Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предателите ще умрат - казва пред в. "Бизнесинсайдър" Владимир Путин през 2010 г. и смело добавя: - Повярвайте ми, тези хора предадоха приятелите си, братята си в замяна на тридесет сребърника."

Тези думи президентът на Русия изрича по повод размяната на шпиони между родината му и САЩ. В основата на това събитие е Скрипал, който е един от най-важните агенти, които Западът иска да спаси. Но все пак Сергей Скрипал не успява да се скрие от дългата и опасна ръка на Путин.

На 4 март в Солсбъри той заедно с дъщеря си бе открит в безпомощно състояние. Двамата са отведени в болницата в критично състояние заедно с полицая, който първи пристигнал на мястото. По-късно стана ясно, че в нападението е използвано нервнопаралитично вещество, част от арсенала на руските командоси при щурма в Москва на терористите, взели заложници в мюзикъла "Норд-Ост". Тогава загинаха 130 похитени, защото на лекарите така и не бе казано какъв антидот да приложат.

Докато Скрипал продължава да се бори за живота си, други врагове на властта в Русия така и не успяха да се отърват от злокобната закана на Путин.

Бивш член на руския парламент е застрелян на дневна светлина в центъра на Киев, дългогодишен посланик на Русия в Обединените нации ненадейно умира на работа, командир в отцепническата украинска провинция Донецк е взривен в асансьор, медиен мениджър е намерен мъртъв в хотелската си стая във Вашингтон.

Какво общо имат всички те? През живота си са направили грешката да противоречат на Кремъл и са се превърнали в част от 38-те руснаци, които са станали жертва на неразкрити убийства и подозрителна смърт от началото на 2014 г.

Списъкът съдържа 10 високопоставени критици на Владимир Путин, седем дипломати, шестима сътрудници на кремълските енергийни брокери и 13 военни или политически лидери, участвали в конфликта в Източна Украйна, включително командири на подкрепените от Русия сепаратистки сили. А двама най-вероятно са хора, уличили федерацията в намеса в изборите в САЩ.

12 са били застреляни, намушкани или бити до смърт. 6-има са взривени. 10 са загинали от "естестествена смърт". Един е умрял от мистериозни наранявания, а друг се е подхлъзнал и е ударил главата си в обществена баня. Трети е обесен в затвора, има и починал, след като е пил кафе. Причината за останалите шест смъртни случая е неизвестна.

Убийствата датират обаче още преди 2014 година, като най-фрапиращото и всяващо смут и до ден днешен е от 2006 г. Тогава Александър Литвиненко, бивш агент на КГБ, изпива чаша чай в хотел в Лондон и няколко дни по-късно умира. Аутопсията е извършена от лекари в защитни костюми, защото критикът на Путин е натровен с полоний 210.

Случилото се със Скрипал 12 години по-късно удивително прилича именнно на случая "Литвиненко". Същата година смъртта си намира и журналистката Анна Политковская. В своята книга тя обвинява Путин, че е превърнал Русия в полицейска държава, но не доживява, за да публикува доказателствата си. На 7 ноември тя е застреляна в асансьора пред апартамента й. За разстрела са арестувани петима мъже, но разследването стига до още по-притеснителен факт.

Убийците всъщност са наемници, които са получили 150 000 долара за деянието от "неизвестен поръчител". Светкавично всички очи се вперват в руската власт. Тя, разбира се, категорично отрича.

През 2009 г. журналистката Наталия Естемирова работи по материал за убийствата в Чечня, причинени от проруските сили. Един ден обаче тя е отвлечена. Застреляна е няколко пъти, включително с един изключително точен изстрел в главата, и е захвърлена в гората. Убиецът, естествено, не е открит.

Нейните колеги Станислав Маркелов и Анастасия Бабурова също са изгубили живота си заради неразумното решение да се изправят срещу Путин.

Маркелов освен журналист, който често пишел статии срещу президента на федерацията, защитавал и правата на хората в Чечня също като Естемирова. Той е застрелян от маскиран мъж близо до Кремъл. Докато се опитва да му помогне, Бабурова е убита. За престъплението е обвинена нацистка група.

Няколко месеца по-късно адвокатът Сергей Магнитски е пребит до смърт, а медиците му отказват лекарска помощ. Причината? Мъжът работил с британския бизнесемен Бил Броудър в разкриването на огромна данъчна измама. Магнитски открил, че в кражбата на близо 230 хил. долара е замесено цялото правителство. По-късно самият той е обвинен в различни далавери, пратен е в затвора и именно там е пребит.

Путин отново е категоричен, че няма нищо общо със смъртта му. Тъкмо обратното - нарича Броудър сериен убиец, намеквайки, че той е убиецът на Магнитски.

Подобно на топадвоката и олигарсите -противници на Кремъл, също се оказват застрашен вид.

Един от най-богатите хора в Русия - Борис Березовски, разваля отношенията си с Путин, след като създава опозиционна партия. Така и не успява да се изправи срещу президента, тъй като двама от най-важните хора в политическата му формация са убити, а извършителите остават неизвестни. От страх през 2000 г. Березовски бяга във Великобритания. Оттам той често обвинява Путин в убийството на Александър Литвиненко и категорично се заканва, че ще направи "кървава революция" и ще "унищожи Путин, ако трябва, със сила".

