Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само две седмици преди да напусне този свят, Стивън Хокинг довършва последните изречения на най-важното си откритие до сега. Във финалната си академична работа професорът представя своето математическо уравнение, което ще помогне на космическите кораби да откриват следи от паралелни вселени.

Трудът носи името "Гладък изход от вечната инфлация" и търси решение на проблема, заложен в "безграничната теория" на Хокинг още през 1983 г., описваща как Вселената се е развила чрез Големия взрив. Тезата му е, че тя се разраства от малка точка до прототип на света, в който живеем сега - процес, известен като инфлация. Но теорията съдържа един парадокс - тя предсказва множество големи взривове, които би трябвало да създадат множество вселени, а това е математически невъзможно. Или поне се е смятало за такова, докато Стивън Хокинг не се заема да го разнищи. Според новата му хипотеза множеството взривове все пак са се случили и са дали началото на паралелни вселени, които съществуват едновременно с нашата, а заедно с това са оставили и следи, които могат да бъдат засечени със специални радари на космически кораби.

"Това беше Стивън Хокинг - смело отиваше там, където "Стар Трек" не искаше да стъпи", казва професор Томас Хертог, който работи заедно с най-известния астроном по последния му труд. Той разкрива още, че теорията на Хокинг дава надежда, че човечеството може да открие нов дом в една от няколкото паралелни вселени, преди напълно да е изчезнало.

Макар това твърдение да внася нотка на оптимизъм, в разработката на Хокинг не липсва и мрачно предсказание за бъдещето на света и не просто за това какво следва за Земята, а за цялата Вселена. Според "Гладкия изход от венчната инфлация" всичко ще потъне в мрак просто защото звездите ще изчерпят напълно енергията от която се захранват.

Последното мрачно предсказание на Хокинг не е единственото, което е правил за съдбата на човечеството. Безброй пъти той твърди, че по една или друга причина сме изправени пред своя край, а вариантите за бягство граничат със сценарий на "Междузвездни войни".

През 2017 г. Хокинг казва, че скоро Земята няма да може да се справи със скоростно нарастващата популация на човечеството, която се удвоява на всеки 40 години. В резултат на това употребата на енергия също ще скочи и до 2600 г. планетата ще се нажежи и ще се превърне в едно огромно огнено кълбо.

След това мрачно предсказание Хокинг отново дава капчица надежда. Той моли инвеститори да му помогнат финансово с проекта му за пътуване до най-близката звезда извън нашата галактика, с надеждата, че там ще има друга земя, на която човечеството да се пренесе. Alpha Centauri е името на най-близката звездна система, към която човечеството трябва да се насочи. Тя е на 4,3 светлинни години от Земята, а учените са убедени, че там може да е новият дом на хората. С технологията, която имаме сега, би ни отнело хиляди години да стигнем до Alpha Centauri, но

Хокинг има решение и на този проблем - според него сме близо до изобретяването на нанокосмически кораб, който ще може да пътува до Марс за по-малко от час, до Плутон за няколко дни, да подмине "Вояджър" за седмица и да стигне до Alpha Centauri за 20 години. Ако всичко мине по неговия план, до средата на века хората трябва да са взели първата проба от новия си дом.

Ала времето може да не ни стигне. Според друго апокалиптично предсказание на професора на човечеството му остават още едва 100 години на Земята преди денят на Страшния съд. Само година преди това, Хокинг даваше срок от 1000 години. За шест месеца обаче положението става толкова лошо, че 900 години просто отиват на вятъра.

Според Хокинг проблемът се крие в климатичните промени и обезлесяването. А избирането на президента Тръмп е една от причините човечеството да прекрачи границата към катаклизма. Отказът на Тръмп да се включи в Парижкото споразумение за климатичните промени може да е повратната точка към сценария планетата да се превърне в копие на Венера с изключително гореща повърхност с температура от 250 ° C и дъжд от сярна киселина.

