Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРАВОСЪДИЕ: Александър Виник е арестуван в Гърция като "мозък" на група, изпрала 4 милиарда долара чрез биткойни.
ПРАВОСЪДИЕ: Александър Виник е арестуван в Гърция като "мозък" на група, изпрала 4 милиарда долара чрез биткойни.

Тото Риина, последният “бос на босовете” на италианската “Коза ностра”, починал през ноември 2017 г., не е и сънувал биткойни.

Той принадлежи към старата школа мафиоти, недоверчиви по природа и предпазливи към новите технологии. Но потенциалът на виртуалната валута е забелязан от тайните агенти на еклектични и предприемчиви банди и те изпробват силите си в новите криптовалути, които въпреки последния спад достигнаха невероятно високи стойности в сравнение с тези преди три години, пише италианският седмичник “Еспресо”.

В този пазар, който

няма регулации, а има анонимност,

Ндрангета, Камора и много други мафиотски организации извършват мошеничества и препират пари. Криптовалутите са несъмнено рискована, но рентабилна инвестиция за тези, които искат да легализират приходите си от организираната престъпност и корупцията, в това число педофили, мошеници и мафията. Според “Еспресо” мафиотите повече от две години купуват биткойни, за да легализират пари, получени от наркотрафик, измама, рекет, събиране на “отчисления” и дългове.

През 2015 г. цената на един биткойн се колебае между 300 и 500 евро, а на 16 декември м.г. тя достигна 19 000 евро. Напоследък се колебае между 8-10 000 евро. Най-предприемчивите, които купиха по един биткойн и го обмениха преди коледните празници, заработиха почти 20 000 евро чисти пари, отбелязва “Еспресо”.

Сред инвестиралите в криптовалута има такива, които са свързани с Камора и Ндрангета. Днес техните сделки са във фокуса на разследване на следователите за борбата с пране на пари в “Банка Италия”. Представители на италианската полиция и съдебната система потвърждават, че мафиотските структури са започнали да проникват на пазара на виртуалните валути, твърди COINSIDER.

Още в началото на 2017 г. сенатор Лукреция Ричоти от Ломбардия предупреждава за връзката на мафията с най-популярната криптовалута – биткойн. Тя твърди, че мафията я използва в онлайн хазарта с цел избягване на данъци. Според законодателството в Италия операторите може свободно да

отварят “биткойн казина”,

които приемат виртуални валути, което дава възможност на мафията да работи анонимно и без рестрикции и контрол. Според Лукреция Ричоти това е “систематичен риск” и Италия трябва да разработи стратегия за онлайн казината, така че да предоврати използването на виртуалната валута.

Представители на органите на реда в Италия признават, че въпреки че хиляди мафиоти са зад решетките, основните мафиотски кланове в Апулия, Неапол и Сицилия продължават да трупат огромно количество пари, които впоследствие влагат в легалната икономика. Макар че основната дейност на мафията са търговията с оръжие и наркотици, днес те

фокусират вниманието си и към киберпространството.

Не само Лукреция Ричоти, но и други европейски политици бият тревога за използването на виртуалните валути от мафиотски кланове с цел пране на пари. През 2016 г. в Холандия са арестувани десет души в рамките на международно разследване по обвинения за пране на пари, след като банка се усъмни в голяма сума депозит. Блгагодарение на помощта на САЩ, Австралия, Мароко и Литва парите не са изтеглени от престъпната група, а са конфискувани заедно с виртуалната валута. При обиските в десет града на Холандия са конфискувани луксозни коли, пари в кеш и съставки за производство на екстази от бизнес, осъществяван през даркнет. Според медите само един от обвинените е препрал $2,5 млн.

През 2017 г. е арестувана и банда руснаци в Гърция, изпрали в САЩ над $4 млрд. с помощта на биткойни. Александър Виник, “мозък” на престъпна група и оператор, използва търговията с биткойни, за да легализира парите на банди, ангажирани от компютърни престъпления до наркотрафик, става ясно от съдебния процес срещу него в Калифорния. Американските власти свързват Виник и с фалита през 2014 г. на една от най-големите борси за биткойн в света – японската MtGox, която е хакната през 2014 г. Виник получава средства от нея и ги изпира през своите чейнджбюра в Сан Франциско.

