Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Опиц
Йордан Опиц

18-годишна убива Фаса, докато той я изнасилва

След 40 кражби Опиц не издържа и стреля по крадеца

Стотици са противоречивите случаи на неизбежна отбрана, в които законът е безпомощен - трябвало ли е извършителят на убийството да се защити и могъл ли е да избегне това, ако животът му не е бил застрашен.

На 25 юли в опит да се спаси 18-годишната ученичка Мария Гиздева наръга с джобно ножче в корема и слабините 62-годишния Богдан Динев-Фаса, докато той я изнасилваше в дома си. Тя преряза феморалната артерия на нападателя си, а

ударът се оказа фатален за него

Пълна мистерия остана и до днес как и защо тя се е озовала в дома на човек, известен с криминалните си прояви.

По думите й той я поканил, за да й покаже снимка на дъщеря си, а след това опитал да я изнасили, като дори и ударил и шамар. След случая в родния град й град Стара Загора всички се обявиха в подкрепа на момичето. Грозяха я до 8 години затвор, но в крайна сметка тя не беше осъдена.

Случаят на иконописеца Йордан Опиц също бе знаков и предизвика множество реакции.

На 27 ноември 2014 г. той напусна затвора, след като излежа близо половината от 5-годишната си присъда за убийството на 25-годишния Мариян Янчев. На 5 февруари 2007 г. младежът и приятелят му Владимир Миндов нахлуват в кооперацията на столичната ул. "Чаталджа" 6.

Около 16,30 ч синът на

Опиц вижда апашите и казва на баща си

Художникът звъни в 5-о РПУ. За 9 години в блока е имало над 40 обира и чашата вече преляла.

Йордан слага пищова в задния си джоб и излиза пред кооперацията да чака полицията. Вътре съседите успяват да притиснат Миндов и Янчев. Изведнъж обаче прозорецът на полуетажа се отворил и Мариан подал единия си крак.

"Стой на място", извикал Опиц. В този момент Мариан скочил, а иконописецът стрелял.

Раненият младеж побягнал и около час и половина по-късно бил намерен мъртъв близо до сладкарница. До ден днешен Опиц се съмнява, че той го е убил.

Четири години затвор получи и 19-годишният Илко Радев за убийството на своя съквартирант Марио Данев. Инцидентът стана през февруари 2012 година в Студентски град.

Младежът беше обвинен за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Той наръга съквартиранта си при пиянски скандал,

а до фаталната развръзка се стигна, след като Марио, близнакът му Мартин и техният приятел Владимир Борисов се прибрали от дискотека в нетрезво състояние. Последвала караница със съквартиранта на близнаците Илко Радев, а разпрата стигнала и до бой.

Накрая приключила с убийство

Тогава в защита на обвинения се обявиха десетки негови съученици, учители и приятели от Добрич. Те организираха мирно шествие през центъра на града. На 2 март 2012 г. съдът пусна под парична гаранция 19-годишния Илко Радев.

Впоследствие прокурорът промени обвинението и на младежа беше повдигнато обвинение за умишлено убийство, но при превишаване пределите на неизбежна отбрана.

Случай с други крадци за щастие завършва успешно със залавянето им, преди да са навредили на някого. Преди години Венци Мартинов и бандата му се вмъкнали в апартамента на Красимир Тодоров и задигнали лаптоп, дрехи, маратонки, златни халки и 700 лв. От съседното жилище отмъкнали пари, дамска чанта и настолен компютър.

Те обаче имали неблагоразумието да сложат крадените вещи в чанта и куфар на обрания Тодоров.

На тръгване късметът им изневерил и на входа на кооперацията ги срещнала съпругата на Тодоров. Тя познала чантите си и ги попитала къде са ги понесли. Уплашени, те хукнали да бягат. А жената започнала да вика за помощ.

Притичва се отец Методий, който хуква да гони крадците.

Те се стряскат, когато забелязват,

че човек в расо ги гони

Наблизо бил сотаджията Ивайло Танков, който спънал 40-годишния Венци Мартинов.

Благодарение на това залавят крадеца и той е арестуван, но останалите от групата избягали.

Мария Гиздева
Мария Гиздева