Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джина Хаспел
Джина Хаспел

Г-жа Хаспел дирижира изтезанията на терористи и унищожи документи за разпитите чрез мъчения

“Наричахме я Кървавата Джина, държахме се настрана от нея. Тя бе вдъхновител и надзирател на мъченията на задържани за тероризъм. Хаспел е машина за изтезания и няма работа начело на ЦРУ.”

Така описва 61-годишната кандидат-шефка на централата в Ленгли бившият ѝ колега Джон Кириаку. Може ли да му се вярва? Кириаку ръководеше операцията на ЦРУ в Пакистан за залавяне на терориста Абу Зубайда. Но после се отметна от тази кауза и стана яростен критик на методите на управлението, лежа в затвора за огласяване на секретни данни. Ако не на него, може да се вярва на документи и свидетелски показания за личната роля на Джина Хаспел в издевателствата над затворници. Действията ѝ в разрез с американските ценности, надигнали гняв сред демократите и правозащитниците, рискуват да торпилират одобрението ѝ от Сената за шеф на ЦРУ –

първа жена

на този пост

Може да се възрази, че след варварските атентати от 11 септември всички средства за възмездие са позволени. За “мръсната работа” обаче си има изпълнители от по-долните етажи. Но директорът на ЦРУ е представителна фигура, пример за подражание на подчинените, когото родните политици и чуждестранните партньори уважават и му се доверяват.

Тъкмо тук е проблемът на Джина Хаспел. Макар и

с вид на усмихната

и фризирана лелка,

тя дълбоко е газила в бруталността на подривни операции и тормоз, наречен “засилени методи на разпит”. Уличена е в лъжи и унищожаване на документи.

За нея като шпионин ветеран се знае малко – десетилетия е била под прикритие, името ѝ е заличено в повечето архиви, а снимката ѝ се появи едва наскоро. Родена е на 1 октомври 1956 г. Според нейни колеги не е омъжена и няма деца. “Венчана е за работата си, работохолик е като всички нас”, казва Кириаку.

В отдела за секретни операции на ЦРУ постъпва през 1985 г., била е на шпионски мисии в Турция, Етиопия, Централна Азия. Оглавявала е щатското разузнаване в Лондон. След като през 2013 г. сенатори блокират назначението ѝ за началник на сектора за тайните операции, правят я негов зам.-шеф. Преди година президентът Тръмп я издигна за заместник-директор на ЦРУ – пост, за който не трябва одобрение от Сената.

Най-осъждани обаче са действията ѝ като надзорник на първия таен американски затвор за терористи “Котешко око” в Тайланд - пост, който заема от октомври до декември 2002 г. Там тъмничарката Джина със здрава ръка изпълнява програмата за изтезания, включително на палестинеца Абу Зубайда и саудитския терорист Абд ал Рахим ал Нашири, взривил френския танкер “Лимбург”, на който загина и българският моряк Атанас Атанасов. В затвора на окования Зубайда по няколко пъти на ден прилагат “уотърбординг” –

пълнят силом с вода

устата и носа му,

докато се задуши

Не му дават да спи, да яде, блъскат го в стената до припадък, дори и след като е проговорил. Хаспел има властта да спре мъченията, когато затворникът прималее, започне да повръща, да се изпyска. Но тя се престарава. Според адвоката на Зубайда след разпитити влизала в килията му, подигравала се с него и го заплашвала.

Дори и да не е участвала лично в изтезанията, Джина ги е ръководила - някои я сравняват с надзирателката садистка от “Бухенвалд” Илзе Кох. Още през 2005 г., при президента Буш-младши, Хаспел активно е участвала в незаконно унищожаване на видеозаписи и архиви за тези и други разпити и изтезания – едно от най-сериозните обвинения срещу нея. Сега в САЩ тече дебат

садистично

чудовище ли е

професионалната

шпионка,

или патриот, изпълнявал заповеди. Твърди се, че мнозина в ЦРУ, включително шефовете ѝ, я уважават. Че е честна, способен ръководител и гони до дупка изпълнението на задачите, че не се страхува да взема трудни решения. Одобрение ѝ засвидетелстват от най-горе. Посочвайки я за поста на Майк Помпео, когото направи държавен секретар, след като уволни Рекс Тилърсън, Доналд Тръмп каза: “Тя е бележита личност, която познавам много добре”. Това породи слухове, че президентът се кани пак да узакони забранения уотърбординг като средство за разпити и че иска разузнаването да работи за него. Ако е така, спрял се е на правилния човек в ЦРУ – служба, която мрази и като Джон Кенеди се страхува да не му забие нож в гърба.

За да се утвърди като шеф на ЦРУ, Джина Хаспел трябва да изпълни две условия, пише сп. “Политико”. Първо – безусловно

да се отрече от

миналото си на

суров надзирател

и да гарантира, че управлението ще набляга върху професионалните и законни техники на разпит независимо от мнението на Тръмп. Тя със сигурност знае, че американските затворници ще бъдат третирани от чужди държави така, както в САЩ се отнасят с техните.

Второ – ако трябва да защити американските шпиони и граждани зад граница, тя трябва да е абсолютно наясно с руската заплаха. Пред Сената Хаспел трябва на даде ясна оценка на отравянето на Сергей Скрипал и мнението си как да се парират агресията на Русия и президента Владимир Путин. Тя представлява всички агенти на ЦРУ и трябва да стои зад тях.

Психолог: Жените в нашия занаят са

по-брутални от мъжете

“Дамите в нашия занаят могат да бъдат много по безмилостни от мъжете. Тежко ти, ако такава те плени в чужбина. Жените, отдадени фанатично на каузата – те са психопатки.”

Това предупреждение отправил психиатър от ЦРУ към колегата на Джина Хаспел Джон Кириаку. Тя прилагаше мъчения, защото това ѝ доставяше удоволствие. Правеше го експедитивно и с голямо желание - твърди Кириаку.

Всички знаехме, че изтезанията обикновено не действат и че се прилагат заради самото мъчение, а не за изтръгване на информация. Но тя нямаше никакви морални скрупули”, казва бившият агент пред в. “Дейли мейл”. Според него Джина трябва да бъде разследвана вместо издигана. “Мястото ѝ е на подсъдимата скамайка в Хага, а не начело на ЦРУ. Ръцете ѝ са изцапани с кръв.”

Затворът “Котешко око”

– лаборатория за изтезания

Това е първият от мрежата тайни затвори по света, където ЦРУ държи и разпитва по 5-6 екстремисти, свързани с атентатите на 11 септември 2001 г. Той функционира скришом в пущинаците на Тайланд до декември 2002 г. Твърди се, че кодовото име “Котешко око” намеква за очния контур на азиатците. Tри месеца преди да го закрият, за началник на затвора е назначена Джина Хаспел.

Според изтекла в медиите информация там са се експериментирали нови брутални техники за изтръгване на информация – симулиращ удавяне похват (уотърбординг), заключване с дни в тесни като ковчези сандъци, глад, жажда, безсъние, стоене прав до припадък, блъскане в стена, затваряне във фризери. Документи разкриват, че хванатият в Пакистан терорист № 3 на “Ал Кайда”, палестинецът Абу Зубайда, е бил подлаган в Тайланд на уотърбординг 83 пъти за 1 месец, докато се задуши, припадне и от устата му започне да излиза пяна. Според агенти на ЦРУ в “Котешко око” от измръзване или задушаване са умрели до 5 задържани. След него САЩ правят тайни затвори за разпити и в Полша, Румъния, Мароко, Афганистан, Гуантанамо – Куба. До 2008 г. през тях минават 120 заподозрени в тероризъм.