И тук спасението е едно - човешкият вид ще трябва да напусне Земята и да се засели отново някъде другаде в Космоса. На друга планета или на космически кораб. Според Хокинг ако хората не станат многопланетарни видове, те ще изчезнат през следващия век. Въпреки че шансовете за огромни бедствия на Земята в близките години са малки, те се увеличават и е почти сигурно, че страшни катаклизми ни чакат през следващите хилядолетия.

Според създателя на "Тесла" и SpaceX Илон Мъск планът на Хокинг е напълно изпълним и в следващите сто години човечеството ще може да се пренесе на Марс. Идеята на Мъск е да кацне на Червената планета през 2025 г. и да засели там хора през 2033 г., което времево перфектно съвпада с прогнозата на Хокинг.

Заедно с Мъск НАСА и Китай също се състезават да кацнат на Червената планета, а надпреварата е най-сигурният начин за по-бърз резултат.

Британският професор твърди още, че еволюцията е вградила арогантност и агресия в човешкия геном, а разработката на все по-нови и модерни оръжия би довела до ядрен катаклизъм. Това е поредното му виждане за края на света, от което единственият изход отново е преселването на друга планета.

А ако не се заличим с ядрени технологии, то цялата популация на Земята може да изчезне заради лабораторно създадените вируси. Според Хокинг гените оперират по начин, който не ни е напълно познат и точно поради това можем да създадем вирус, който впоследствие няма да можем да контролираме.

"Въпрос на време е вируси, които не се повлияват от антибиотици и каквито никога не сме си представяли, да бъдат създадени", казва професорът.

Неуловимата "божествена частица", открита от учените през 2012 г., също има потенциала да унищожи Вселената, предупреждава професорът през 2014 година. Според него тя може да накара времето и пространството да се сринат, ако учените я подложат на прекалено много стрес. "Няма да усетим от къде ни е дошло - казва Хокинг и обяснява: - Вселената ще претърпи катастрофално вакуумно разпадане.

Човечеството заплашва само себе си и чрез разработването на изкуствен интелект. Отново през 2017 г. Хокинг изрази своето притеснение, че AI ще се превърне в нова форма на живот, нов вид, който няма да е подчинен на хората.

Роботите в крайна сметка ще ги надминат във всички аспекти. Професорът признава, че създаването на изкуствен интелект ще е най-голямото събитие на последното десетилетие, но и най-големият препъникамък, защото не знаем дали хората ще бъдат подпомогнати от AI, игнорирани или по-скоро унищожени от него. И зад тази теория застава Мъск, който също изразява своите опасения от създаването на изкуствен интелект.

"Ако хората могат да създават вируси, те могат да направят и AI, който да се размножава. Това ще е абсолютно нова форма на живот", обяснява Хокинг и предупреждава, че преди да бъдат създадени роботите, учените трябва добре да преценят опасностите, пред които да се изправим след време.

Не на последно място в списъка с предупреждения от Стивън Хокинг са самите извънземни. Вселената е голяма и професорът никога не е изключвал съществуването на друга раса на някоя съседна планета или галактика. Според него не е изключено съвсем скоро да получим сигнал от тези цивилизации. Проблемът обаче е дали трябва да отговаряме.

Според Хокинг, не трябва да бързаме да осъществяваме контакт с извънземните раси. Теорията му е следната - вероятността тези цивилизации да са много по-напреднали от нас е голяма и сцената, която ще се разиграе, напомня много на първата среща между истинските американци и Христофор Колумб. Ситуация, която "не приключва добре" за местното население. Извънземните могат да се окажат толкова развити, че у нас няма да виждат нищо повече от бактерия и вероятно за тях няма да е проблем да ни "затрият" така, както и ние можем да "погубим колония от мравки".

"Толкова напреднали извънземни по-скоро биха се превърнали в номади, които търсят да завладеят първата планета, изпречила се пред очите им, - заявява Хокинг през 2010 г. - Също така звучи логично да използват всяка планета за ресурси, с които да строят повече космически кораби, и след като изчерпят всичко, да я изоставят."

Въпреки тези опасения обаче Хокинг дарява солидна сума пари за търсене на извънземен живот.