Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЩРАК: Маргарита Занеф се снима със счетоводителя си Алекс Уайтхед в градината си. СНИМКА: “България он еър”
ЩРАК: Маргарита Занеф се снима със счетоводителя си Алекс Уайтхед в градината си. СНИМКА: “България он еър”

Използвали първата възможност, когато Австралия обявява, че заселва всякакви източноевропейци

Подали документи в Кьолн през 1949 г.

Няма яснота как семейството избягва от комунистическия режим навръх Новата 1950 г. Всъщност възможно е Заневи изобщо да не са живели тогава в България, ако съпругът на мистериозната госпожа е заминал на работа в Германия преди 1944 г. Бивши служители в германските предприятия, които са граждани на окупираните територии, са най-честите емигранти в Австралия след Втората световна война.

Може краят на битките да е заварил Заневи в Германия там и да не са искали да се върнат в България, където вече е установена народна власт.

Работещите в германската индустрия от източноевропейските страни попадат под закрилата на Международната организация на бежанците (МОБ) след 1945 г. Те са преглеждани, получават статут на разселени и са настанени в лагери в Германия, Италия и Австрия. На 21 юли 1947 г. австралийското правителство се споразумява с МОБ за заселване първоначално на неженени граждани на Прибалтика.

Схемата е позната като “Масово заселване”.

В това споразумение пише, че МОБ поема отговорност за изхранването и транспорта на разселените, докато пристигнат в Австралия. Местното правителство прави подбор между желаещите и ги приема на своя територия и дори им намира работа. Не е имало изискване за помощ от роднина или познат, както е в САЩ. Заради това много хора избират Австралия, но пък се сблъскват с предразсъдъци, защото не са англосаксонци.

Подборът на бъдещите австралийци е правен от австралийската военна мисия в Берлин, а след 1948 г. - в Кьолн. Вероятно точно там са били интервюирани Маргарита и Занко Заневи, които тогава са на 29 и 33 г. Те са отговаряли на условията - възраст, добра физическа форма и работоспособност. Те са успели почти веднага след разширяването на програмата с всички източноевропейци да се включат в нея.

Впоследствие на австралийска земя са били анкетирани отново, за да се разбере какво могат да работят.

Преди отпътуването си от Германия

сем. Заневи получили карта с размери

12,7 на 20,5 см,

на която е името на кандидата, дата на раждане, пол, националност, образование, говорими езици, статут в МОБ, други документи, адрес на роднини в Австралия, религия, криминално досие, дата на пристигане в Германия и други.

От обратната страна на картата е описана

причината да се озоват в чужбина,

последната им работа, предпочитани позиции в Австралия и подпис на служителя, извършил интервюто и одобрил кандидатите.

Освен това на борда на американския кораб "Ген. Тейлър" са пътували и с голям здравен картон, където са описани името и физическите характеристики - цвят на очите, дата на раждане, тегло, височина, белези, снимка в паспортен формат и резултати от изследванията на лекари от МОБ и австралийски медик и рентгенова снимка.