Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЪЛЧАНИЕ: Владимир Путин не спомена нищо за бойците, наети от частни фирми, когато обяви, че руската армия се изтегля и се връща от Сирия с победа.
МЪЛЧАНИЕ: Владимир Путин не спомена нищо за бойците, наети от частни фирми, когато обяви, че руската армия се изтегля и се връща от Сирия с победа.

Частни фирми изпращат бойци в Сирия, но те не фигурират в официалните регистри на военните

Непотвърден документ: сирийска държавна компания дава 25% от приходите от нефт и газ на руската “Европолис”, свързана с “готвача на президента”

Руски частни фирми изпращат войници да се бият в Сирия, но официалните институции не споменават колко са те и колко от тях са паднали жертва, пише Асошиейтед прес.

Един от тях - 23-годишният Иван Слишкин, написал сърцераздирателно съобщение на годеницата си, преди да бъде застрелян: "Ще се видим скоро, ще те прегърна силно и няма да те пусна." Но името на боеца никъде не се появява в регистрите на руското Министерство на отбраната за загиналите в битката срещу екстремистите от ИДИЛ.

Младият мъж е роден в т.нар. затворен град Озьорск, в каквито са били разположени най-секретните обекти на съветската власт. Слишкин е един от хилядите руснаци, изпратени в Сирия чрез частната военна фирма "Вагнер груп", за която правителството не споменава нищо.

Заминал,

за да събере пари

за сватбата си,

разказаха негови приятели пред озьорския сайт "Знак". Да решат личните си проблеми, е мотивът на повечето руски бойци, които тръгват с частната армия.

През ноември 2016 г. медиите в Южна Русия съобщиха за смъртта на Александър Карченков в Сирия. А сайтът “Белпреса” показа как кметът на родния му град Стари Оскол връчва медал на съкрушената му вдовица Марина. Тя заяви, че съпругът й заминал войник, за да може да издържа малките им деца.

Петербургският сайт “Фонтанка” съобщава, че с ИДИЛ са се били около 3000 руснаци, наети от "Вагнер груп" от 2015 г. насам, месеци преди Русия да започне военната операция в подкрепа на своя съюзник Башар Асад.

Президентът Владимир Путин не спомена нищо за бойците, изпратени от частни фирми, когато отиде в руската военно-въздушна база в Сирия преди 2 седмици и каза, че руските части се връщат у дома с победа.

Очаква се наемниците на "Вагнер груп" и друга подобна компания на т.нар. готвач на Путин, да останат в арабската страна още дълги години. Собствениците им искат да охраняват апетитните петролни и газови полета, за което имат договор със сирийското правителство.

Москва не желае

да се знае броят

на жертвите

в битката в Сирия

заради изборите догодина, в които Путин иска да победи.

Според руското Министерство на отбраната загиналите в Сирия са 41 души. Но според други източници има още 73-има или дори 101 убити, които са били изпратени от частни фирми.

През октомври ИДИЛ пусна видео с двама заловени руснаци, които са се били в Сирия, и единият казва, че е Роман Заболотни, а другият - Григорий Цуркану. Министерството отрече, че са на военна служба, но според медиите са работили за "Вагнер груп". Какво са направили с тях терористите, не е ясно.

Подобен начин на набиране на бойци е използван и от САЩ

в Ирак и Афганистан от години, но руското право забранява компании да наемат войници, дори и да има доброволци. Русия също е използвала модела и преди - за да помогне на прокремълските сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г.

Въпреки отказа на официалните институции да кажат колко са силите на Москва в Сирия те може да се преброят по заобиколен начин. Като се види колко са били отсъстващите избиратели на парламентарните избори, може да се направи заключението, че там са 4300 души. Но това е било актуално за 2016 г., а през тази година са се увеличили, защото Москва изпрати нови военни да патрулират около зоните на деескалация. Сайтът “Фонтанка” се е добрал до списъка с доброволци на "Вагнер груп", който показва, че фирмата е наела хиляди да се бият в Сирия.

Руснаците не са ентусиазирани от идеята за възстановяване на империята, заради която момчетата им ще се върнат в ковчези, заяви Марк Галеоти, старши изследовател от Института за международни отношения в Прага. Оцелелите и върнали се у дома получават щедри компенсации, за да си мълчат. В договорите с охранителните компании на младежите е записана клауза, че

те и семействата

им нямат право

да разказват нищо

от преживяното в Сирия пред медиите.

“Фонтанка” и Екипът за разузнаване при конфликти публикуваха снимки от тренировъчната база на "Вагнер груп" в Краснодарския район в Южна Русия. Някои от сградите изглеждат като тези на военното министерство във военната база в Молкино в същия район.

Основателят на "Вагнер груп" е в забранителния списък на САЩ с бизнесмени, с които не може да се извършват сделки и дори да влизат в страната. Това е пенсионираният полк.-лейт. Дмитрий Уткин, за чиято фирма щатското финансово министерство заяви, че е изпратила войници да помагат на сепаратистите в Украйна.

Той е близък с Владимир Путин още от общата им служба в Берлин за КГБ през 80-те години и беше заснет преди година на президентския банкет в чест на военните ветерани.

В забранителния списък на Щатите е и Евгений Пригожин, известен като

“готвача на Путин”, защото доставя кетъринга

за официалните вечери в Кремъл. Опозиционерът Алексей Навални изнесе данни, че ресторантите на Пригожин получават предимство и при поръчки от Министерството на отбраната.

През тази година бизнесът му се разрасна с дейност в областта на минната, нефтената и газовата промишленост и дори отвори офис в Дамаск.

АП се е сдобила с копие от 48-страничен договор между "Европолис" и държавната сирийска "Дженерал петролеум корп", в който пише, че руската фирма ще получи 25% от печалбите от нефт и газ в полетата, които служителите й са завзели от ИДИЛ и ги охраняват. Документът е за 5 г. и не е официално потвърден.

"Връзката между "Европолис" и Пригожин не може да бъде подлагана на съмнение", пише "Фонтанка". Според авторите това е подставена фирма на "Вагнер груп".

През ноември репортер на АП отишъл до офиса на "Европолис" в Дамаск, но го заварил затворен без никаква бележка на вратата.

Министърът на нефта и минералните ресурси в Сирия отказал коментар за сделката с "Европолис". Руското Министерство на енергетиката също не е дало информация на АП заради търговска тайна.