Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войните между хората са огромен риск. СНИМКИ: РОЙТЕРС И ПИКСАБЕЙ
Войните между хората са огромен риск. СНИМКИ: РОЙТЕРС И ПИКСАБЕЙ

Миналата година световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг предупреди, че на човечеството едва ли му остават още 1000 години на Земята. Той призова колкото е възможно по-бързо да бъдат създадени колонии на други подходящи за живот планети в Слънчевата система, тъй като изтреблението вече е неизбежно. На основата на тази прогноза американски медии определиха 25 причини, които могат да доведат до изчезването на човечеството в следващите 10 века.

1. Пренаселване

Голяма част от изследователите на този проблем се съгласяват, че максималният капацитет от хора, които Земята може да издържи, е между 9 и 10 милиарда души. По данни на ООН предупредителната бариера от 9 млрд. души ще бъде достигната през 2050 г., а през 2100 г. ще бъде премината червената линия на 10-те милиарда.

2. Ядрен апокалипсис

За това е достатъчно натискането на едно копче. Ще успее ли човечеството да се контролира още дълго? Тази задача става все по-сложна, защото все повече държави се сдобиват или искат да се сдобият с ядрено оръжие.

3. Устойчивост срещу

антибиотиците

Макар учени от САЩ наскоро да успокоиха, че са на път да създадат нови супербиотици, човечеството бързо се приближава към момента, когато всички съвременни антибиотици ще бъдат напълно безполезни срещу еволюиращите и мутиращи микроби.

4. Гама-излъчване

Малко вероятно е, но е възможно взрив (хипернова) в далечна галактика да освободи такова огромно количество енергия, че това да се отрази на живота на Земята. Една от възможните последици е появата на неочаквани мутации.

5. Промяна на

магнитните полюси

Магнитните полюси на Земята вече няколко пъти са сменяли положението си през предишните епохи и някои теоретици смятат, че това е повлияло на развитието на нашата цивилизация. Възможно е в близко време да преживеем още една такава промяна, която би могла да доведе до унищожението ѝ. 

Пренаселването на Земята е една от опасностите пред човечеството.
Пренаселването на Земята е една от опасностите пред човечеството.

6. Кибервойна

Това е пряко свързано с тероризма и нарастването на броя на участниците на световната сцена. Докато преди няколко десетилетия малки организирани банди действаха на местно ниво, днес те могат да нанасят вреда на целия свят само с едно натискане на клавишите и да създадат невиждан хаос.

7. Изтощаване на

природните ресурси

Учените отбелязват, че все по-големият “преразход” на ресурсите на планетата води до “изчезване на гори, суша, недостиг на питейна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата.”

8. Суперколайдери

Големият адронен колайдер на ЦЕРН помага на учените да разберат как е устроен светът. Съществува обаче страх, че е възможно по случайност да бъде създадена черна дупка, която да го погълне. 

Хакерите стават все по-умели в кибератаките си.
Хакерите стават все по-умели в кибератаките си.

9. Суша

Еколози отдавна бият тревога, че запасите на питейна вода по света застрашително намаляват и са сред първите, които ще се изчерпят. Сушата ще направи невъзможни за живот големи пространства, а една от големите бъдещи заплахи са именно войните за вода.

10. Апатия

Фактът, че все още нищо не е унищожило чевечеството до ден днешен, може да накара хората да възприемат апокалиптичните събития като съвсем малко вероятни и това да ги остави неподготвени срещу бедите.

11. Глад

Ако четете тези редове, вие вероятно възприемате храната като даденост. Но не е далече моментът, когато човечеството вече няма да може да се изхранва поради пренаселването и изчерпването на ресурсите, за които вече стана дума.

12. Свръхчовеци

Благодарение на големите постижения в генетиката създаването на “дизайнерски” бебета вече е реалност. Какво би могло да спре правителствата по света в един момент да поискат да създадат армии от свръхчовеци. Така изкуствено създадена еволюция може да доведе до изчезването на човечеството. 

Възможно е устойчивостта към антибиотици да е преднамерена.
Възможно е устойчивостта към антибиотици да е преднамерена.

13. Сива слуз

Така учените наричат хипотетичен инцидент, при който неконтролируема самовъзпроизвеждаща се нанотехнология ще се разраства дотогава, докато напълно превземе Земята.

14. Биологична война

Доколкото генното инженерство става все по-развито, съвсем скоро чрез него ще може да се вършат непоправими злини ако то е в ръцете на лоши хора. Не е изключено устойчивостта срещу антибиотиците например да не е случайна, а преднамерена.