Биткойн и анонимността

Виртуалните валути винаги се радват и печелят от анонимността. Прeз 2013 г. “Форбс” публикува статия за “Ужасния Пират Робъртс” (Dread Pirate Roberts), който едновременно пише политически манифести от позицията на революционер либертарианец и заработва и милиони долари от наркотрафик чрез онлайн магазина за нелегални стоки Silk Road, част от Deep Web.

Когато се опитва да се свърже с него, журналистът Анди Гринбърг попада в истинско приключение.

Администраторът на сайта не се доверява на комуникация по месинджър, телефон и скайп. Той не иска да се среща с журналиста дори извън САЩ, не казва истинското си име и своята националност. Затова цялото интервю на сътрудника на “Форбс” минава през съобщения и форума на сайта, който управлява бизнесменът, преди да бъде арестуван. Достъпът до Silk Road (“Пътят на коприната”) е възможен само чрез маршрутизиращата система за анонимна комуникация в Internet Tor.

За 2,5 години Silk Road се превръща в най-големия интернет магазин за търговия с хероин, метамфетамини, крек, кокаин, ЛСД, марихуана и екстази. След като се закачи към Tor, купувачът трябва да обмени своите долари или евро в криптовалутата Bitcoin и започва да пазарува в Silk Road. Наркотиците във вакуумна опаковка обикновено се изпращат през обикновена поща. Според Форбс

годишният оборот

на сайта през 2012 г. достига $30-45 млн.

Всеки ден го посещават 60 000 души. Онлайн магазинът на Робъртс е устроен на принципа eBay – той взема комисион до 10% за всички трансакции в зависимост от сумата по сделката. Те минават чрез биткойн и анонимните партньори в сайта стават милионери благодарение на растящия курс на този вид криптовалута.

Именно

биткойнът е ключът към успеха

“Ние спечелихме войната с държавата за наркотиците благодарение на тази валута – казва в съобщенията си до сътрудника на “Форбс” Ужасният Пират Робъртс. Заради силното колебание в курса на виртуалните валути Silk Road ползва привързване на цените на наркотиците към курса на долара. Робърт също така предлага хеджиране на валутни рискове на дилърите за периода на доставка на наркотиците. Той стои твърдо на позицията, че хората трябва да бъдат свободни да си купят хероин или крек, щом желаят. Според “Форбс” първото интервю на тайствения Робъртс е дадено за тях, защото и в тъмната страна на интернет, както и в обикновения наркотрафик има борба за доминиране на пазара.

Интересно е, че Робъртс признава, че не е основател на сайта, който е създаден от друг мистериозен предприемач. Именно той нарича себе си “Ужасният Пират Робъртс” и завещава името на наследника си, който по-късно купува сайта от него. Новият Робъртс и тайнствените му партньори го превръщат и в поле за политически манифести – на сайта редовно се публикуват документи и се водят дебати по икономически въпроси. В дискусиите интернет ползватели наричат Робъртс “герой” и “създател на работни места”, както и

“нашият нов

Че Гевара”

“Ние не се занимаваме с продажба на наркотици. Борим се за своите права, а Silk Road е механизъм за транслация на нашето послание. Всичко останало е второстепенно - пише Робъртс до “Форбс”. И допълва: “Ние виждаме потенциал за друго разпределение на властта. Днес хората може да контролират потока информация, парите и тяхното разпределение. Сектор по сектор държавата ще изгуби ролята си на монополен разпределител на блага. Властта се връща у всеки отделен човек.”

Според експерти това изказване е близко до визията на Роджър Вер, известна фигура в биткойн обществото, и на Оливие Янсенс, криптовалутен ентусиаст, които говорят за създаването на нова държава без правителство.

"Валутата е първото нещо, което създава държавата. Тя контролира валутата чрез централната си банка и трябва да знае кой е собственик на валутата, къде се намира и за какво се изразходва. Колкото повече се утвърждава биткойн, толкова повече държавите ще се стремят да го контролират, казва Джеймс Даймън, генерален директор на JPMorgan Chase.

Почитателите на цифровите пари може да направят така, че операциите с тези пари да не оставят следи в откритата част на мрежата. Сделките с тези пари се потапят в дълбините на анонимния интернет и все по-често се свързват с нелегалния бизнес като организирането на кибераатаки, търговия с оръжие, кражба на кредитни данни и пр. Специалните служби признават предизвикателството, което се създава с криптовалутите.

Каква е връзката с финансирането на тероризма, четете в хартиеното издание на в. "168 часа".