Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЛИЗОСТ: Тодор Живков гледал на Станка Шопова като на дъщеря след смъртта на Людмила Живкова.
БЛИЗОСТ: Тодор Живков гледал на Станка Шопова като на дъщеря след смъртта на Людмила Живкова.

Бившата шефка на Комсомола от 1981 до 1989 г. Станка Шопова стои в сянка и не обича да се появява в публичното пространство, но е не по-малко успяла от Ирина Бокова и Елена Поптодорова.

Животът й в наши дни е тясно свързан с Русия. От години тя е представител на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" на брега на Черно море, чийто едноличен собственик е град Москва чрез Департамента по имуществото на руската столица.

Размерът на капитала на курортния комплекс е 304,2 млн. лв. Парцелът се намира близо до устието на река Камчия и затова носи нейното име.

Комплексът включва няколко хотела, между които и два детски оздравителни лагера - “Радуга” и “Черноморски”. Друга от постройките на име “Лонгоз” разполага със 158 стаи. Към “Камчия” спада и вилно селище “Пирин”, което е разположено в гората. Освен че има места за почивка, на терена

се помещава и частното училище “Юрий Гагарин”,

което отвори врати през 2014 г. И естествено, обучава децата от 1-ви до 4-ти клас на руски.

В борда на директорите освен бившата комсомолка са петима руснаци, които са служители в отдела по общинска собственост на Москва. Четейки сайта на комплекса, изглежда, че в руската столица все още смятат България за част от бившата си империя.

Там комплексът е споменат като част от Международната обществена организация “Сдружение на организаторите на детски отдих” заедно с други детски центрове от “постсъветското пространство”.

Бившата комсомолка управлява собствеността на руската столица, която се простира на близо 80 декара край с. Близнаци, община Аврен. Теренът е купен през 2008 г. на цена 9,72 лева на квадратен метър по данни на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Целият парцел на брега на морето и край р. Камчия е

струвал 777 600 лева.

А друго дружество, свързано със Станка Шопова - “Орел агрохолдинг”, е сключило също толкова изгодна сделка. Придобило е 40 декара гора отново в землището на с. Близнаци, за по 10,20 лв. за кв. м пак през 2008 г.

Трети бизнес удар като управител

и мажоритарен собственик на компанията “Агенция Русия днес” Шопова е направила, като купува 21 декара пак край морето и Камчия за под 14 лв. на кв. м.

Освен с руската собственост на брега на морето родената в Бургас, но израснала в Сливен бивша комсомолска секретарка се занимава и с културна дейност. Тя е шефка на фондация “Устойчиво развитие за България”. Няма изненада във факта, че инициативите й са свързани само и единствено с Русия.

Например, че е организирала Славянски форум на изкуствата “Златният конник” през 2016 г. в комплекса край Камчия. Миналата година пък фондацията на комсомолката обяви конкурс за рисунки, песни, стихове, есета и мултимедийни презентации на български и руски за деца. Събитието бе част от международен проект “Заедно в ХХІ век”, чиято цел според сайта е

да стимулира интереса на учениците

към историята на българо-руските връзки и сътрудничество и да се внушава идеята за българо-руската дружба чрез изкуството.

Тя е свързана и със сателитната на БСП организация Български антифашистки съюз като неин заместник-председател.

Станка Шопова е била съдружник със свързаната с бившия депутат от БСП Добромир Гущеров УОрел агрохолдингФ, но през 2011 г. продава дяловете си на същата фирма и остава само представител и член на борда на директорите.

Работещата за Москва българка оглавява ДКМС след смъртта на Людмила Живкова през 1981 г. Според някои Тодор

Живков виждал

в нея подобие

на дъщеря си

и затова я издигнал. Запознати твърдят, че му е била изключително доверено лице. Преди 1989 г. Комсомолът обединява всички младежи от 14 до 28 г., като членството е задължително. Изключването или неприемането в младежката организация означава лош старт за кариерата на всеки българин.