Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Караниколов
Емил Караниколов

БАЩАТА на общински съветник от НДСВ в Казанлък продава на завишени цени храни за детските градини в града. Това се казва в жалба, подписана от 30 директори на детски заведения. Тя е адресирана до министъра на земеделието, областния управител на Стара Загора, до кмета, омбудсмана и др. Договорът между бащата на царския общинар е сключен със зам.-кметицата Юлияна Палазова, която е шефка на структурата на НДСВ в Казанлък.
"Зареждането и доставката на хранителни продукти се извършва на цени

с увеличение от 100 до 300%

спрямо осреднената цена на САПИ за Старозагорска област" - пише в жалбата. САПИ е информационна система, която следи движението на цените в магазините.
"Фиксираните в договора цени утежняват бюджетите на детските заведения на общината", пише в документа. Според шефовете на детски градини това прави невъзможно спазването на наредбата, с която се определят таксите за детските градини.
"Хранителните стоки, които фирма ЕТ "Лиляна-Христо Рачев" доставя, не отговарят на качеството им - стоки с изтекъл срок на годност, развалени плодове и зеленчуци, неспазване на стандарт "Стара планина" за местните продукти и на БДС за млечните продукти", пише в жалбата. Директорите се оплакват в жалбата, че са изложили позицията си пред зам.-кметицата Палазова, но нямат отговор. Затова те настояват пред институциите

да се развали договорът

и да се подготви нов в условия на пълна прозрачност и изгодни условия. Към жалбата шефовете на детски градини прилагат опис с цените на продуктите, по които е сключен договорът.
Общинският съветник от НДСВ Радослав Рачев потвърди пред "168 часа", че фирмата наистина е на неговия баща. Той бе запознат и със сигнала на директорите.
"Едва ли са ви казали, че от една година общината не е плащала за доставките на храни. Сумата е голяма около 500 хил. лв.", твърди той. На въпрос завишени ли са цените, Рачев каза: "Доколкото знам стоките, които фирмата кара в момента, са с много добро качество. Затова цените са малко по-завишени."
Рачев е категоричен, че не е в конфликт на интереси. Няма конфликт е в това, че е от една партия със зам.-кметицата сключила договора.
"Нито съм гласувал за тази поръчка, нито съм бил в комисията, когато е проведена процедурата за обществената поръчка", категоричен е Рачев.
"168 часа" го помоли за връзка с баща му, но общинският съветник твърди, че той няма да обясни нищо повече.

 

Надценка


ФИРМАТА доставя филе скумрия на цена от 13,40, а според САПИ тя е 7,15 лв. Подобна е ситуацията с филе от риба хек. Бащата на общинаря го доставя на цена от 10,60 лв., при положение че САПИ е установила, че е 6,43 лв. Прясното мляко в плик детските градини го получават на цена от 1,50 лв., а в магазините е 1,17 лв. според САПИ. Подобна е ситуацията за киселото мляко, кашкавала, маслото, сиренето, месото, консервите. При плодовете и зеленчуците също има драстични разлики според директорите. Фирмата ще доставя бананите за 3,50 лв., а според САПИ те са 2,30 лв., грейпфрутите за 3,80 лв. кг, а иначе са 2,80 лв. и т.н.

 

"168 часа" се обади на посочения телефон на фирмата в договора, но оттам отговори частен съдия-изпълнител. Той обясни, че номерът е същият, но там няма фирма, която зарежда детските градини с храни.

 


Емил Караниколов, депутат от ГЕРБ:
Сделката отива в прокуратурата

С голямо притеснение се запознах със становището на директорите. То ми бе предоставено във връзка с опорочената процедура по избор на доставчик на храни за детските градини. За пореден път печели фирма, свързана с НДСВ. Собственикът й е баща на общински съветник от НДСВ. Някои от цените са до три пъти по-високи от тези в магазинната мрежа, всеки знае че те купуват от борси и складове, където са по-ниски. Смущава ме, че договорът за доставка е подписан от зам.-кмета на Казанлък Юлияна Палазова, която е и председател на общинската структура на НДСВ. Органите трябва да бъдат сезирани. Има постоянна комисия в общинския съвет, която се занимава с корупцията. Тя вече се е самосезирала. Ще проучи случая и документите ще бъдат предоставени на прокуратурата, надявам се този път тя да свърши работа.


Юлия Палазова, зам.-кмет на Казанлък:
Преговаряме за намаляване на цените

При разглеждане и оценяване на офертите комисията изцяло се е придържала към условията на откритата процедура.
По отношение на качеството сме изискали протокол от фирмата доставчик от проверка на ДВСК - Стара Загора. От него е видно, че при проверката не са констатирани храни с изтекъл срок на годност.
Няма конфликт на интереси, защото община Казанлък в мое лице след упълномощаването няма връзка с фирмата представлявана от г-н Христо Рачев. В чл. 3 са изброени публичните личности, и съгласно т. 8 , трябва като зам. кмет да имам участие във фирмата, за да има конфликт на интереси. Свързаните лица са изброени в Допълнителните разпоредби към Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Тези условия не са налице между мен и лицето Христо Рачев. Липсват каквито и да било зависимости от изброените в закона.
В заключение искам да уверя редакцията и читателите на вестник "168 часа", че община Казанлък винаги е поставяла образованието и грижата за нашите деца над всичко.

 

 

Юлия Палазова
Юлия Палазова