Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС 2018
Снимка: Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Подготовката на първото Българско председателство на Съвета на ЕС приключи успешно

За първи път след 10-годишното си членство в Европейския съюз, България поема председателството на Съвета на ЕС. Това става шест месеца по-рано заради решението на Великобритания да напусне Общността. Председателството може да бъде повторено едва след 14 години, ако междувременно не бъдат приети нови страни-членки, тъй като щафетата се предава на ротационен принцип между 28-те държави-членки на ЕС на всеки шест месеца.

Така от 1 януари до 30 юни 2018 г. Обединена Европа ще се ръководи от София. През този период задължение на страната ни е да организира и председателства срещите и заседанията на всяко равнище в Съвета, като гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС. Председателят трябва да бъде дипломатичен и балансиран посредник между понякога крайните становища на страните-членки.

Дни преди да поеме тази сериозна отговорност България е напълно готова за председателството: „Изпълнени са всички 57 мерки, заложени в Плана за подготовка. Започна същинската работа“, коментира министър Лиляна Павлова.

На 6 декември правителството окончателно одобри програмата с приоритетите на българското председателство. В последните шест месеца тя беше изготвена и съгласувана на всички нива, включително чрез проведени над 210 дискусии в цялата страна. Приоритетите на България бяха представени от министър Павлова и пред Европейския парламент на 12 декември, което представлява много важен етап от подготовката за същинската работа. Заложените пред страната цели бяха представени поотделно и на политическите групи в ЕП.

Одобрен е и финалния календар на събитията, които ще бъдат проведени по време на председателството – близо 300 на брой у нас и 1500 в Брюксел.

Преговорните екипи са сформирани, предвидените обучения са приключени, проведените обществени поръчки са изпълнени или са в процес на изпълнение, тъй като редица дейности ще продължат и през следващите шест месеца, се отбелязва в доклада на министър Павлова за свършената работа. Тя отчете бързия напредък, който постига ръководеното от нея министерство, и пред правителството, и парламента на последните заседания за годината.

В действие вече е сайтът на председателството – на адрес www.eu2018bg.bg. Информация за него, както и за дейността на министерството, може да бъде намерена и на www.bg-eupresidency.gov.bg. Проведени са конкурси за доброволци и стажанти, сключени са споразумения за партньорство с 13 организации, имаме и над 30 договора с български производители за дарение, отчита министър Лиляна Павлова.

Сградите на председателството са готови да посрещнат делегатите, системите за сигурност са тествани, залите са оборудвани по всички стандарти на Генералния секретариат на Съвета, допълва документът. Международният пресцентър с 260 места е на разположение на журналистите, студиото на БНТ е оборудвано с най-модерна HD техника за излъчване, предвиден е и онлайн стрийминг на събитията, обобщава докладът.

Вече са брандирани сградите на НДК, резиденция „Бояна“ и София Тех Парк, в които ще бъдат провеждани събитията от българското председателство. Декорират се и залите в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел – Justus Lipsius и Europa Building. Автор на българската арт инсталация и декорация е доц. д-р Венелин Шурелов, преподавател в Националната художествена академия. За съпътстващата културната програма отговаря Министерството на културата, като е ясно, че планираните събития са 55 на брой. При тях страната ни е заложила на младите хора и на училищата по изкуства и култура, които ще имат възможност да се изявят пред делегатите и гостите на председателството.