Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Учени от изследователската фондация "Глен Даш" със седалище в САЩ установиха, че при построяването на Хеопсовата пирамида в Гиза са допуснати грешки, заради които основата й не е идеален квадрат, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт.

Учените са на мнение, че макар древните египтяни да са имали големи инженерни способности, са се объркали и затова построеното от тях съоръжение не е с еднакви страни, предава БТА. 

Въпреки че има научни доказателства, че пирамидите са построени от древните египтяни, съществуват и алтернативни версии. Те гласят, че тези съоръжения са построени с помощта на технологии, които са достъпни единствено за развити цивилизации. Следователно идеалната геометрия на пирамидите е знак за дейността на извънземни.

При опитите си да реконструират външния вид на пирамидите в Гиза, какъвто е бил преди 4500 години, учените открили дефекти. След като били издигнати, пирамидите били облицовани с варовик. През 1168 г. този материал бил използван за построяване на нови домове, след като Кайро бил опожарен от арабите.

Били открити 84 "точки", които съответствали на краищата на облицованата пирамида. Те били подложени на регресионен анализ, за да може учените да изчислят дължината на всяка страна на съоръжението. Оказало се, че западната страна е с около 14 сантиметра по-дълга от източната.

По думите на учените, получените данни показват, че древните египтяни са били превъзходни строители и са можели да строят пирамиди, но са допускали грешки.