Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Управлявани по умен начин, екоиновациите могат да доведат до по-пълноценно използване на ресурсите, до по-ефективни производства, до разработване на нови материали, стоки и услуги. Това прави икономиката по-конкурентна и високотехнологична, отваря нови пазарни ниши и осигурява по-висока заетост. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на 21-вия Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха, който се проведе на 5 и 6 февруари в София.

Обикновено подхождаме стратегически и планираме дългосрочно, но когато става въпрос за здравето на 500 милиона европейски граждани, трябва да действаме бързо, обърна се министър Димов към участниците във форума. Той заяви намерението на България да бъде активна в законодателните и политически инициативи, които подкрепят иновативните решения в областта на качеството на атмосферния въздух.

Проучванията в България показват, че битовото отопление с твърдо гориво от домакинствата е основният замърсител с фини прахови частици, посочи министърът на околната среда. Според него много е трудно да се контролира кой какво гори в собствения си дом. За да се справим с това предизвикателство, имаме нужда от обществена подкрепа и промяна на съзнанието, посочи той.

Мерките за повишаването на качеството на въздуха трябва да са насочени към регламентиране и контрол на съдържанието на горивата и към висок качествен стандарт на използваните горивни инсталации. Разчитаме на екоиновациите за изцяло чисто отопление на бъдещето, посочи министърът на околната среда.

Нено Димов вижда решението в създаване на иновативна инфраструктура – клъстери, технологични паркове и бизнес инкубатори, в които науката среща бизнеса, в подпомагане на малките и средните предприятия и особено стартиращите, по отношение да достъпа им до финансиране, в насърчаване на инвестициите в иновативни решения. Министър Димов посочи, че продължава усилието за по-добро координиране между финансовите инструменти на ЕС и националните механизми за подкрепа на екоиновациите. Важни за обществената ангажираност към темата са програмите за обучение в “зелени умения”.

Предвижда се средства от фондовете на ЕС да се насочат към внедряване на екоиновации у нас в областта на възобновяемите енергийни източници и горивните системи за превозни средства. Сериозни усилия се полагат за “зелена” мобилност в масовия градски транспорт. Преди седмица бе договорено свързването на прецизните измервателни станции за качеството на въздуха на ИАОС с гражданската мрежа airbg.info в обща платформа. Учените обявиха намерение да създадат алгоритмите за достоверна интерпретация на данните и гражданите трябва да са убедени, че политиките са в тяхна непосредствена полза – за здравето им и за възможностите за икономическо развитие.

ЕС иска да зададе по-амбициозни цели за емисиите на CO2 от превозните средства. Да се обърне внимание на транспортната инфраструктура и да се насърчава електрификацията. Искаме да работим за умна мобилност. Но не бихме могли да успеем без сътрудничеството между правителството, гражданите, бизнеса в посока на прилагане на иновативните решения. Тези решения вече са факт, те трябва да бъдат възприети и приложени в Европа, посочи в изказването си пред форума директорът на Генералната дирекция по околна среда на ЕК Даниел Кайеха Креспо.