Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от приоритетите на Българското председателство е цифровата икономика и умения на бъдещето

"Европас" (Europass) е една от най-успешните инициативи за образователна и трудова мобилност в Европейския съюз. Това е стандартизирана рамка от документи, която прави уменията и квалификациите на европейците прозрачни, ясни и лесни за разбиране. Предназначена е за всички – ученици, студенти, безработни или търсещи нова работа, работодатели и институции в сферата на образованието и обучението.

Предложението за преразглеждане на "Европас" е едно от важните досиета, който се дискутират в Съвета на ЕС. Целта е актуализация и усъвършенстване на платформата заради новите предизвикателства пред образованието и пазара на труда в контекста на цифровия свят. Един от приоритетите на Българското председателство е именно цифровата икономика и уменията на бъдещето.

Създадената през 2004 г. рамка сега включва пет образеца на документи - формуляр за автобиография, паспорт за езикови умения, приложение към диплома, сертификат за професионално обучение и документ за мобилност. За 12 години, например, са били въведени онлайн повече от 100 млн. автобиографии.

В средата на март Европейският парламент гласува решението за актуализиране на платформата. Новата рамка ще предложи по-широк набор от услуги, например усъвършенствани инструменти за съставяне на автобиографии, за профили за умения и за самооценка. Ще предоставя информация, която улеснява гражданите при признаването на квалификацията им, възможностите за обучение или работа в друга страна членка на ЕС.

"Европас" има за цел да достигне до всички потенциални потребители —както до тези с по-ниско образование, хората с увреждания, възрастните и дългосрочно безработните, така и до високообразованите с добра цифрова грамотност. Новата рамка ще бъде свързана и с другите инструменти и услуги на ЕС в системата на труда, образованието и обучението, като например интернет портала за професионална мобилност EURES.

Преразглеждането на платформата е част от програмата за квалификация

Преразглеждането на решението за "Европас" е част от Новата европейска програма за умения, представена на 10 юни 2016 г. Тя възниква, след като проучвания сочат, че на 70 милиона европейци им липсват адекватни умения за четене и писане, а дори още по-голям брой имат слаби умения в областта на цифровите технологии. Това ги излага на риск от безработица, бедност и социално изключване.

От друга страна, голям брой европейци, особено висококвалифицирани младежи, работят на позиции, които не отговарят на техните заложби и стремежи. В същото време 40% от работодателите твърдят, че не достигат хора с нужните умения, за да се разрастват предприятията и да има иновации.

И не на последно място, твърде малко хора имат предприемаческата нагласа и компетентности, които да им позволят да започнат собствен бизнес и да се приспособяват към променящите се изисквания на пазара на труда.