Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От няколко години плащала на терористи, за да се смени властта в Ирак

Дъщерята на бившия иракски президент Саддам Хюсеин оглави списък на Интерпол с най-опасните престъпници. Рагад Хюсеин е обвинена в тероризъм и други престъпления. Издадена е заповед за ареста й.

Иракските власти още миналата година я поставиха заедно с майка й Саджида в шортлистата с 41 най-издирвани лица, които подкрепят и финансират атентатите в страната.

В момента арестът на Рагад зависи от властите в Йордания, където живее.

Интерпол се е обърнал към службите в различни страни с молба да окажат помощ за откриването на Рагад Хюсеин и екстрадирането й

в Ирак, където

да бъде съдена

В момента тя е в столицата Аман, където живее под закрилата на Хашимитската династия. През миналата година йорданските власти съобщиха, че Рагад пребивава на територията на страната като политически бежанец, но местоположението й остава неизвестно. Рагад напуска Ирак още през 2003 г. с нахлуването на водената от САЩ международна коалиция.

Името на красавицата се свързва с тероризма от няколко години. Според официални данни на Багдад, двете с майка й Саджида Хюсеин са оказвали финансова помощ на сунитската съпротива.

Ирак неведнъж е изразявал недоволството си от опитите на роднини на Саддам Хюсеин да влияят на ситуацията в Ирак. Преди време високопоставен представител на властта окачестви като "неприемлив" факта, че живеещото в Йордания семейство на сваления диктатор "легално спонсорира различни политически и информационни кампании" и отделя средства за възстановяване на управляващата по времето на бившия президент партия БААС.

Причината е, че Рагад винаги е била със

засилен интерес

към политическите събития

в страната си. Дълго време се смяташе, че девойката ще се опита да заеме поста на баща си след свалянето му от власт. Тя дори си спечели прякора "Малкия Саддам" заради отношението си към политическите противници на бившия режим.

През 2006 г. тя участва активно в организирането на правната защита на баща си, който бе осъден на смърт за престъпления срещу човечеството и обесен на 30 декември през същата година. Преди екзекуцията му Рагад настояваше той да бъде временно прикрит в Йемен. Целта й бе да го спаси, докато американските и останалите чуждестранни войски не бъдат "изгонени" от Ирак.

Планът й се провали, но тя не спря да подкрепя Саддам, въпреки че той не се е отнасял кой знае колко добре с нея.

Докато той бе на власт,

Рагад се опита да избяга в чужбина

заедно с мъжа си. Нарича го "Голямата ми любов". Саддам ги открива, прощава им за бягството и им обещава безнаказаност. Малко по-късно убива съпруга й като предател. Същото се случва и с брат му, който е мъж на сестра й.

Така Рагад и Рана

остават вдовици

сами с 9-те си деца

Въпреки че има всички основания да мрази тираничния си баща, Рагад до екзекуцията му праща кубински пури с посредничеството на Червения кръст. Освен това избира адвокатите му и ръководи комитета за защитата на Хюсеин.

Не е ясно дали Йордания ще предаде Рагад и майка й на Ирак, за да бъдат съдени.

За момента единствените официални данни са, че Рагад и майка й финансират терористични атентати в страната и подпомагат бунтовете.

На територията на Йордания в няколко магазина се продават и бижута, за които се твърди, че дизайнерът им е Рагад Хюсеин. Творбите й били вдъхновени от баща й, от Ирак и съпруга й, убит от Саддам.

Днес моделите й могат да бъдат намерени в най-добрите бижутерски магазини на страната. Рагад създава пръстени, гривни и огърлици. В колекцията й има висулка за 1000 паунда с формата на държавата Ирак, както и гривна за 1320 долара, реплика на гривна, подарък от баща й.

В Йордания семейство Хюсеин нямат право на политическа дейност, но определено не е трудно да бъдат открити. На няколко пъти те са давали интервюта за американски медии, но в тях говорят предимно за миналото и никога не съобщават с какво се занимават в момента. В една от последните си медийни изяви Рагад споделя, че новоизбраният президент на САЩ

Доналд Тръмп ще е различен от всички

свои предшественици.

По време на кампанията си Тръмп каза, че е бил против войната в Ирак, но публично подкрепи нахлуването. И макар да наричаше Саддам Хюсеин "лош човек", Тръмп хвалеше бившия иракски лидер за това, че ефективно убивал "терористи".

"Тръмп извади наяве грешките на другите, по-специално по отношение на Ирак, което означава, че той е много наясно с провалите, допуснати в Ирак и какво се е случило с баща ми", коментира Рагад пред американската телевизия Си Ен Ен.