Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руски наемници от частната военна компания Вагнер в Сирия през март 2017 г. Снимка: gazeta.ru
Руски наемници от частната военна компания Вагнер в Сирия през март 2017 г. Снимка: gazeta.ru

Вече повече от 10 дни след инцидента никой не знае колко точно руски наемници са загинали при американски въздушен удар в Сирия. Според официален Кремъл със сигурност може да се говори за пет жертви.

Според западни медии и руски неправителствени източници, те може да са десетки и дори стотици.

Инцидентът е станал на 7 февруари, когато бойци от частната руска военна компания „Вагнер” са нападнали нефтено предприятие край град Дейр аз-Зор в североизточната част на страната.

Обектът на атаката е под контрола на сирийската опозиция и кюрдски бойци.

В отговор на нападението, американската авиация е нанесла удари по проправителствените сили, сред които и руските наемници, с неуточнен все още брой жертви.

Елена Матвеева е от Свердловск. Научила за смъртта на съпруга си Станислав преди няколко дни, докато пазарувала.

Заплатите на наемниците са между 2-3000 евро месечно. За смъртта на съпруга си Елена ще получи обезщетение от 40 хил. евро.

Ръководителят на казашка доброволническа организация Евгений Шабаев е посетил ранените в една от военните болници край Москва.

По думите му от 500 души са останали 200 живи.

Руските наемници се сражават на страната на правителствените сили и на местните племенни общности, подкрепящи Башар Асад. Официално, те не са част от руския военен контингент. Москва определя данните за жертвите като класическа дезинформация.

Бившият депутат от Държавната Дума Виктор Алкснис съобщава за общо 334 загинали руски наемници в Сирия
Бившият депутат от Държавната Дума Виктор Алкснис съобщава за общо 334 загинали руски наемници в Сирия

Руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер праща наемниците си умишлено на смърт в края на договорите им. Целта е да им се плати по-малко.

Това споделя пред опозиционното издание "Щорм" руснак на име Роман С. Той за малко да бъде привлечен в ЧВК на Вагнер като вербовчик, но в последния момент се отказал.

Поводът за интервюто с него са съобщенията, че голям брой наемници от тази компания са убити в Сирия на 7 февруари при американски въздушен удар. Според различни съобщения жертвите варират от няколко десетки, през 200, та чак до 600.

Валентина Бердишева пък разказва, че най-големият й син, Александър Потапов, и още пет души останали да воюват в Сирия като военни наемници през октомври. Поне един от тях е умрял, а местонахождението на сина й е неизвестно.

"Те са там незаконно, правителството отрича, дори Путин казва, че нашите войници не са там", оплаква се 80-годишната Бердишева пред Ройтерс .

Тя казва, че синът й преди това се е борил в две войни в руския регион Чечения, но по-късно се е борил да намери работа в своето село.

Частната военна компания Вагнер е сформирана през 2013 г. в хода на войната в Сирия. Първата ѝ задача е била да пази нефтените предприятия от бунтовниците. Данните за нея са секретни.

Основана е от подполковник Дмитрий Уткин, наричан Вагнер – националист, сражавал се и в Донбас, бивш началник на спецотряд към Главното управление на Генералния щаб.