Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иванка Кишкилова (вдясно) и Йорданка Иванова СНИМКИ: АВТОРЪТ И ЕВГЕНИ ЦВЕТКОВ
Иванка Кишкилова (вдясно) и Йорданка Иванова СНИМКИ: АВТОРЪТ И ЕВГЕНИ ЦВЕТКОВ

l Преди последната трагедия две млади жени се

хвърлили от 10-етажния миньорски блок

l Обитателите кадят с бял тамян и стягат курбан

Съсипани от скръб, родителите на мъртвите съпрузи от Пловдив с последни сили се добрали до апартамента, в който се разигра трагедията. На 15 март там бяха открити телата на 29-годишната Илияна и на 32-годишния Ради. Двамата живеели на семейни начала.

“Най-близките им дойдоха в петък и в голям бус натовариха целия багаж на детенцето. Изнесоха легло и дюшече, кашони с дрешки. Нищо не говориха. Бяха съкрушени”, разказа Иванка Кишкилова, която живее на първия етаж в блока на ул. “Димо Хаджидимов” 11.

Според съседи възможно е между родителите на Илияна и Ради да се появи ненавист.

“Няма как

майката и

бащата да

се примирят,

Домоуправителката Пепа Кънчева
Домоуправителката Пепа Кънчева

че Енев е заклал дъщеря им по най-зверски начин, а сетне се е самоубил. И всичко това пред очите на 13-месечното им дете”, разсъждават те.

Според тях по всяка вероятност родителите на Илияна ще искат да вземат детето, за да го отгледат. В деня на трагедията момиченцето беше отнесено на ръце от своя чичо Асен - брат на Ради. Малкото пищяло с часове. Майка му била по гръб на пода в кухнята с почти прерязана глава, а тялото на бащата лежало в хола окървавено.

“Допусках, че нещо психическо може да се е отключило у Ради. Макар външно изобщо да не му личеше. Винаги беше учтив. “Лельо Иванке, добре ли си?”, не пропускаше да ме попита и да поздрави.

Илияна пък беше все усмихната, лъчезарна. Повече от 24 г. не можех да ѝ дам. Изглеждаше като фиданка”, разказва Кишкилова.

Тя е бивша акушерка, познавала Ради от дете. Родителите му дълги години работили в рудниците в Мадан. Разликата с брат му Асен била значителна. Макар да са от различни бащи, двамата много се погаждали и си дружали.

Миньорският блок на ул. “Димо Хаджидимов” в Пловдив
Миньорският блок на ул. “Димо Хаджидимов” в Пловдив

Майка им Нели била родопчанка и давала всичко, за да се разбират двамата братя. Дълги години била готвачка в пловдивска болница. Христо пък приел доведения син като свой собствен. Пенсионирал се бригадир на рудник в Мадан.

Възможно е мъжът да е превъртял и да пристъпил към убийството на жена си, а след това е сложил край на себе си, смятат разследващи. Според тях наказателното производство така или иначе ще бъде прекратено, тъй като и двамата са мъртви.

Ако експертизите категорично докажат, че Ради е убил жена си, тогава родителите на момичето могат да предявят граждански иск и да търсят обезщетение, в случай че Енев притежава имущество.

Самото дете също имало право да претендира за неустойки. Социалните служби пък имат думата да решат на кои от близките да поверят грижите за него. Редно било това да са родителите на Илияна, тъй като тя е жертвата. Но това зависело от условията, с които разполагат.

Ако и двете страни нямат нужните удобства, тогава момиченцето можело да бъде дадено на приемно семейство, коментират юристи.

“Ради и Илияна

се задомиха

преди 2 г.

Тогава родителите на Ради - Нели и Христо, им отстъпиха апартамента, а те се преместиха в Свежен, родното село на мъжа. Младите живееха много добре. Миналата година си направиха ремонт, купиха си нова спалня. Смениха си обзавеждането. Доскоро се отопляваха с дърва, но тази зима си взеха климатик, а Илияна ми се похвали, че ще си правят и парно с пелети.

Дори си набавили на промоция инсталацията за 2370 лева. Нямаха финансови проблеми. Бащата на Ради е с голяма миньорска пенсия, момчето работеше, жена му получаваше майчинство. Каква може да е причината за това ужасно убийство?”, недоумява Кишкилова.

Родителите на Ради в деня на нещастието
Родителите на Ради в деня на нещастието

От ръководството на пловдивския психодиспансер обясниха, че

пациент на име

Ради Христов

Енев не са

имали. Нито пък

се водел на

учет при тях

Младият мъж не е търсил лекарска помощ в специализираното заведение. Една от водещите версии на полицията за жестокото клане е за психически проблеми у мъжа, които го измъчвали от три месеца.

“Всички сме шокирани. Добре, че не е убил и детето, което няма да си познава родителите”, натъжена е Йорданка Иванова. Тя живее 3 етажа над Еневи. И други съседи са потресени от случилото се.

“Мъчно ни е за тези млади хора. Скърбим”, каза домоуправителката Пепа Кънчева. 75-годишната Иванка Кишкилова твърди, че от четвъртък насам сън не я лови заради случката.

Хората са притеснени, че това не е първата трагедия, разиграла се в 10-етажния блок, известен като миньорския. Повечето му обитатели са работили в мините и са получили апартаменти, които впоследствие закупили.

През 2015 г. от VII етаж се хвърлила 30-годишната Таня. Била разведена, живеела с детето си и работела във фирма за матраци. Чула, че ще има съкращения и ще остане без работа, а в същото време имала кредити. Решила да сложи край на живота си, независимо че детето било първокласник и била грижовна майка.

Нещастията в блока продължили и със смъртта на друга млада жена - Дарина Дилчева. Тя се хвърлила от IX етаж на съседния вход. 15 години била женена за чужденец, който бил авиоинженер и работел в Оман. Тя пък била там лаборантка.

“Дарина си дойде да гледа баща си, който бе с оперирано коляно, и скочи от IX етаж. Нямаше си деца и може това да е причината”, разсъждават съседите.

Категорични са, че

след Великден

ще направят

събрание, за да

вземат решение

да заколят агне

и да раздадат курбан.

“Посъветваха ни също да вземем бял тамян и да прикадим целия вход и дори апартаментите. Трябва да се сложи край на тази прокоба, която тегне в нашия блок. Това е смърт след смърт на млади хора”, категорична е бившата акушерка Кишкилова.

Тя допуска, че при строежа на сградата нещо е било заровено в основите и това да е причината за трагедиите.

И други обитатели смятат, че е време да направят нещо, за да пресекат нещастията, които ги сполитат.

“Всякакви лоши хора има. Може някой да ни е проклел”, разсъждава 75-годишната обитателка. И допълва, че хората в блока са много задружни.

“Няма проблем, ще направим курбан, макар че викахме поп да освети входа преди 3 г., когато Таня се хвърли. Изглежда, молитвите не помогнаха. Дано сега да хванат”, каза домоуправителката Пепа Кънчева.

Макар да отговаря за хората във входа, тя не знае нито фамилията на Илияна, съпругата на Ради Енев, нито откъде е.

“Трябва да има домова книга да е ясно кой откъде идва, какво работи и каква адресна регистрация има”, допълва Кънчева.