Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експерти: Системите не са изненада и са готови само “на концептуално ниво”

Нито една точка на този свят вече няма да е защитена от руските ракети. Новата ракета с ядрен двигател, която беше изпитана в края на 2017 г., може да достигне до всяка точка на земята, обяви Владимир Путин в своето годишно обръщение към нацията.

Всички съществуващи отбранителни системи били безсилни пред новата междуконтинентална ракета, също както и срещу новата

хиперзвукова ракета "Кинжал"

Руският президент Владимир Путин съобщи, че страната му е създала крилата ракета с ядрен двигател, която може да лети практически безкрайно. Съобщението на Путин бе илюстрирано с анимация, на която се вижда как ракетата, изстреляна от Русия, преминава през Атлантическия океан, като заобикаля радарни системи за ранно предупреждение, минава на юг от Южна Америка и се отправя към целта си през Тихия океан.

Но какви точно оръжия показа Путин?

На първо място е тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", която да замени междуконтиненталната балистична ракета Р-36М2 "Воевода" (по класификацията на НАТО – SS-18 "Сатана"). Тя е с тегло 200 тона и ще носи касетъчна бойна глава с повече елементи. Ще бъде снабдена със специална система за преодоляване на която и да е от съществуващите или планираните

противоракетни системи

Ракетата няма балистична траектория на полета при движение към целта, затова ПРО системата е безсилна пред нея. "Сармат" може да атакува както през Северния, така и през Южния полюс и на практика няма ограничения в обсега на действие, който в зависимост от заряда е между 10 000 и 16 000 км. Това означава, че "Сармат", може да стигне до САЩ през Южния полюс, където няма американска противоракетна отбрана.

Според информацията вече са проведени успешни изпитания на новата крилата ракета с ядрена енергийна установка, която ще има неограничен радиус на действие и непредсказуема траектория на полета.

Ядрените заряди, пренесени само от една такава ракета, могат да унищожат огромна територия, сравнима с тази на щата Тексас или цяла Франция.

Друго супероръжие, представено от Путин, са хиперзвуковите бойни ракети "Кинжал" с въздушно базиране, които от 1 декември преминават тестове в Южния военен окръг. Скоростта им е 10 Мах (бел. ред. - отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи), обсегът на действие - над 2000 км, и притежават "гарантирано преодоляване на противоракетна отбрана". На президентската презентация специална анимация показа как МиГ-31 пуска такава ракета и тя поразява боен кораб.

Самолетът-носител

е способен да достави комплекса в точката на назначение за броени минути. По време на полета ракетата осъществява маневриране на всички участъци на траекторията и се движи със скорост, превишаваща тази на звука 10 пъти. Обсегът на действието й е над 2000 км.

Към супермодерните въоръжения, демонстрирани от руския президент, е и междуконтиненталната

свръхзвукова ракета "Авангард",

която вече се произвеждала серийно, но била толкова секретна, че дори не може да бъде показан външният й вид. Тя е без аналог в света, защото достига скорост 20 Мах, маневрира по време на полета "и се движи към целта като метеорит, като огнено кълбо", защото температурата на повърхността й достига 1600-2000 градуса.

В своята презентация, придружена от показването на видеофилми, Путин представи също и подводни дрони, способни да пренасят ядрено оръжие и възторжено заяви, че новата система е "просто фантастична".

По този начин официално е потвърдено и създаването и изпробването на безпилотни подводници с компактен ядрен двигател и ядрен експлозив. Тези

подводни дронове

са направени така, че при движението си следват релефа на морското дъно и атакуват с вертикално изкачване кораби на противника или след продължително плаване унищожават пристанището на крайморски град. Твърди се, че

безпилотните подводни апарати имат междуконтинентален обсег със скорост многократно по-голяма от скоростта на подводниците, съвременните торпеда и най-скоростните кораби.

Създадено е и перспективно оръжие на нови физически принципи – бойни лазерни комплекси. От 2017 г. те вече са на въоръжение в руската армия. Путин не изпадна в подробности за характеристиката им, като заяви само, че по този въпрос Русия е крачка напред в сравнение с останалите държави.

Руски медии побързаха да коментират, че новите оръжейни системи напълно променят стратегическия баланс в света и информацията за тях е новина от такъв мащаб, че засега е трудно дори да бъде осъзната. Руският президент твърди, че всички представени оръжия вече успешно са преминали изпитания, доказвайки, че парите на американските данъкоплатци, похарчени за противоракетна отбрана, са “хвърлени на вятъра”.

В същото време западни издания цитират известни анализатори, които казват, че в презентацията няма изненади.

Американски официални представители, също споделят пред NBC, че

не са разтревожени от големите разкрития на Путин,

заявявайки, че реториката е предимно за вътрешно потребление и е насочена към руските избори този месец.

"Речта беше за засилване на позицията му преди изборите", каза един от официалните представители. "Нито една от показаните възможности не беше изненада за САЩ", добави втори служител, а говорителят на Пентагона Дана Уайт увери: "Американците трябва да бъдат сигурни, че сме напълно подготвени".

Подобно е мнението и на военните експерти, които се съмняват, че всички демонстрирани системи вече са факт. "

Повечето оръжия, които обсъжда Путин, са

"достоверни на концептуално ниво", заяви Джефри Люис, експерт по контрола на оръжията в Центъра за изследвания в областта на разоръжаването "Джеймс Мартин" към Института за международни изследвания в Монтерей, Калифорния. "Вие изграждате противоракетна отбрана, а ние създаваме средства, за да я победим", каза Люис, описвайки начина, по който разсъждават руснаците.

Освен това за да демонстрира възможностите на "Сармат", Путин показа видео, съдържащо фрагмент от компютърна графика, показващ, че ракетата се разпада на няколко бойни глави и се спуска към континенталната част на Флорида. Но според двама експерти, интервюирани от NBC News тази част от видеоклипа с дължина по-малко от една секунда, изглежда съвсем същата, като показаната в стар руски телевизионен документален филм, който съобщава за предишната руска ракета "Сатана".

"Очевидно е, че съдържанието е идентично", казва Хани Фарид, председател на отдела по компютърни науки в колежа "Дартмут".

Междувременно Путин нарече "пропаганда" мненията на анализаторите за началото на нова Студена война след обявяването на новото въоръжение. Оръжията

представляват отговор на Русия

на решението на САЩ да излезе от международния договор за противоракетна отбрана с Русия и да продължи своята програма за противоракетна отбрана. Тази програма има за цел да защитава страните от НАТО срещу нападения от Северна Корея и Иран, но винаги може да се предполага, че ще се използва и срещу масирана атака с ракети от страна на Русия.

Според Путин надпреварата във въоръжаването е започнала още през 2002 година, когато САЩ излизат от договора за ПРО.

"От друга страна има въоръжение, от което Русия не може да се защити. Това е залог за това, че оръжието няма да се прилага", допълни от своя страна говорителят на руския президент Дмитрий Песков.