Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради ексцесиите на дербито ПАОК-АЕК държавата спря първенството, а клубовете се страхуват за своето съществуване

Този път дори и най-упоритите гробокопачи на българския футбол ще трябва притеснено да си замълчат, ако са видели какво се случва в съседна Гърция. Тамошните клубове сериозно се притесниха за своето съществуване след ексцесиите на дербито ПАОК-АЕК.

Неосведомените ще кажат, че и при нас с редовно се случва агитките да се бият помежду си, а след това дружно да налагат полицаите. Случаят е доста по-сензационен и предизвика жестока ответна реакция от страна на гръцкото правителство.

В основата на предстоящия апокалипсис е гръцкият милиардер с руски корени Иван Савидис. Босът на ПАОК нахлу на терена и тръгна да вади отбора, вбесен от скандалното съдийство. Точно така едно време Томас Лафчис нахлу и извади "Левски" от скандалния финал за Купата на България със "Славия" 

Савидис обаче надмина Лафчис, след като на няколко пъти опипваше пистолета, докато търчеше по терена и търсеше саморазправа с главния съдия. Охраната му някак си успя да го удържи, а след това се намеси и полицията. Оръжието остана прибрано в кобура, но въпреки това отзвукът от случилото се разтресе сериозно страната, а политиците решиха да се намесят.

Правителството на премиера Ципрас нареди всички стадиони да бъдат затворени за неопределено време. Спортният министър Йоргос Василиадис се закани този път държавата да действа твърдо срещу самозабравилите се футболни хора.

"Няма как да продължим напред, ако не бъдат въведени ясни правила, които се спазват от всички заинтересовани.

Случи се нещо изключително тревожно и ние сме длъжни да му обърнем необходимото внимание. Мерките ни може и да не се харесат на феновете, но те ще продължат за неопределено време. Сега топката е в гръцките клубове, които трябва да ни убедят, че имат желание да се променят", отсече министър Василиадис.

Самите клубове обаче не изглеждат особено обнадеждени, че всичко ще се оправи с магическа пръчка и първенството ще продължи оттам, откъдето е било прекъснато. Някои от босовете дори сериозно се притесниха дали това не е краят на играта за тях.

"Прекъсването на първенството застрашава съществуването ни", алармираха от Гръцката футболна лига. Още по-краен беше президентът на Суперлигата Йоргос Стратос.

"Случилото се на мача ПАОК-АЕК копае гроба ни. За един ден заличихме всичко положително, което се опитваме да градим през последните години. Финансовите загуби, които ще претърпят клубовете, са най-малкото наказание за невъздържаното поведение на някои хора. Чакат ни тежки времена и лично аз не съм оптимист, че ще се оправим", оплака се Стратос.

В същото време главният виновник за скандалите се опита да се извини и да се оправдае, че е нахлул на терена да помага, а не да наказва.

"Съжалявам, че избухнах. Извинявам се на феновете и на цялата футболна общественост.

Нямам право да влизам на терена. Но действията ми са били грешно разтълкувани. Наистина бях ядосан, но отидох там, за да възпра нашите фенове от по-крайни действия. Повярвайте ми, не съм искал да нападам съдията или хора от противниковия отбор", опита да се защити Иван Савидис.

Думите му не хванаха дикиш и гръцката прокуратура започна разследване срещу него с обещанието, че милиардите му в банката няма да му помогнат, ако наистина е извършил престъпление. Случаят предизвика вниманието и на Световната футболна централа.

Босовете на ФИФА винаги са мразели намесата на политиците във футболните дела на съответната държава. И преди в Гърция е спиран футболът и тогава ФИФА заплаши да вземе крайни мерки, изхвърляйки клубните и националния отбор от всички международни турнири. Този път шефовете на световния футбол осъдиха действията на разбеснелия се Стратос и индиректно подкрепиха действията на гръцкото правителство. А за ошашавените фенове остава да се чудят кога отново ще могат да ходят на стадиона или ще им се наложи да си платят за българска телевизия, за да гледат мегаспектаклите от българското първенство.