Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В първото изявление след скандала се обяснява,

че гостът сам прекратил темата за Освободителната

война след забележка на Румен Радев

С уточнение в защита на президента Румен Радев след острите критики на руския патриарх Кирил излезе протойерей Николай Георгиев от отдел “Връзки с обществеността” към Светия синод. Той е присъствал на срещата заедно с българския патриарх Неофит. 

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

“По време на разговора си с патриарх Кирил президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на Руската православна църква”, пише протойерей Георгиев. След като гостът изложил “болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в Руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други държави”, президентът “с такт и достойнство” го уверил, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията освободителка. 

ПАТРИАРХ КИРИЛ
ПАТРИАРХ КИРИЛ

“Така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност”, казал Радев. А след като президентът напомнил на патриарха собствената му теза за силата на мълчанието, Кирил сам предложил да приключи тази тема.

“В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит”, свидетелства още духовникът.