Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Eвропредседателството e обединяваща национална кауза, смятат 43 процента.

Очаквания за успешно председателство на Съвета на ЕС и синхрон в действията на българските власти и политически сили установява националнопредставително проучване на агенция “Алфа Рисърч”, проведено в периода 7 – 13 декември 2017 г. сред 1017 пълнолетни жители на страната.

На старта на първото за България председателство на Съвета на ЕС 57% от българите смятат, че страната ще се справи по-скоро успешно с изпълнението на ангажиментите си като председателстваща, други 15 на сто се открояват с още по-висок оптимизъм. Негативна е нагласата на едва около 18 на сто от българските граждани.

Оптимизмът и желанието за успешно представяне натоварват със съществена отговорност българските власти и политически сили, коментира Геновева Петрова от “Алфа Рисърч”. 43% приемат тезата за европредседателството като обединяваща национална кауза, а не като поле за политическо противопоставяне. Значителен обаче е и делът на хората (30%), според които председателството не трябва да се използва за маскиране на политически проблеми и различия между партиите. В този смисъл и управляващи, и опозиция са изправени пред предизвикателството да балансират между доброто изпълнение на ролята на председателстващи Съвета на ЕС и решаването на текущи вътрешни проблеми.