Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светът е на прага на световна криза поради нарасналата антибиотична резистентност на патогенните бактерии, алармира главният здравен инспектор на Великобритания Сали Дейвис. Решение на проблема може би ще намерят американски учени, съобщиха от "Би Би Си". Екип от частния университет "Рокфелер" в Ню Йорк са открили нов клас антибиотици в почвени проби.

Специалистите са изключително обнадеждени, защото новият медикамент, наречен "малацидин", се е доказал успешен дори при резистентни на други антибиотици бактерии. Той е дал положителен ефект дори при почти невъзможния за лечение със съвременните средства метицилин-резистентен стафилококусауреус (MRSA). Той засяга два милиони души всяка година, като при много от тях се налага продължително третиране с няколко вида антибиотици. За съжаление в повечето случаи всякакво лечение се оказва неуспешно. Според статистическите данни заради MRSA всяка година умират над 20 хиляди души, но общият брой смъртни случаи заради резистентни бактерии е 700 хиляди.

Затова откритието на учените от университета "Рокфелер" е от толкова голямо значение. Според публикуваната в сп. NatureMicrobiology информация екипът е изследвал повече от хиляда почвени проби, воден от убеждението, че в пръстта има милиони микроорганизми, които образуват съединения с лечебен потенциал. В повечето проби, взети от различни щати в САЩ, учените откриват наличието на малацидин и решават да го тестват. Съединението дава отлични резултати при лечение на лабораторни плъхове, дори при екземпляри, засегнати от резистентни бактерии, включително MRSA.

Учените са изключително обнадеждени, че това може да се окаже толкова дълго търсеният нов ефективен антибиотик, който да предотврати криза в здравеопазването. Все пак малацидин трябва да мине още много клинични тестове, преди да бъде одобрен за изпробване и при хора. Ръководителят на екипа д-р Шон Брейди е категоричен: "Откритието ни е все още в съвсем ранен стадий, така че е невъзможно да предвидим кога и дори дали новият тип антибиотик ще се прилага в клинични условия."