15. Слабо

възпроизводство

Много се говори за презаселването, но опасност представлява и обратната тенденция. В развитите страни семействата имат по едно дете или изобщо нямат. А кога изобщо ще престанат да се раждат деца? Япония например вече е изправена пред почти катастрофална демографска криза.

16. Пришълци

Повечето учени не се съмняват в съществуването на извънземен живот. При това на по-високоразвита от нас цивилизация. Затова и известни хора като милиардера Елън Мъск например са против това да се изпращат съобщения в Космоса чрез програмата за изкуствен интелект. Ако са много по-умни от нас, има голяма вероятност извънземните да поискат да ни подчинят. 

Удар на астероид може да доведе до край на цивилизацията.
Удар на астероид може да доведе до край на цивилизацията.

17. Слънчеви бури

Макар засега повечето слънчеви бури да са сравнително безопасни, известно е, че те влияят негативно на енергосистемата ни. Една изключително мощна слънчева буря обаче би могла да създаде хаос, който бързо може да доведе до гибел.

18. Меркурий

Учени отбелязват, че има 1% вероятност орбитата му да стане нестабилна заради гравитационното привличане на Юпитер. Моделиране разкрива 4 сценария за развитие на ситуацията: изхвърляне от Слънчевата система, падане върху Слънцето, сблъсък с Венера и сблъсък със Земята.

19. Глобално

затопляне

Това е една от най-често споменаваните напоследък причини за евентуалния край на света. Промяната в климата води до неочаквани по сила природни катаклизми и до повишение на нивото на световния океан, което би потопило гъстонаселени части от сушата.

20. Астероид

Една от най-популярните теории за измирането на динозаврите е, че това е станало именно заради падане на космическа скала. Хората биха могли да избегнат тази потенциална опасност, ако не бяха толкова заети да се бият едни срещу други.

21. Мегацунами

Промените на климата водят до нестабилност в екосистемите. Една от последиците от такава нестабилност е възможността за поява на мегацунами. Макар да не биха могли да унищожат цялото човечество наведнъж, вълните може да са достатъчно мощни, за да нарушат равновесието и да доведат до низходяща спирала.

22. Супервулкан

През октомври т.г. учени предупредиха, че супервулканът Йелоустоун в САЩ може да изригне по-рано от предвиденото и да затрие живота не само на този континент, но и на цялата планета. За по-ясна представа – унищожаването на Помпей от Везувий ще е детска игра в сравнение с подобно събитие.

23. Изкуствен

интелект

Засега неговото всевластие е обект главно на научната фантастика, но развитието му е толкова неудържимо, че все повече хора се питат кога ли машините ще вземат господството, превръщайки хората в свои роби.

24. Край на

американското

влияние

Тази причина изглежда странна в контекста на останалите, но според експертите краят на американското световно лидерство може да доведе до спад на икономиката и до безредици.

25. Информационна

война

Лесният достъп до информация чрез интернет е едно от големите постижения на човечеството, но фалшивите новини са на път да го превърнат в неговата противоположност. Ще се справят ли хората с тази ситуация, или ще започнат да се избиват един друг от параноя?

Прогноза 2018:

Напролет библейски потоп

дави половината планета

Забавянето на въртенето на Земята ще доведе до поне 30 гибелни земетресения с 1 млрд. жертви, твърдят учени.

Ако четете тези редове, има някаква надежда да сме се разминали с най-страшното, но, от друга страна, вероятно е то да ни застигне в близките дни. Поне така смятат индийски астрономи, според които непознато космическо тяло, липсващо в базата на НАСА, е посяло на 23 декември т.г. на Земята страшен непознат вирус, който ще унищожи всичко живо за броени дни. 

Потоп може да унищожи голяма част от земята.
Потоп може да унищожи голяма част от земята.

Аризонските индианци хопи дават малко повече време на човечеството – до края на следващата година. Гибелта на света те свързват с падаща “синя звезда”. Още в средата на миналия век вождовете на племето разказали за древното пророчество на американските лидери. Учени, анализирали информацията, твърдят, че вероятно става дума за сблъсък с комета, който ще се случи през втората половина на 2018 г.

Дори гений като Стивън Хокинг свързва края на нашия свят с Космоса. Само преди дни той обяви, че

към Земята се насочва

НЛО с формата на пура

Корабът на извънземните имал за цел да ни унищожи, твърди знаменитият астрофизик. Според учения НАСА знае за космическия обект, но е засекретила информацията. Доктор Ави Леб от Харвард също е убеден в съществуването на зловещото превозно средство от други светове, но според него целта на пришълците не е да ни унищожат, а да ни проучат. Астрономите посочват, че става въпрос за астероида Оумуамуа (“посланик от далече” в превод от хавайски), който за първи път е забелязан в Слънчевата система. Той привлича внимание именно с необичайната си форма на пура – дължината му е 500 м, а ширината около 80. В момента се намира на приблизително 2,5 млн. км от Земята, или горе-долу 85 пъти разстояниието от Земята до Луната.

