изследват за 109 токсични вещества в телата им. При всички, без изключение, са открити големи количества вредни химикали. Евродепутатите показват наличие на 13 перфлуорни съединения и фталати, а при министрите освен тях се откриват още 25 химикала - един антипирен, два пестицида и 22 полихлорирани бифенила.

Но такова замърсяване се установява не само сред народните избраници, нито само сред европейците. В САЩ в кръвта и урината на хора от всякаква възраст са открити 148 отровни химикала.

Най-сащисан от резултата си е Даниел Ришар, шефът на френската секция на Световния фонд за защита на дивата природа. Понеже е страстен природолюбител, той живее в резервата Камарг и се е писал доброволец в изследването. В тялото му има 42 от 109-те вещества. Точно толкова са и химикалите, открити в белите мечки. “Явно защото съм месояден”, казва Ришар.

Така е. Много от замърсителите в природата

имитират

структурата на

човешки хормони,

най-вече на естрогена. Те се прикрепят вместо него към съответния рецептор на клетката подобно на ключ към ключалка, превъртат се и стартират неестествени верижни реакции. Клетката става ракова, а ако вече е ракова, започва бързо да расте. От пестицидите и хербицидите в земеделието тези “ксеноестрогени” преминават в храната на добитъка, натрупват се в мазнините му и чрез тях влизат в човешката храна. Затова най-масовите видове рак в последните 50 г. са именно тези, които се развиват в мастните тъкани или са заобиколени от мастни тъкани: рак на гърдата, на яйчниците, на простатата, на дебелото черво и на лимфите.

Още четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства".