Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

MTG подписа споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от Петер Келнер, съобщиха от скандинавската компания.

Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG. Когато купи "Нова телевизия" през 2008 г. скандинавската група плати 620 млн. евро.

Петер Келнер е известен с това, че не съсипва, а развива всеки бизнес. Според “Форбс” е 105-и по богатство в света за 2017 г. със състояние от 12,2 милиарда долара. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти.

Роден е на 20 май 1964 г. в Ческа Липа в обикновено семейство. Детството си прекарва в петия по големина град в Чехия Либерец. Там учи и завършва икономическо училище. След това и икономика на промишлеността във Висшето училище по икономика в Прага.

Работил е във външнотърговско предприятие “Стройимпорт” и във филмовото студио “Барандов” като асистент на продукция.

Първите си стъпки в бизнеса прави в предприятие, което внася копирна техника. Там стартира като счетоводител, но бързо се издига до старши икономист.

В далечната 1991 г. Келнер успява да убеди един от мощните стопански ръководители - директора на стъкларските заводи Стефан Попович,

да му отпусне

заем в размер

на 20 млн. крони Попович по-късно признава, че видял в него огромен потенциал, познания и чар.

С парите от заема Келнер, който тогава е на 27 години, основава холдинговата компания “Първи приватизационен фонд” (Пи Пи Еф), чието наименование всъщност загатва откъде идва богатството му по-късно. Прави мощна рекламна кампания, а между 1992 и 1994 г. изкупува приватизационните бонове на повече от 200 хиляди чехи, като с тях купува акции от 202 държавни предприятия, подлежащи на приватизация, на номинална стойност 4,9 млрд. крони.

През 1996 г. купува 20% от Чешката застрахователна компания, постепенно вдига капитала ѝ и я прави една от 10-те най-големи в Европа. Навлиза в банковия бизнес, създава “Хоум кредит” и още няколко финансови компании. В периода 1998 -2007 г. е председател на управителния съвет на Пи Пи Еф и притежава 94,25% от акциите ѝ.

През 2007 г. прави джойнтвенчър с мощната италианска застрахователна компания “Дженерали”.

Различни източници пишат, че Келнер е и

сред първите

приватизатори

в Русия

Още през 1993 г. основава там инвестиционен фонд “Петър Велики”, който инвестира пари в съкровищни бонове и в различни акции, включително в енергетика. През 1998 г. приключва дейността си в Русия заради кризата и според различни източници изнася от страната всички активи на фонда на стойност между 30 и 50 млн. долара. По думите на самия Келнер обаче е загубил около половин милиард долара. Неофициално се говори, че се изнесъл от Русия, защото настъпил опашката на руската мафия.

През 2007 г. става съсобственик на застрахователната компания “Ингосстрах”, купувайки чрез Пи Пи Еф 40% от акциите ѝ. Това обаче е против интересите на мажоритарния собственик Олег Дерипаска, който не иска чужденци. Алуминиевият магнат прави акционерно събрание без знанието на Келнер и вдига капитала 4 пъти, като делът на чеха пада от 38,5 на 9,6%. Чешкият магнат повежда

дръзка съдебна

битка с олигарха,

която печели

Твърди се, че партньорството с “Дженерали” е направило от Келнер един от големите играчи на финансовия пазар в Европа, разширявайки дейността си на изток към Китай, Индия, Виетнам, Индонезия и Филипините. В застрахователната компания “Дженерали Пи Пи Еф холдинг” италианците имат 51%, а чехът - 49%. Освен във финансови услуги фондът на Келнер инвестира в енергетика, търговия, туризъм, медии, имоти. Джойнтвенчърът с “Дженерали” обаче е прекратен през 2013 г., когато Келнер продава неговия дял и задържа някои части от активите на “Дженерали” в Русия.

Размахът на Келнер, за когото се говори, че не съсипва, а развива всеки бизнес, с който се е захванал, не подминава медиите.

Той купува

чешката “Нова

телевизия”,

развива я и я продава през 2004 г. на СМЕ. Печалбата от тази трансакция е 10 млрд. долара, според чешки медии.

Милиардерът има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от О2 - най-големия оператор в Чехия, и №3 в Словакия с общо над 7 млн. абонати в двете страни.

Малцината, които го познават лично, твърдят, че Келнер прекрасно знае какво прави, познава добре бизнеса си и носи харизма.

Пословична обаче е неговата сдържаност с медиите. Твърди се, че до 2007 г. чешката преса е разполагала с една-единствена негова снимка. Запознати обаче откриват малко повече в интернет и няколко негови интервюта, в които той говори единствено за бизнес.

Известен е случай, когато отказвайки интервю на всекидневника “Млада фронта днес”, Келнер пише на репортерите, че на въпроси

за личния си

живот са длъжни

да отговарят

актьори и

политици, но не

и бизнесмени

Публичността очевидно е отчайващо чужда на милиардера, защото нито политици, нито бизнесмени могат да се похвалят, че го познават. Рядко участва в публични срещи и бизнес преговори. Ревниво пази не само подробности и за професионалния, и за личния си живот. Заради това са му лепнали прякор - Невидимко.

Келнер има два брака и четири деца - син и три дъщери. С втората си съпруга Рената Келнер са основали фондация, чрез която строят училища и подпомагат бедни студенти.

Впрочем никой не знае къде точно живеят семейство Келнер. За едни официалният му адрес е резиденцията в градчето Вране над Вълтава, която впрочем е обсипана с архитектурни награди. Но клюката носи, че рядко се задържат там. Говори се, че има къщи в Барбадос, Нова Зеландия, Алпите, но Келнер не се чувства длъжен да обръща внимание на слухове.

Провинциалното селце Подкози обаче се спряга най-често за негов дом. Медиите твърдят, че често пътува с някой от двата си самолета (“Гълфстрийм G500” и “Боинг 737”) и че обича да почива на о-в Мавриций.

Говори се, че всичките му снимки, известни в медиите, са черно-бели в чест на известния чешки фотограф Йозеф Судек (1896-1976), чиито фотографии сам колекционира.

“Милиардите не са животът”, заявява в едно от редките си интервюта Петер Келнер. В него признава, че би искал да прекарва повече време с децата и семейството си.

В друго споделя: “Повече ме интересува качеството на въздуха в Прага, отколкото политиката и клюките, които тя произвежда!”