С наближаването на всяка Нова година апокалиптичните пророчества започват да растат като гъби след дъжд. Някои звучат твърде неправдоподобно, но има и такива, които свързват неразумните човешки постъпки с последици, които рано или късно ще доведат до катастрофа.

Известният американски професор Джеймс Хансен предупреди на конгрес в САЩ, че още догодина заради природни катаклизми половината от сушата на Земята може да бъде наводнена. Според Хансен през 2018 г. глобалното затопляне ще е в своя пик, а още през пролетта ще започне порой, който ще доведе до повторение на Всемирния потоп. Дъждовете ще продължат няколко месеца. В началото ще пострадат Великобритания, Италия и Испания, а впоследствие бедствието ще стигне и други страни. Мощно цунами в Индия ще доведе до смъртта на стотици хиляди хора. 

Половината от сушата на Земята може да бъде наводнена, алармират експерти.
Половината от сушата на Земята може да бъде наводнена, алармират експерти.

Американски геолози пък наскоро обявиха, че числото на гибелните земетресения расте заради забавянето на въртенето на планетата ни около оста ѝ, което се забелязва в определени периоди поради вътрешни причини. Роджър Булъм от университета “Колорадо” в Боулдър проучил трусовете с магнитуд над 7 от 1900 г. насам. Той установил, че в периоди на забавяне на въртенето е имало около 25-30 разрушителни земетресения, при около 15 в останалите периоди. Според него, тъй като Земята е влязла в поредната фаза на забавяне преди 4 години, още през 2018 г. може да се очаква рязък

скок на катастрофалните

трусове,

които ще са поне 30 на брой, а жертвите им могат да достигнат 1 млрд. души.

НАСА пък съвсем сериозно твърди, че през 2018 г. Земята е заплашена от поне 10 астероида. Най-голямата заплаха обаче ще дойде през 2029 или 2036 година от астероида Апофис с маса от 18 млн. тона, който може да се стовари на планетата, като ударът от това ще е равнозначен на 880 мегатона тротилов еквивалент. Който не загине веднага, ще бъде погълнат малко по-късно от мегацунами.

Разбира се, когато дойде дума за апокалипсис, няма как да не се спомене и името на великия Нострадамус. Според тълкуватели на предсказанията му именно през идната година ще избухне огромен военен конфликт на религиозна основа, който ще противопостави християни на мюсюлмани. За тази война се говори от десетилетия, но досега тя, слава богу, все се отлага. Познавачите на пророка обаче плашат, че този път конфликтът е на прага ни и че той ще доведе до огромен брой жертви. Хората ще горят къщите си и ще бягат на север, спасявайки се от химическо оръжие.

Британският ясновидец Крейг Хамилтън-Паркър, когото наричат Пророка на съдбата заради точните му предсказания, пък твърди, че 2018 г. ще е година на политически трусове и екологични катастрофи. Съвсем конкретно той вижда изригване на вулкана Везувий в Италия, заради което ще бъде евакуиран Неапол, а последиците ще се разпрострат по целия свят. Според него също изригването на вулкана ще доведе до необичайна сеизмична активност, и “ще тресе дори там, където е било спокойно хиляди години”. Хамилтън-Паркър вижда мощни урагани в Карибския басейн, опустошителни горски пожари в Австралия и Калифорния и ужасни наводнения в Индия и Китай. В политически смисъл британецът предвижда конфликти и напрежение. Едно от съвсем конкретните неща, които ще се случат според него, е преврат срещу Ким Чен Ун в Северна Корея, който ще бъде свален и ще изчезне безследно.

Едни от най-шокиращите предсказания за 2018 г. са направени от престижна финансова институциия като датската инвестиционна Саксо Банк. Наред с финансовите прогнози като това, че цената на

биткойна ще стигне

до 60 000 долара

през 2018 г., а година по-късно ще се срине до 1000 долара, банката прогнозира и разпадането на ЕС. Още догодина ще настъпи разкол между стари и нови членки, а френско-германската ос ще бъде заменена от силно нарасналата тежест на страните от Централна и Източна Европа. Като следствие на това разцепление обаче еврото ще отслабне силно спрямо долара. Саксо банк прави годишни прогнози от няколко години и някои от тях действително се сбъдват.

Трус от 7,3 по Рихтер срина японския град Кобе на 25 януари 1995 г.
Трус от 7,3 по Рихтер срина японския град Кобе на 25 януари 1995 г.