Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

61-годишната Джина Хаспъл имала хардлайнерско отношение към Русия като опасен противник.
61-годишната Джина Хаспъл имала хардлайнерско отношение към Русия като опасен противник.

83 пъти давили човек на “Ал Кайда” за 1 месец

През 2005 г. Джина Хаспъл праща на всички служители заповед за унищожението на видеозаписите

Действала винаги на ръба на закона, поемала риск, но запазвала спокойствие при кризи

Джина Хаспъл, която може да бъде първата жена начело на ЦРУ, ако Сенатът я одобри, е работила 30 г. под прикритие. Няколко пъти е ръководила операции в чужбина, твърди Националното обществено радио в САЩ.

"Джина, която между другото познавам добре и с която работих много отблизо, ще бъде първата жена - директор на ЦРУ, каза Доналд Тръмп пред Белия дом. Тя е мотивиран човек и я познавам много добре."

Професионалистите я определят като опитен шпионин, постъпила в агенцията през 1985 г. на 31 г. От февруари 2017 г. тя е заместник-директор от февруари 2017 г.

Но в биографията й има един противоречив момент, който противниците й използват при всеки случай, в който Хаспъл се издига в йерархията.

От 2003 до 2005 г. тя е заемала висока позиция и е наблюдавала

скандалните тайни програми на ЦРУ за брутални разпити.

При тях арестуваните са били лишавани от сън за 180 часа, пъхали са ги в ковчези и са им наливали вода в гърлото, докато в същото време са били приковани към дъска, а очите им - завързани, пише "Ню Йоркър". Програмата е известна с инициалите си RDI, което означава предаване, задържане и разпит.

Служителите на ЦРУ не само измъчвали заподозрените, но ги отвличали от най-различни места в света и често ги докарвали в трета страна за изтезания. Хаспъл е управлявала първия таен затвор на разузнавателната агенция в Тайланд. Именно там на заподозрения за връзки с "Ал Кайда" Абу Забайдах е прилагана т.нар. техника "уотърборд" 83 пъти за един месец и накрая бил полумъртъв. При този метод прикованият към дъска е почти удавен. Оказало се, че няма никаква информация за терористичната организация. В показанията си той казал, че е ослепял с едното око. Според други медии Хаспъл присъствала на мъченията на помощника на Забайдах - Абд ал Рахим ал Нашири. Тези зверства били заснети на видео, но клиповете са унищожени през 2005 г. 2 г. преди това член на Сената призова разузнавателното управление да ги запази. Барак Обама прекрати практиката с тайните затвори през 2009 г.

Заповед за унищожението им издава тогавашният шеф на специалните операции Хосе Родригес, а Джина е шеф на кабинета му. В книгата си "Тежките мерки", издадена през 2012 г., той описва сутринта, в която инструктирал Хаспъл да прати по дипломатически канал разрешение на всички служители на ЦРУ да се отърват от касетите. "Обмислих добре това решение. Не лишавах никого от информация за това какво се е казало и случило,

просто се отървах

от някои грозни визуализации,

които можеха да поставят в риск живота на моите хора. Поех дълбоко дъх на удовлетворение и натиснах "изпрати"!", пише Родригес.

Именно тази част от биографията

на Хаспъл

бе оспорена

от конгресмените демократи Рон Уайдън и Мартин Хайнрих, които се възпротивиха на назначението й за заместник-шеф на ЦРУ през февруари м.г.

Служителите на разузнаването обаче стоят зад нея.

"Решението не беше взето от Джина Хаспъл.

Знам, защото бях там", твърди Джон Бенет, бивш шеф на специалните операции от 2010 до 2013 година, който

никога не е давал интервю пред медии.

Той е бил заместник на тогавашния ръководител на звеното за контратероризъм Хосе Родригес, чийто шеф на кабинета е Джина Хаспъл. Според Бенет е нечестно да се блокира кариерата й заради действия, предприети след терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

"Тогава

Джина и други колеги се осмелиха да свършат т.нар. мръсна работа,

защото смятаха, че това не само е законно, но е и необходимо за сигурността на страната. И те успяха, вкл. и Джина, защото смятаха, че така повелява дългът им", завършва Бенет.

Бившият директор на ЦРУ Майкъл Морел твърди, че дамата успява да запази спокойствие в кризисна ситуация.

"Цени работата на всички служители

- анализатори, учени и хора от поддръжката и офицерите за операции", каза Морел пред "Фокс нюз". Съветите й основавали на задълбочен анализ.

Според Боб Ийтингър, адвокат на ЦРУ в продължение на 24 г., Джина Хаспъл винаги се допитвала до него, когато получи съмнителни имейли или информации.

"Как ти звучи това?", питала бъдещата шефка на американското разузнаване. По думите на Ийтингър офицерите от отдела за специални операции по дефиниция са хора, които поемат риск, действайки на ръба на закона. Но Хаспъл не била закононарушител.

"Когато ми задаваше юридически въпрос, й отговарях и тя винаги го следваше.

Винаги се опитваше да прави това,

което трябва",

твърди още Ийтингър.

Когато Доналд Тръмп издигна за шеф на ЦРУ Майк Помпео, бивш републикански конгресмен без опит в разузнаването освен участието си в ресорната комисия, се очакваше, че негов заместник ще е офицер от кариерата. Сега за първи път от 1973 г. службата може да бъде оглавена от професионалист, а не от политическо лице.

Самата Джина Хаспъл заяви: "Благодарна съм на президента Тръмп за възможността и съм трогната от доверието му да ме номинира за бъдещ директор на ЦРУ. Ако това бъде потвърдено, имам намерението да предоставя на президента Тръмп разузнавателната подкрепа, която той е свикнал да очаква от първата си година от мандата."

Притесненията относно бъдещото ръководство на ЦРУ идват не само от участието на Джина Хаспъл в тайните затвори на агенцията, но и заради отношението й към Русия. Според източници на Ен Би Си тя има хардлайнерско виждане за Москва като опасен противник.