Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова и Валентин Радев провериха единната система за сигурност.  СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Йорданка Фандъкова и Валентин Радев провериха единната система за сигурност. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Радев: Общините да си направят видеонаблюдение

244 камери ще следят за сигурността на делегациите в София през европредседателството. Те са поставени около летището, булевардите “Цариградско шосе” и “България”, НДК и резиденция “Бояна”.

Камерите са част от новата единна система за сигурност, обединяваща видеонаблюдението на СДВР и общината. Вътрешният министър Валентин Радев и кметът Йорданка Фандъкова провериха как работи системата.

Още 48 камери ще бъдат поставени и в метрото, каза Фандъкова. Освен тях има още 3500 общински камери.

“Внимавайте, МВР ви наблюдава. Такъв център има само в ГДБОП. Наблюдението е първа стъпка към превенция”, заяви министър Радев и не скри, че се притеснява от мигрантите, които ще опитат да влязат у нас по време на председателството.

350 от камерите могат да правят анализ, а 200 - да разпознават номера на автомобили.

“България е първата страна в Европа, която ще ползва такъв софтуер. Той може да анализира над 3000 възможности. Най-малката от тях е дали автомобилът има гражданска отговорност”, обясни Младен Петров от МВР.

След председателството системата ще се надгради и може да се включат други градове - Бургас, Пловдив и Търново, а камерите ще снимат и нарушения на пътя. Валентин Радев призова всички общини със собствени средства да изградят системи за видеонаблюдение, които да свържат с мрежата на полицията. Подобна инвестиция вече е факт в Бургас, похвали се той.

Общините да изградят такава мрежа от камери, които да ловят и пътните нарушители - тази идея пък лансира пред “24 часа” преди дни кметът на Стара Загора Живко Тодоров.