През 2013 г. е открит мъртъв в банята с шал около врата, използван като примка. В официалните документи е записано, че олигархът се е самоубил, ала патолози твърдят, че следите от нараняване по врата на Березовски не може да са причинени от шала. И до днес не е ясно как точно е умрял богаташът.

Борис Ефимович Немцов живеел в постоянен страх, че Путин може да направи опит да го убие. Споделил това само на 87-годишната си майка, а 17 дни преди да загине - и пред журналист от руския вестник "Събеседник". "Надявам се, че господин Путин ще се вразуми и няма да ви убие", казва репортерът, а Немцов отговаря: "Дано."

Преди да бъде застрелян с шест куршума малко преди полунощ на мост близо до Кремъл, Немцов е най-вокалният и смел опозиционер на Путин. Той никога не мерел думите си и винаги бил готов да поведе поредния марш или протест срещу властта. Макар да се движел с охрана, Борис никога не променил навиците си - разхождал се по улиците, използвал метрото и отказвал да остави враговете му да го изплашат. Според някои разследвания Путин планирал убийството на Немцов три години. През 2012 г. той е предупреден от Ахмед Закаев, чеченски сепаратист, който живее в изгнание в Осло, че се говори за подобно покушение. А ден след разстрела записите на 16 от 18-те камери, заснели убийството, са засекретени и така и не виждат бял свят. Останалите два записа са силно променени, преди да бъдат показани пред публика.

Сред някои от най-скорошните убийства са тези на Денис Вороненков и Алекс Оронов. През 2017 г. Денис Вороненков, който е открит противник на политиката на Владимир Путин и кремълската полиция, е прострелян три пъти пред хотел "Премиер Палас", докато се разхожда в Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко ведната посочва като виновник руските власти и нарича убийството "държавен тероризъм".

В последните си дни Вороненков твърдял, че получава заплахи именно от Федералната служба за сигурност на Русия, но приятелите му смятали, че просто е параноичен. До деня, в който не губи живота си.

А Олег Еровинкин и Алекс Оронов са описани от руските анализатори като хората, предали информация на британски шпионин за намесата на Путин в избора на Доналд Тръмп като президент през 2016 г.

Еровинкин, 61-годишен генерал в руската шпионска агенция и някогашен близък на Путин, е открит мъртъв на задната седалка на собствената си кола на 26 декември в Москва. Причината за смъртта остава неясна.

Оронов, 69-годишен бизнесмен, роден в Украйна, но живеещ в Ню Йорк, умира също при неясни обстоятелства някъде около 2 март. Той бил човекът, който организирал тайна среща, целяща да се измисли мирен план, по който Русия да получи Крим. И макар намеренията му да били в полза на федерацията, спасителната акция му струвала живота.

Списъкът с убийствата, случили се съвсем наскоро се допълва от Матю Пунчер, британски експерт по полоний, който консултира случая "Литвиненко". Според документите относно смъртта мъжът се е наръгал сам няколко пъти и умрял в дома си само няколко месеца след като се върнал от пътуване до Русия. Мистерия обгражда и смъртта на двоен агент, който стоял в основата на разкриването на шпионката Ана Чапман. 64-годишният Александър Потеев беше осъден от Московския военен окръжен съд на 25 години затвор за предаването на дете на свои колеги, работещи под прикрите в САЩ. За да се спаси, Потеев бяга в Америка, където през 2016 година намира смъртта си. Той, както и Скрипал са обявени за едни от най-големите предатели на Русия, а самият Путин се заканва, че животът му "ще приключи зле". Именно руските медии първи съобщават за смъртта му, докато тези в САЩ все още нищо не знаят, макар Потеев да живее там вече 6 години.

Последните няколко години са белязани и от скандала с допинга в Русия, заради който множество участници не бяха допуснати да се състезават на олимпийските игри в Южна Корея, а тези, които излетяха, нямаха право нито да чуят собствения си химн при победа, нито да развеят гордо знамето си.

Дни преди да разкрие цялата допинг схема на президента Путин, Никита Камаев умира неочаквано от удар. Бившият шеф на руската антидопинг комисия работел по книга, която щяла да разкрие цялата схема в спорта. Ала така и не доживява да го направи.

Всички тези опозиционери са малка част от списъка с хора, които по една или друга причина са изгубили живота си, след като са се опълчили срещу Путин. Днес най-големият опозиционер в страната е Алексей Навални, срещу когото многократно са завеждани фалшиви дела, вкарван е в затвора и дори е заливан със зелен антисептик от неизвестни нападатели. Освен че има своя партия и се опита да се изправи лице в лице с Путин на президентските избори, Навални направи няколко поредни филма за корупцията в Русия и неземното богатство на президента. Засега той нито е получил неочакван гърч на улицата, нито подозрителен удар, спонтанно самоубийство или куршум в главата, но кой знае колко време още му остава.