Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Щраус и Живков разчитали единствено на превода на Тошко Тошков (в средата).  “Не знам защо така са решили да ми се доверят”, казва той.
Щраус и Живков разчитали единствено на превода на Тошко Тошков (в средата). “Не знам защо така са решили да ми се доверят”, казва той.

Баварецът: Затова ние трябва да си пазим столовете

Франц Йозеф Щраус и Тодор Живков се запознават, когато бившият Първи е на посещение в Западна Германия.

Преводачът Тошко Тошков никога няма да забрави как още тогава българският политик спечелил предразположението на германеца.

"Баварският премиер закъсня с 30-ина минути и дойде много притеснен, но Живков веднага го успокои с думите: "Г-н Щраус, толкова се радвам, че закъсняхте, защото много исках да ви поканя на един обяд.

Всички по света знаят кой е Щраус,

какви позиции отстоява и какъв правоверен комунист е Тодор Живков, така че

никой в нищо няма да ни заподозре Заповядайте да обядваме. Щраус се отпусна и така започна. Един час разговаряха, след което Живков го покани да посети България, като подчерта, че обича да ходи на лов, знаеше, че това е и хобито на Щраус."

След тази първа среща ледовете са разтопени и е поставено началото на едно дългогодишно сътрудничество.

"Просто си допаднаха, не знам на каква основа - дали не бе чисто по човешки, нямам представа,

но си имаха

голямо доверие

Помня как веднъж Живков даде обяд в негова чест, на който бяха поканени и членове на Политбюро. Докато чакаха да се появи цялата група, Живков хвана Щраус под ръка и му каза: "Виждате ли ги тези младите (отпред бяха Андрей Луканов, Огнян Дойнов, Петър Младенов и др.), всички гледат км моя стол." Щраус се усмихна, обърна се към Живков, хващайки го под ръка и каза: "И при мен е същото, затова ние трябва да си пазим столовете".

Случката е много показателна, че и двамата си имаха взаимно доверие и бяха сигурни, че няма да се злепоставят.

Според Тошков това е причината двамата винаги да си говорят открито.

Пред Щраус Живков казвал: "В цялата си история България е имала два приятелски народа - руския и германския, лошото е, че

с немците загубихме всички войни,

но това може и да е било за добро." В тези моменти двамата винаги се смееха."

"Живков не се притесняваше от нищо, нямаше задръжки", посочва преводачът. Именно затова българският и немският политик правят всичко възможно, за да развият икономическите връзки между баварските и българските фирми.

"При едно от първите му посещения в Западна Германия Живков се среща с над 100 индустриалци - представители на най-големите немски концерни - спомня си Тошков. - След като изчете 3-4 стр, накрая си избърса потта и на шега каза: "Трябваше да ви прочета това, защото тук присъстват и моите съветници и като се върна могат да ме освободят от длъжност, ако не съм ви прочел този текст. Сега, след като приключих, нека да ви кажа какво е положението в България."

Той им разясни ситуацията, какви са възможностите за инвестиции, за развитие на сътрудничеството и какви проблеми съществуват като подчерта: "Разберете българинът е прогермански настроен."

Каква е реакцията на немските индустриалци, четете в хартиеното издание. 

Андрей Луканов чака разпореждания от Кремъл кой да е новият лидер.
Андрей Луканов чака разпореждания от Кремъл кой да е новият лидер.
Според съветника на Живков Костадин Чакъров Петър Младенов е бил маша в ръцете на Москва.
Според съветника на Живков Костадин Чакъров Петър Младенов е бил маша в ръцете на Москва.
Огнян Дойнов е принуден да подаде оставка, защото развива контактите със Запада.
Огнян Дойнов е принуден да подаде оставка, защото развива контактите със Запада.