Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дядо в Италия отървава затвора, след като без да иска прострелва апаш

Във Франция гражданите на бунт в защита на бижутер, убил крадец

В САЩ може да извадиш пистолет или пушка дори, когато е в двора ти

Ако д-р Иван Димитров бе прострелял Плъха в дома си в САЩ, дори без да е застрашен живота му, той нямаше да има никакви проблеми с правосъдието.

В САЩ смъртната самозащита е нещо обичайно и гражданите са наясно, че имат право да се защитят и това няма да им навреди впоследствие.

Още през юни 2010 г. Върховният съд даде на всеки правото да притежава оръжие с единственото условие да има навършено пълнолетие и да представи документи за самоличност. Така всеки, в чийто дом нахлуе крадец,

има право да стреля,

когато смята, че е застрашен както животът, така и имуществото му. Дали обаче това помогна за намаляване на престъпността в страната? Отговорът е не. Преди известно време американският вестник "Ню Йорк таймс" определи Ню Йорк, Детройт, Чикаго и Вашингтон като криминалните центрове на САЩ.

В Европа ситуацията е по-различна. Тук законите защитават всички като д-р Димитров, но само ако са налице условия на неизбежна отбрана.

В почти всички страни членки човекът има право да стреля само ако е нападнат и има опасност за живота му. Ако констатира просто кражба, няма никакво основание да убива престъпника. В това отношение българското законодателство много прилича на това в останалите европейски държави.

Доказателство за това е казус в Италия, който е сходен на този с д-р Иван Димитров.

На 10 март 2017 г. 67-годишният италианец Марио Катанео чува шум на долния етаж от къщата си, където държи кафе-бар. Решава да провери какво се случва, взема законно притежаваната си пушка и слиза.

Там заварва няколко крадци

Те започват да се борят с Марио, опитвайки се да му отнемат оръжието. В този момент обаче пушката произвежда изстрел, крадците се стряскат и тръгват да бягат. Те обаче забравят, че

отвън е имало човек от бандата, който ги пази

След като полицията идва, намира точно него в градинката пред бара прострелян. Оказало се, че изстрелът от пушката го е ранил, без другите да разберат. Малко по-късно той умира от кръвозагуба.

Марио е арестуван, а крадците и до ден днешен не са открити. Срещу собственика на дома е образувано дело, но не защото е убил човек, а защото е слязъл с пушка да се саморазправя и не е изчакал полицията. Именно това предизвика масови протести в негова подкрепа в цяла Италия. Написват дори и книга за случая. Острата реакция на обществото

принуждава властите да го освободят

Както и в България след случая с д-р Димитров, в Италия започват дебати за промяна на закона в частта за неизбежната отбрана.

Дотогава в Италия той е категоричен - ако усетиш крадец в къщата си, трябва да се заключиш в стаята, в която се намираш, и да чакаш полицията да дойде.

След инцидента с Марио предложенията са законът да се промени така, че когато крадецът е в къщата ти, да можеш да се защитиш дори и с цената на отнемане на човешки живот. Също така, ако апашът е с оръжие, независимо какво е то - дали е нож или пистолет, да можеш да използваш и ти оръжие при самозащита. Има обаче и едно много важно условие - ако крадецът е в гаража или стопанската постройка, собственикът на имота няма право да излиза въоръжен срещу него.

Герой на подобен казус в Италия е и адвокат, който чува шум в дома си през нощта. След като става, вижда крадеца, който се опитва да избяга през балкона. Скача и започва да тича по улицата. Адвокатът обаче застава на терасата,

вади пистолета си и го застрелва на място

Юристът е осъден за убийство, тъй като неговият живот не е бил пряко застрашен.

Пред подобна заплаха сега е изправен и д-р Димитров.

Друг скандален случай от България също има своя аналог в Италия. Такъв е казусът на мъж на около 60-годишна възраст, който е обиран 14 пъти. Органите на реда не успяват да заловят крадците и той е принуден да постави камери. Оказва се, че и това не помага.

Последният опит за грабеж се оказва фатален. Мъжът усеща крадците и с пистолет убива единия от тях. Арестуват го и го осъждат на 15 години затвор. При произнасянето на присъдата обаче

той получава масивен инфаркт и умира на място

В Испания ситуацията е горе-долу подобна. Там гражданите са убедени, че законът защитава престъпниците и затова те трябва да се справят сами. Единици са случаите, в които жертвите на кражби не са осъдени за самозащитата си. По тази причина много испанци се местят в САЩ, където смятат, че поне ще могат да използват привилегиите на закона.

Причината за това вероятно е и в народопсихологията. Оказа се, че Испания е на 18-о място като най-въоръжена страна. Това се доказва с данни от 2010 г., според които там е имало 390 убийства. От тях 67 са били извършени с огнестрелно оръжие.

Самозащитата, която води до смърт на апашите, е законна, но само при определени обстоятелства и в Германия. Член 32 от Наказателния кодекс на страна не поставя никакви ограничения по отношение на защитата. Това означава, че всеки може да се предпази от нападение по всякакъв начин. Човекът, в чийто дом е влязъл крадец, има право да не чака помощ от органите на реда, ако действията му ще предотвратят бъдещо престъпление. В закона това е обяснено като "активна защита". Важното е да има нападение от страната на крадеца. Потърпевшият няма право на самозащитата само ако неговият живот не е застрашен. В противен случай той носи наказателна отговорност.

Във Франция човек може да защити себе си, ако докаже, че е действал при "легитимна защита". Именно тя раздели нацията на две заради един случай от 11 септември 2013 г. Тогава 67-годишният бижутер Стефан Тюрк от Ница е ограбен от двама младежи на 19 години. Те вземат от неговия магазин скъпоценни камъни на стойност около 500 хил. евро. Бандитите тръгват да бягат със скутер, паркиран на отсрещната улица. В яда си

Стефан започва да стреля по тях

с незаконния си пистолет и улучва едно от момчетата - Антъни Асли. То се просва на земята и умира. Веднага след това Тюрк е задържан и обвинен в убийство. Според френския закон човек, който убива в самозащита, когато е заплашен от непосредствена телесна повреда, не е виновен за убийство, но в този случай прокурорите казват, че мъжът няма да може да докаже, че е опитал да спаси живота си, тъй като младежът е застрелян в гръб. Стефан е заплашен от 20 години затвор, но те му се разминаха заради голямата обществена подкрепа. Както в България, така и във Франция избухват гневни масови протести в защита на възрастния бижутер.

Марио Катанео показва контузиите си от борбата с крадците.
Марио Катанео показва контузиите си от борбата с крадците.
Испания е на 18-о място като най-въоръжена страна.
Испания е на 18-о място като най-въоръжена страна.