Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки, който е пътувал в западноевропейска държава е забелязал, че тя (без значение коя) е по-оправена от която и да е държава от бившeто "съветско пространство". Самите руснаци признават, че на Запад е по-хубаво. И гледат там да избягат. Там да свият гнездо. Дори и нашата България взе да им изглежда като Запад. Тези дни министър Ангелкова официално съобщи,че руснаците с втори дом в България са 400 000.

По времето на т.нар. „социализъм” СССР бе всепризнат „лидер в борбата” срещу западните „буржоазно-капиталистически” държави, срещу „НАТО държавите”. Милиони застреляни в ума комунисти се „бореха” със Запада. Но за близо половин век управление те не успяха поне една държава от соцлагера да изградят така, че да бъде по-оправена от която и да е западна държава. А примерът им – СССР, от много „мъдро управление”, направо се затри като държава.

На българските комунисти никой не им пречеше. Журналисти не смееха за нищо да ги питат. Цареше мълчание и строеж на социализъм. Те си имаха и учебник за изграждането му. На Запад я караха без учебник. Имаха си комунистите и дружбата със СССР – цялата, барабар с прегръдките и целувките. На Запад нямаше дружба – имаше конкуренция. Нямаше на Запад и държавно регулирана икономика, а имаше свободна пазарна икономика.Нямаше на Запад "ръководна роля на партията", а имаше само свобода и демокрация. Та затова и се питам, защо за близо половин век управление без някой да им пречи, тия хубостници – комунистите, не можаха у нас да докарат поне горе-долу стандарта на живот на Запад? И какъв само парадокс! Като им катастрофира социализмът, те се юрнаха като невидяли да градят това срещу което плюеха цял живот – капитализъм. Невероятни циници. Но и този им градеж е калпав, защото именно те го градят –по свой образ и подобие, за себе си.

Помня как комунистите някога обясняваха, че ние сме били „малка държава” и затова толкова сме си можели. Дебела комунистическа лъжа. България е в „златната среда” на света като територия и население. Но да оставим България и да се запитаме защо голямата, огромната, необятната Русия, с неизчерпаемите си природни богатства, все крета на световната опашка, далеч, безкрайно далеч от стандарта на живот на Запад? Защо в миниатюрната държава Люксембург минималната заплата е 10 пъти по-висока от тази в Русия? Защо месечният доход на люксембургския гражданин е по-голям от годишния доход на руснака? Изобщо, защо на Запад „ден година храни”, а в Русия – и за един ден не стига. А иначе знамената на Великото херцогство и на бедната Русия са с едни и същи цветове. Но явно оправията в живота не зависи от знамето. На знаме руснаците са го докарали като Люксембург.

Изводът е ясен: не размерът на държавата определя размера на заплатата. Защо хората в Русия живеят по-зле от хората на Запад? Руснаците и Путин си имат, а добър живот нямат. Що за некадърност е тяхното? Но с кого да бъде тогава България? С тия гдето не могат себе си да оправят? От кого да се учим – на работа, на добър живот? Нима от нефелните, които при това ни ругаят, че не сме им били благодарни!? Примерът с руския поп-навлек на 3 март е още пресен. И по този повод да попитам: тия гдето се кланяха на тоя поп-ченге и ръка му целуваха, нима са от народа на Ботев и Левски? Жалка картинка. Живи да ги оплачеш. Та затова българинът трябва мозъчните си гънки да раздвижи, очи да отвори и едва тогава държавата ни със сигурност ще се оправи!

*Александър Йорданов във фейсбук