Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легионът е повече от семейство за бойците.
Легионът е повече от семейство за бойците.

Бивши престъпници, бягащи от закона, ексцентрици, военни на ръба на лудостта - за бойците от Френския чуждестранен легион се говори какво ли не. Повечето от легендите за този елитен военен корпус обаче се оказват наследство от далечното минало, когато в него са приемали без въпроси и издирваните от закона, и революционерите. Но днес в редиците му място за престъпници няма. Все пак убежище в него намират мъже, бягащи от данъчните, от непогасени кредити или дори от гневни съпруги. И до днес легионерите имат право да сменят името си и просто да "изчезнат" за поне пет години. Ако обаче покрият ужасно тежката селекция от множество тестове за физическа издръжливост, интелигентност и най-вечеза психическо здраве. Именно емоционалната стабилност и способността да изпълняваш заповеди се оказват ключови за оцеляването в легиона.

Миналата седмица 35-годишен бивш легионер вдигна на крак 80 полицаи, част от които от Специализирания отряд за борба с тероризма и от спецчастите "Кобра", след като се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник. Наличието на толкова много служители на реда за задържането само на един човек бе провокирано от факта, че мъжът е бил част от Френския чуждестранен легион и е разполагал с оръжие и боеприпаси в дома си. Полицаите дори са имали съмнение, че бившият военен е минирал двора си. Той е обвинен, че е стрелял по служителите на реда и засега остава в ареста. Твърди се, че мъжът е бил част от легиона пет години, като се е завърнал в родината преди около четири. По данни на Областната дирекция на МВР-Хасково той е притежавал законно три огнестрелни оръжия и няма данни да е освидетелстван като психично болен. 

Въпреки това случката предизвика крайни реакции в социалните мрежи, според които легионерите са "опасни престъпници", "крайно ексцентрични" и "рисково луди". Истината е, че в топ пет на професиите с най-висок риск от посттравматичен стрес и психични кризи освен военните влизат също полицаите, лекарите, журналистите и учителите. Освен това легионерите са от бойците, които преминават през най-тежките психотестове и се следят по време на цялата им служба. Всяка проява на ексцентричност или неподчинение се наказва с карцер или дори с уволнение.

"Бялото кепе" е символът на легионерите.
"Бялото кепе" е символът на легионерите.
Има регистрирани случаи на инциденти във Франция, при които се е смятало, че има намесени легионери. В по-голямата част от тях обаче се оказва, че става дума за хора, пребивавали в редиците на легиона в рамките на няколко месеца. През първите четири месеца боецът не се води официално легионер, а единствено кандидат. Мнозина си отиват още през първите дни и седмици, защото не покриват физическите нормативи или не са психически стабилни. След това е същинската четиримесечна селекция, която включва всякакви изпитания, включително 80-километрови маршове и всекидневни 10-километрови кросове. Тогава отпадат огромна част, които обаче нямат право да се нарекат легионери.

Мнозина от тях си тръгват обидени и огорчени, а някои се забъркват в проблеми. Те дори и да са били на обучение в Легиона, не са получили така заветното "бяло кепе" - призванието, че официално си одобрен за елитната част. Много интересен е случаят и с "митоманите". Според бивши легионери такива се срещат доста често. Това са мъже, които знаят всичко за легиона, дори се обличат като легионери, и разказват на всеки желаещ да ги слуша за своите измислени мисии. Истинските легионери обаче успяват бързо да ги разпознаят, като ги питат за техния "matricule" - личен номер, с който се обозначава всеки един войник.

Легионери по време на акция във Франция
Легионери по време на акция във Франция
Другата голяма заблуда за легионерите е убеждението, че те всички са бивши престъпници, бягащи от закона. Факт е, че в миналото в редиците на елитната част са приемали всеки - дори и без документ за самоличност, дори с криминално досие или укриващ се от закона в друга страна, и са му давали възможност да служи под измислена самоличност, така че да не може да бъде намерен. Вариант да си смениш името съществува и днес, но всеки кандидат се проверява старателно и тези с тежки престъпления се отхвърлят веднага. Все пак и до днес се правят изключения за хулигански прояви, неплатени данъци или неуредени сметки. Факт е, че съществуват дори такива, които се укриват в легиона от бивши съпруги, от плащане на издръжка или от отговорност да гледат дете. Правило е всеки, който е женен, задължително да си смени името - дори тези, които не се крият от семействата си. Причината е, че според правилата на легиона не можеш официално да си женен, защото трябва да служиш единствено на елитната част и няма как да имаш законови или религиозни задължения към семейство. Едва след като изкараш първите пет години, вече бракът ти може да бъде признат.

Легионът обединява  войници от над 140 националности.
Легионът обединява войници от над 140 националности.
Но дори и без да приема престъпници, легионът пак си остава убежище. В миналото е имало смелчаци българи, избягали от комунистическия режим, или момчета, които след промените са успели да се измъкнат без виза от страната, да пътуват незаконно, скрити в тирове или в тоалетната на някой влак, за да стигнат заветната цел - някой от приемните пунктове на легиона, каквито има в десетина градове във Франция. Разказва се като легенда историята на българин, който прекосил пеша Алпите без никаква екипировка и багаж само за да се добере до приемен пункт.

Днес повечето мъже, които отиват в легиона, не бягат от режим, а от безработица, от невъзможност да се реализират в родината си. А мнозина просто търсят приключение и копнеят да са част от една от най-елитните военни части в света. Тези, които обаче са водени от нереалистична представа или търсят приключение като от филм, често не успяват да се справят в легиона. Там оцеляват не най-силните, не изявените лидери, не болно амбициозните. За бойци тип "Рамбо" в тази елитна част няма място. Там не се търсят вълци единаци, а хора, които са готови да изпълняват заповеди, да пренебрегват себе си, да се сработват с другите. Основната спойка на легиона не е силата, а желязната дисциплина.

Какви са точните изисквания за прием в легиона, четете в хартиеното издание на "168 часа".