Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антони Тренчев в пленарната зала на предишното Народно събрание
Антони Тренчев в пленарната зала на предишното Народно събрание

ДБГ напуска реформаторите, но партията не била желана и от другия център - около “Да, България”

Някои патриоти пък поддържат топла връзка със СДС

И Светльо Витков напусна блока

Невероятни движения в различни посоки са тръгнали от Реформаторския блок, който тези дни бе напуснат от партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите” (ДБГ), разказаха пред “24 часа” отвътре. Ексдепутатът от ДБГ Антони Тренчев, когото медии определиха като “Ален Делон на българския парламент”, е сред тези, които си тръгнаха от партията преди почти година - още, докато лидер в оставка бе Кунева. След това, през септември 2017 г. ДБГ оглави друг млад бивш народен представител - Димитър Делчев. Междувременно Кунева, която след парламентарните избори през март м.г. подаде оставка като лидер на ДБГ, замина на работа в Брюксел.

През последните месеци Тренчев и хора около него започнали да се срещат с президента Румен Радев. Държавният глава периодично е подозиран, че подготвя свой политически проект. Такива съмнения изрази в четвъртък и зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Логично е президентът да привлече десни хора в евентуален политически проект - така ще се еманципира от лидера на БСП Корнелия Нинова и ще събере привърженици от целия политически спектър. При всеки повод Радев напомня, че той не е избран само с гласовете на левицата, напомнят анализатори. Срещите на Тренчев с държавния глава обаче засега са концептуални и до организационни въпроси до момента не се е стигало, твърдят запознати. Имало смисъл с партийно строителство

около рейтинга на

държавния глава да

се започне само

при задаващи се

предсрочни избори.

ДБГ пък замрази членството си в РБ през уикенда - засега за месец, но очевидно след това и завинаги, тъй като ултиматумът, който постави - блокът да поиска оставката на правителството, е очевидно неизпълним. Нито говорителят на реформаторите Петър Москов, нито синият лидер Божидар Лукарски дава знаци на курс срещу Бойко Борисов. В блока засега остават СДС, БНД на Борислав Великов и “Обединени земеделци” на Петя Ставрева. Последно оттам излезе вчера с “кърваво писмо” на фейсбук страницата си партията “Глас народен” на столичния общински съветник Светльо Витков.

Втвърдявайки се срещу правителството, от ДБГ се надявали да бъдат приобщени към другата бъдеща дясна коалиция - около “Да, България”, която набирала скорост. В партията на Христо Иванов обаче не искали и да чуят за сближаване с формацията, създадена от Кунева. Аргументът - поведението на ДБГ в близкото минало, когато била “патерица на ГЕРБ” до последния ден на кабинета “Борисов 2”. “Заспаха като привърженици на Бойко Борисов, а на сутринта изведнъж се събудиха опозиция. Никой не е очарован от перспективата да сме с ДБГ”, обобщи настроенията човек отвътре. Съпротивата срещу приобщаването на ДБГ била и от страна на членовете и симпатизантите на “Да, България”, и от страна на тези на ДСБ. Освен това не било ясно колко структури останали на ДБГ. Повечето от хората на Кунева се разбягали след края на властта. Така на практика нямало с какво да се допринесе за дясно обединение, но пък коалирането щяло да донесе негативи и подозрения за възможна нова подкрепа за Борисов.

Иначе “Да, България” и ДСБ се доближавали до следващата крачка в скрепяването на съюза си - подписването на коалиция. Тя ще е 5-партиен формат, като там са също “Зелените”, БЗНС и ДЕОС. Засега включването на други субекти там не се планирало, което не значи, че е изключено и занапред.

Междувременно запознати разкриха за срещи между “Атака” и СДС. От двете страни държали отворена

възможността за бъдещ

консервативен съюз,

в случай че на следващи парламентарни избори “Обединени патритои” се разпаднат. Откакто се нанесе с партията си НФСБ на “Раковски” 134, с РБ си говорел и вицепремиерът Валери Сименов.